Αλ. Ναβάλνι: Ποινή κάθειρξης 3,5 ετών ζήτησε ο εισαγγελέας

Αλ. Ναβάλνι: Ποινή κάθειρξης 3,5 ετών ζήτησε ο εισαγγελέας

Ο εισαγγελέας του Δικαστηρίου της Μόσχας έκανε αποδεκτή την παράσταση της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Φυλακών της Ρωσίας να μετατραπεί η ποινή που είχε επιβληθεί στον Αλεξέι Ναβάλνι, για παραβίαση των όρων αναστολής ποινής σε κανονική ποινή. Ζήτησε, δε, να εκτίσει ποινή φυλάκισης 3,5 ετών.

Μάλιστα, η εισαγγελέας ζήτησε να συμψηφισθεί η περίοδος της κράτησης του σε κατ’ οίκον περιορισμό, με την ποινή φυλάκισης, με την αναλογία μια ημέρα σε κατ οίκον περιορισμό για μία ημέρα φυλάκισης.

Η εξέλιξη αυτή έρχεται ύστερα από τις συγκεντρώσεις της Κυριακής, που πραγματοποιήθηκαν για δεύτερο συνεχές σαββατοκύριακο, οι οποίες προκάλεσαν την οργισμένη απάντηση του Κρεμλίνου, καθώς περισσότεροι από 5.300 διαδηλωτές συνελήφθησαν στο πλαίσιο των κινητοποιήσεων.

Στη Μόσχα, η αστυνομία προέβη στη σύλληψη 1.800 διαδηλωτών, ενώ σύμφωνα με την ομάδα επιτήρησης των διαδηλώσεων OVD-Info, οι περισσότερες συλλήψεις πέραν της πρωτεύουσας πραγματοποιήθηκαν ως επί το πλείστον στην Αγία Πετρούπολη (1.176), στο Κρασνογιάρσκ της Σιβηρίας και το Νίζνι Νόβγκοροντ στον Βόλγα, όπου η αστυνομία συνέλαβε σχεδόν 200 διαδηλωτές.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους μέσω τηλεδιάσκεψης, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ είπε ότι είναι αδύνατος ο διάλογος "με χούλιγκαν και προβοκάτορες" ενώ πρόσθεσε οτι η αστυνομία απαντά στις προκλήσεις με νόμιμο και ισχυρό τρόπο. "Οι σκληρές ενέργειες της αστυνομίας θα πρέπει να εξετάζονται σε σχέση με τους λόγους που έγιναν αυτές", είπε.

Υπενθυμίζεται ότι ο Ναβάλνι, στις 17 Ιανουαρίου, ετέθη υπό κράτηση, μόλις έφτασε στη Ρωσία, πριν από τον έλεγχο των διαβατηρίων στο αεροδρόμιο Σερεμέτιεβο της Μόσχας. 

Στη συνέχεια, δικαστήριο της Μόσχας είχε αποφασίσει την κράτησή του για έναν μήνα, στη διάρκεια του οποίου θα αποφασιζόταν αν θα έμενε στη φυλακή για τριάμισι χρόνια. Το γεγονός ότι το δικαστήριο συνεδρίασε στο αστυνομικό τμήμα, στο οποίο μεταφέρθηκε ο Ναβάλνι -αμέσως μετά την άφιξή του στη Ρωσία- επικρίθηκε από τον 44χρονο αντιφρονούντα ως «παρωδία δικαιοσύνης».