Αλ. Βατόπουλος: Σταθεροποιείται με αργό ρυθμό η επιπέδωση της καμπύλης κρουσμάτων

Αλ. Βατόπουλος: Σταθεροποιείται με αργό ρυθμό η επιπέδωση της καμπύλης κρουσμάτων

Καθυστέρηση παρατηρείται ως προς την εξέλιξη επιπέδωσης της καμπύλης των κρουσμάτων, παρά το lockdown επισήμανε ο καθηγητή μικροβιολογίας Αλκιβιάδης Βατόπουλος, τονίζοντας πάντως ότι τα κρούσματα δεν φαίνεται να αυξάνονται άλλο. Για την οριστικοποίηση του σχεδιασμού άρσης της καραντίνας σημείωσε ότι πρέπει να δούμε πως θα πάει η Δευτέρα και η Τρίτη.

Μιλώντας στο «ΘΕΜΑ 104,6» τόνισε ότι οι ειδικοί περίμεναν λίγο νωρίτερα να μειωθούν τα κρούσματα, εκφράζοντας την ελπίδα «να έχουμε φτάσει στην κορυφή και να αρχίσουν σιγά - σιγά τα κρούσματα να ελαττώνονται» και υπογραμμίζοντας πως δεν πρέπει να χαλαρώνουμε διότι ανά πάσα στιγμή μπορεί αυτό να ξεφύγει ξανά.

«Η αίσθηση είναι ότι ο κόσμος δεν το έχει πάρει τόσο στα σοβαρά όσο το είχε πάρει τον Μάρτιο. Θα έπρεπε από τη δεύτερη εβδομάδα να έχουν αρχίσει να ελαττώνονται τα κρούσματα στη Θεσσαλονίκη, που είναι τρεις εβδομάδες τώρα. Τελειώνει η τρίτη εβδομάδα και ίσα που βλέπουμε μία κάμψη. Ελπίζω αυτό το πράγμα να συνεχιστεί και να μη χρειαστεί να συζητάμε ξανά για Κίνες», συμπλήρωσε.

Αναφερόμενος στο δεύτερο lockdown σημείωσε ότι «θα έπρεπε να έχει τη μορφή που είχε τον Μάρτιο. Δηλαδή να είναι περισσότερες μη «χρήσιμες» δραστηριότητες να παγώσουν. Όπως είχε γίνει τον Μάρτιο. Δεν ξέρω αν χρειάζεται ή όχι η πολεοδομία αυτήν τη στιγμή. Ή τα δικαστήρια, κάποια πράγματα θα μπορούσαν να αναβληθούν για 10 μέρες».

Η πολιτεία θα μπορούσε να πει π.χ., αν τα πράγματα συνεχίσουν να χειροτερεύουν, δεν θα βγαίνεις έξω να κάνεις βόλτες, θα βγαίνεις 10 λεπτά κάθε δεύτερη μέρα, πρότεινε.

«Το βασικό είναι να συνειδητοποιήσει ο κόσμος ότι το πρόβλημα μπορεί να δημιουργηθεί ανά πάσα στιγμή. θα πρέπει για το επόμενο διάστημα να είμαστε πειθαρχημένοι και να πειστούμε ότι πρέπει όλοι μαζί να υιοθετήσουμε την καινούρια, περίεργη συμπεριφορά ώστε να ξεπεράσουμε το πρόβλημα», κατέληξε.