Αλ.Βατόπουλος: Άρση lockdown μόνο με πτώση κάτω από το 1R o ρυθμός μετάδοσης

Αλ.Βατόπουλος: Άρση lockdown μόνο με πτώση κάτω από το 1R o ρυθμός μετάδοσης

Για να αρθεί το lockdown πρέπει ο δείκτης μεταδοτικότητας (R) να πέσει πολύ κάτω από την μονάδα, επισήμανε ο καθηγητής Μικροβιολογίας και μέλος της επιτροπής των ειδικών του υπουργείου Υγείας, Αλκιβιάδης Βατόπουλος, υπενθυμίζοντας ότι στην προηγούμενη καραντίνα είχε πάει στο 0,5R.

Μιλώντας στο «ΘΕΜΑ 104,6» εκτίμησε ότι «τα κρούσματα κορονοϊού θα αρχίζουν να ελαττώνονται την επόμενη εβδομάδα αν και για 2-3 ημέρες θα έχουμε ακόμα κρούσματα και διασωληνώσεις»./ «Ο κόσμος θα καταλάβει ότι πάμε καλά όταν αρχίσουν να πέφτουν τα κρούσματα και να έχουμε το αντίστροφο που καταγράψαμε στην αύξηση» πρόσθεσε ο κ. Βατόπουλος σημειώνοντας ότι «από τον Ιούνιο και πέρα γίνεται περίπου 20.000 τεστ γενικά καθημερινά».

Στην ερώτηση, δε, για τις αντοχές του ΕΣΥ, ο κ. Βατόπουλος απάντησε «νομίζω ότι θα αντέξει το σύστημα υγείας καθώς υπάρχουν ακόμα κενά κρεβάτια και η ένταση θα κρατήσει για άλλες 2-3 ημέρες». «Το θέμα είναι τι θα γίνει μετά. Κατά πόσο ο κόσμος θα πειστεί ότι οι μάσκες οι αποστάσεις και η υγιεινή πρέπει να συνεχιστούν και να μπουν στην κουλτούρα μας» είπε ο κ. Βατόπουλος προσθέτοντας τη φράση «η ελπίδα πεθαίνει τελευταία».

Ερωτηθείς για τις αναφορές περί μετάλλαξης του κορονοϊού ο κ. Βατόπουλος απάντησε ότι «ειδικά δημοσίευση από το Χιούστον λέει ότι ίσως είναι πιο μεταδοτικός» αλλά σε καμία από τις τρεις μεταλλάξεις που μελετώνται «δεν φαίνεται κάτι να έχει γίνει πιο παθογόνος».