Ακάρ: Οι Έλληνες κάνουν εορτασμούς στα νησιά μπροστά στα μάτια μας και αυτό είναι πρόκληση

Ακάρ: Οι Έλληνες κάνουν εορτασμούς στα νησιά μπροστά στα μάτια μας και αυτό είναι πρόκληση

Νέα επίθεση κατά της Ελλάδας εξαπέλυσε ο Τούρκος υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ, ο οποίος σε δηλώσεις του ισχυρίστηκε, για πολλοστή φορά, ότι η Ελλάδα συνεχίζει να παραβιάζει τη Συνθήκη της Λωζάνης εξοπλίζοντας τα νησιά του Αιγαίου. Ενώ έφτασε στο σημείο να χαρακτηρίσει «πρόκληση» τις «τελετές εορτασμού που κάνουν οι Έλληνες στη Χίο, τη Σάμο και τις Οινούσες, μπροστά στα μάτια μας», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά.

Στο δεύτερο μέρος του απολογισμού του 2021 που έκανε ο Τούρκος ΥΠΑΜ και δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα, υποστήριξε ότι «υπάρχουν 23 νησιά τα οποία δεν μπορούν να εξοπλιστούν. Δεκαέξι από αυτά έχουν εξοπλιστεί και όταν το λέμε αυτό οι άλλοι (σ.σ. η Ελλάδα) λένε "μας απειλείτε"».

«Κάνουν τελετές εορτασμού στη Χίο, τη Σάμο και τις Οινούσσες μπροστά στα μάτια μας και αυτό αποτελεί πρόκληση», ισχυρίστηκε.

«Είπαμε να διαπραγματευτούμε με ειρηνικούς τρόπους αλλά οι Έλληνες δεν έρχονται στο τραπέζι», σχολίασε.

Οι δηλώσεις Ακάρ έρχονται σε συνέχεια όσων είχε υποστηρίξει ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο οποίος σε συνέντευξή του την Παραμονή της Πρωτοχρονιάς είχε θέσει ζήτημα κυριαρχίας νησιών.

«"Αν η Ελλάδα παραβιάσει το καθεστώς αυτών των αποστρατιωτικοποιημένων νησιών και δεν κάνει πίσω, θα συζητηθεί η κυριαρχία αυτών των νησιών", είπαμε στον ΟΗΕ» υποστήριξε ο Μ. Τσαβούσογλου σε συνέντευξή του στην εκπομπή 24 Özel του τηλεοπτικού σταθμού 24TV, προσθέτοντας ότι με τη Συνθήκη της Λωζάνης του 1923 και τη Συνθήκη Ειρήνης του Παρισιού του 1947, τα νησιά αυτά παραχωρήθηκαν στην Ελλάδα με την προϋπόθεση ότι δεν είναι στρατιωτικοποιημένα.