Ακάρ: Οι ασκήσεις που πραγματοποιεί η Ελλάδα, κλιμακώνουν την ένταση

Ακάρ: Οι ασκήσεις που πραγματοποιεί η Ελλάδα, κλιμακώνουν την ένταση

Εναντίον της αμυντικής πολιτικής της Ελλάδας μίλησε ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας Χουλουσί Ακάρ, κατηγορώντας ταυτόχρονα την Αθήνα, επειδή πραγματοποιεί στρατιωτικές ασκήσεις, αλλά και τις ΗΠΑ πως συνεργάζονται με τρομοκρατική οργάνωση.

«Οι ασκήσεις που πραγματοποιεί η Ελλάδα, που στόχο έχουν την πρόκληση, κλιμακώνουν την ένταση. Όπως η στρατιωτικοποίηση των νησιών με αποστρατιωτικοποιημένο καθεστώς, κατά παράβαση των συμφωνιών, η φιλοξενία ξένων πολεμικών πλοίων σε αυτά τα νησιά, αλλά και οι αβάσιμοι ισχυρισμοί περί υφαλοκρηπίδας και οι παράλογες αξιώσεις της στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο, και αυτές κλιμακώνουν την ένταση. Οι προκλητικές αυτές ενέργειες και η απειλητική γλώσσα δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτές από την πλευρά μας», ανέφερε σε ομιλία του με αφορμή την επέτειο της μάχης της Καλλίπολης.

Παράλληλα, άφησε να εννοηθεί πως η εγκατάσταση στρατιωτικών δυνάμεων στα νησιά ενδέχεται να απειλεί την Τουρκία. Ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας  αναφέρθηκε και στα εξοπλιστικά προγράμματα, υπογραμμίζοντας πως «η Ελλάδα καταβάλλει μια ακατάπαυστη προσπάθεια υλοποίησης εξοπλιστικών προγραμμάτων, όμως αυτή η προσπάθεια είναι μάταιη, είναι ένα όνειρο και μακριά από τη μαθηματική λογική. Αυτό θα προκαλέσει μεγάλη ζημιά στον ελληνικό λαό».

Επιπροσθέτως, υποστήριξε πως το καλύτερο που θα μπορούσε να κάνει η Αθήνα είναι να σεβαστεί και να αναγνωρίσει τα δικαιώματα της Τουρκίας και πρόσθεσε πως «αντιθέτως, ανάγει τα διμερή προβλήματα σε τουρκοευρωπαϊκά και τουρκοαμερικανικά. Κι αυτή η στάση δεν είναι ούτε νόμιμη ούτε ηθική».

«Παρά την παράνομη στάση της Ελλάδας, εμείς έχουμε στόχο την επίλυση των ζητημάτων του Αιγαίου και της Ανατολικής Μεσογείου με διάλογο», ανέφερε επίσης στις δηλώσεις του.

Τέλος, έκανε αναφορές και στις ΗΠΑ, καθώς όπως είπε «δεν είναι σωστό οι ΗΠΑ να υποστηρίζουν το YPG με τη δικαιολογία της καταπολέμησης του Ισλαμικού Κράτους. Διότι το YPG ουσιαστικά είναι το ίδιο πράγμα με το PKK. Αντί οι ΗΠΑ να συνεργάζονται με το YPG, που είναι τρομοκρατική οργάνωση, θα πρέπει να συνεργαστούν με την Τουρκία, που είναι μέλος του ΝΑΤΟ εδώ και 70 χρόνια».