Αισιόδοξοι Merkel και Schulz για τον σχηματισμό κυβέρνησης: Η ΕΕ χρειάζεται μια ισχυρή Γερμανία

Αισιόδοξοι Merkel και Schulz για τον σχηματισμό κυβέρνησης: Η ΕΕ χρειάζεται μια ισχυρή Γερμανία

Ξεκίνησαν και επίσημα σήμερα, τέσσερις μήνες μετά τις εκλογές, οι διαπραγματεύσεις μεταξύ της Χριστιανικής Ένωσης (CDU/CSU) και του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD) για τη συγκρότηση κυβέρνησης στη Γερμανία αλλά και για την κατάρτιση κυβερνητικού προγράμματος.

Οι τρεις αρχηγοί Angela Merkel, Horst Seehofer και Martin Schulz συναντώνται στα κεντρικά γραφεία του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU) στο Βερολίνο, ενώ θα ακολουθήσει διαβούλευση σε στενό κύκλο 15 εκπροσώπων και το απόγευμα η σκυτάλη θα περάσει στον διευρυμένο κύκλο των διαπραγματευτών.

Προσερχόμενη στις συνομιλίες, η A. Merkel εξέφρασε την αισιοδοξία της. «Θα επικεντρωθούμε σε γρήγορες διαβουλεύσεις», δήλωσε. «Ο γερμανικός λαός περιμένει από εμάς να προχωρήσουμε σε σχηματισμό κυβέρνησης και για αυτό είμαι αισιόδοξη πως μπορούμε να καταλήξουμε σε ένα αποτέλεσμα και πως αυτό είναι εφικτό σε ένα σχετικά διαχειρίσιμο χρονοδιάγραμμα», τόνισε η Merkel. 

Από την πλευρά του ο Martin Schulz υποστήριξε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει την ανάγκη η Γερμανία να αποκτήσει ξανά τον ηγετικό της ρόλο εν μέσω των διεθνών προκλήσεων. «Την ημέρα όπου ο αμερικανός πρόεδρος βρίσκεται στο Νταβός, από όπου θα υπογραμμίσει για ακόμη μια φορά ότι οι ΗΠΑ αλλάζουν κατεύθυνση και δεδομένων των προκλήσεων από την Κίνα και τις ΗΠΑ, η Ε.Ε. χρειάζεται μια ισχυρή Γερμανία», είπε ο Schulz. 

Σημειώνεται πως σύμφωνα με το αρχικό χρονοδιάγραμμα, οι διαπραγματεύσεις θα πρέπει να ολοκληρωθούν σε περίπου δύο εβδομάδες, προκειμένου να ακολουθήσουν οι καταληκτικές διαβουλεύσεις και να υπάρχει συμφωνία το αργότερο ως τις 12 Φεβρουαρίου. Εφόσον όλα εξελιχθούν ομαλά, να έχει αναλάβει τα καθήκοντά της πριν το Πάσχα των Καθολικών (1η Απριλίου).

Photo by Markus Schreiber/AP