Αιφνίδια αποχώρηση των ΗΠΑ από τις συζητήσεις για τον ψηφιακό φόρο
Financial Times

Αιφνίδια αποχώρηση των ΗΠΑ από τις συζητήσεις για τον ψηφιακό φόρο

Η Αμερικανική κυβέρνηση έθεσε εν αμφιβόλω τα σχέδια για ένα νέο παγκόσμιο φορολογικό πλαίσιο για τις εταιρείες τεχνολογίας μετά την αναστολή των συνομιλιών με τις ευρωπαϊκές χώρες τις οποίες παράλληλα προειδοποίησε για αντίποινα εάν προχωρήσουν με τους δικούς τους φόρους.

Σε μια επιστολή προς τέσσερις Ευρωπαίους υπουργούς Οικονομικών που επικαλείται η εφημερίδα Financial Times, ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Στίβεν Μνούτσιν προειδοποίησε ότι οι συζητήσεις είχαν φτάσει σε «αδιέξοδο». Είπε ότι οι ΗΠΑ δεν ήταν σε θέση να συμφωνήσουν ακόμη και σε προσωρινή βάση αλλαγές στον παγκόσμιο φορολογικό νόμο που θα επηρέαζαν κορυφαίες ψηφιακές εταιρείες της χώρας. 

Μετά το ναυάγιο της πανευρωπαϊκής πρωτοβουλίας χώρες, όπως η Γαλλία, η Ιταλία, η Ισπανία, η Αυστρία και το Ηνωμένο Βασίλειο, κατάρτισαν εθνικά σχέδια για την επιβολή φόρου επί των ψηφιακών υπηρεσιών.

Το θέμα του ψηφιακού φόρου, που στην Ευρώπη έγινε γνωστός με τα αρχικά GAFA (ακρωνύμιο από τα αρχικά των Google, Apple, Facebook, Amazon) έχει παραπεμφθεί από την Κομισιόν στον ΟΟΣΑ, ο οποίος ηγείται της παγκόσμιας απόπειρας για την υιοθέτηση μιας φορολογικής κλίμακας για τους κολοσσούς της ψηφιακής οικονομίας.