Αιχμές κατά Κριμιζή και από τον διάδοχό του, Χριστόδουλο Πρωτοπαπά

Αιχμές κατά Κριμιζή και από τον διάδοχό του, Χριστόδουλο Πρωτοπαπά

Με αιχμές κατά του Σταμάτη Κριμιζή τοποθετήθηκε ο διάδοχός του στην προεδρία του Ελληνικού Διαστημικού Οργανισμού (ΕΛΔΟ) Χριστόδουλος Πρωτοπαπάς.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ ανέφερε: «Δεν είναι μόνο ο κ. Κριμιζής. Υπάρχουν και άλλοι Έλληνες επιστήμονες στο εξωτερικό. Απλώς εσείς στα media τον προβάλλετε περισσότερο από όλους», είπε ο κ. Πρωτοπαπάς που φάνηκε να έχει και ενστάσεις κατά πόσον το επιστημονικό προφίλ του κ. Κριμιζή είναι το καταλληλότερο για έναν διαστημικό οργανισμό: «Ο κ. Κριμιζής είναι αστροφυσικός. Το διάστημα τα τελευταία χρόνια είναι κυρίως υπόθεση Μηχανικών», είπε ο κ. Πρωτοπαππάς.

Επιπλέον ο κ. Πρωτοπαπάς κατηγόρησε εμμέσως τον κ. Κριμιζή ότι είχε επιβάλει την αγγλική ως κύρια γλώσσα επικοινωνίας στον Οργανισμό, ενώ του χρέωσε και υπεροπτική διάθεση απέναντι στα ελληνικά ερευνητικά ιδρύματα.

Συγκεκριμένα υποστήριξε ότι σε μία σύσκεψη σχετικά με την κατασκευή δορυφόρων ο κ. Κριμιζής, σύμφωνα πάντα με τον κ. Πρωτοπαπά, διερωτήθηκε: «Και ποιο είναι το Πανεπιστήμιο Αιγαίου που θα κατασκευάσει δορυφόρους;».

Ερωτηθείς τέλος για τα όσα ανέφερε στην επιστολή παραίτησής του ο κ. Κριμιζής περί αξιοκρατίας και έλλειψης αξιολόγησης, ο κ. Πρωτοπαπάς είπε: «Η αξιοκρατία δεν πρέπει να περνάει από το κόσκινο μόνο του κ. Κριμιζή. Είμαστε και εμείς άξιοι».

Η τοποθέτηση του κ. Πρωτοπαππά έρχεται λίγες ώρες μετά την ανακοίνωση του υπουργού Ψηφιακής Πολιτικής Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης Νίκου Παππά που με ειρωνικό τρόπο απαντούσε στον διακεκριμένο καθηγητή που παραιτήθηκε χτες.

Το βιογραφικό του κ. Πρωτοπαπά 

«Ο κ. Χριστόδουλος Πρωτοπαπάς γεννήθηκε τo 1961 στη Λεμεσό της Κύπρου. Αποφοίτησε πρώτος την Ενεργειακή Κατεύθυνση του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών τoυ Εθνικού Μετσοβίου Πολυτεχνείου τo 1986. Το 1985 διορίστηκε Υπεύθυνος Μηχανογράφησης του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών Ελλάδος και εργάστηκε στο ΙΚΥ μέχρι το Μάρτιο του 1988, αφού αποχώρησε έπειτα από πρόσκληση του Αρχιεπισκόπου Κύπρου για να εργαστεί στην Ιερά Αρχιεπισκοπή Κύπρου ως Τεχνικός Σύμβουλος του Αρχιεπισκόπου

Το Φεβρουάριο 1988 εκπόνησε την τεχνική μελέτη για την ίδρυση του σταθμού της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, την οποία υποστήριξε κατά την πρώτη συνεδρία του ΕΣΡ τον Μάϊο του 1988.

Από το Μάρτιο του 1988 μέχρι τον Σεπτέμβριο του 1999 εργάστηκε ως Τεχνικός Σύμβουλος στηv Ιερά Αρχιεπισκοπή Κύπρου και από το 1990 ήταν ο υπεύθυνος του έργου για την ίδρυση και λειτουργία του Ραδιοτηλεοπτικού Σταθμού Ο ΛΟΓΟΣ της Ιεράς Αρχιεπισκοπής, ο οποίος λειτούργησε το 1992 ως ο πρώτος ιδιωτικός τηλεοπτικός σταθμός της Κύπρου.

Από τον Αύγουστο του 1994 ασχολείται με τις ειρηνικές χρήσεις του διαστήματος ως Μέλος της Κυπριακής Επιτροπής Διαστήματος. Το Σεπτέμβριο 1995, παράλληλα με την εργασία του στην Ιερά Αρχιεπισκοπή και στον ΛΟΓΟ, εισήγαγε για πρώτη φορά το Ίντερνετ στην Κυπριακή αγορά ιδρύοντας το ΛΟΓΟΔΙΚΤΥΟ το οποίο ήταν ο πρώτος πάροχος υπηρεσίας Ίντερνετ στην Κύπρο.

Τον Αύγουστο του 1996 διορίστηκε Γενικός Διευθυντής του Ραδιοτηλεοπτικού Σταθμού Ο ΛΟΓΟΣ, θέση στην οποία παρέμεινε μέχρι τον Αύγουστο του 1999, από όπου παραιτήθηκε οικιοθελώς.

Από τον Αύγουστο του 2001 μέχρι σήμερα είναι Διευθύνων Σύμβουλος της Κυπριακής Εταιρείας HELLAS SAT Consortium Ltd και από τον Ιούνιο 2004 είναι και Διευθύνων Σύμβουλος της Θυγατρικής HELLAS SAT A.E. που έχει έδρα την Αθήνα. Η εταιρεία HELLAS SAT έχει εκτοξεύσει και εκμεταλλεύεται τον πρώτο Ελληνικό Δορυφόρο HELLAS SAT 2. Από το Μάιο του 2007 μέχρι το Μάιο του 2008 διετέλεσε Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης Δορυφορικών Οργανισμών (ESOA). Λόγω της επιτυχούς θητείας του στην Ευρωπαϊκή Ένωση Δορυφορικών Οργανισμών επανεξελέγη τον Ιούλιο 2009 Αντιπρόεδρος της Ένωσης με την προοπτική στις 11 Ιουνίου 2010 να αναλάβει ξανά την προεδρία της Ένωσης.

Έχει τιμηθεί από την Διεθνή Ένωση Τηλεπικοινωνιών για τη διεθνή προσφορά του στις τηλεπικοινωνίες με τον διορισμό του ως Μέλος της ειδικής τετραμελούς παγκόσμιας επιτροπής των Ηνωμένων Εθνών για τις τηλεπικοινωνίες έκτακτης ανάγκης. Είναι δε μέλος της ειδικής συμβουλευτικής επιτροπής της Κυπριακής Δημοκρατίας για θέματα διαστήματος.

Έχει γράψει σειρά άρθρων και ανακοινώσεων σε ειδικά συνέδρια και σεμινάρια με θέμα την τεχνική νοημοσύνη, τα Ηλεκτρονικά Μέσα Μαζικής Επικοινωνίας, τις τεχνολογίες του διαστήματος και των δορυφορικών επικοινωνιών. Έχει επίσης συγγράψει σειρά πραγματειών με φιλοσοφικά θέματα». 

Διαβάστε ακόμα:

- Β. Μαγκλάρας για Στ. Κριμιζή: Δεν καταλαβαίνω πώς παραιτήθηκε κάποιος που πήγε 2 φορές στη δουλειά