Αγορές σε τροχιά διόρθωσης ή έρχεται κάτι χειρότερο;

Αγορές σε τροχιά διόρθωσης ή έρχεται κάτι χειρότερο;

H νέα εβδομάδα θα είναι εξαιρετικά ενδιαφέρουσα καθώς συγκεντρώνει αυξημένες πιθανότητες να είναι αυτή που θα κρίνει αν η διορθωτική κίνηση της περασμένης εβδομάδος θα αποδειχθεί μια απλή τεχνική ανάσα ή κάτι βαθύτερο.

Καταρχήν, έχει ενδιαφέρον αν θα συνεχιστεί παρά την απώλεια των 3750 μονάδων του S&P500,  η επενδυτική παράνοια των millennials, της νέας αυτής επενδυτικής κοινότητας που έχει καταφέρει μέσω των νέων τεχνολογικών δυνατοτήτων που  προσφέρουν οι σύγχρονες πλατφόρμες να δρα συντονισμένα.

Ή μήπως η αναμονή της ρευστότητας από το νέο πακέτο στήριξης του Βiden  θα δώσει νέα πνοή στις επενδυτικές τους ιδέες και θα συντηρήσει την αισιοδοξία τους;

Bέβαια καταλυτικό ρόλο θα παίξει κατά πόσον το πακέτο στήριξης του Βiden θα κινηθεί στο ύψος της αρχικής πρότασης των 1,9 δισ.  δολαρίων ή στο χαμηλότερο -αν και διόλου ευκαταφρόνητο ποσό- των 1,1-1,3 δισ. δολαρίων.

Κατά δεύτερο λόγο, τα νέα δεδομένα από το μέτωπο της πανδημίας, δεν έχουν ακόμη «ζυγισθεί» από τις αγορές, αλλά ούτε και από το guidance των εταιρειών για την κερδοφορία της νέας χρονιάς. Μπορεί για τους millennials αυτά να είναι «ψιλά γράμματα», όμως αυτό δεν ισχύει για τους υπόλοιπους παράγοντες της αγοράς.

Τα νέα από το μέτωπο της πανδημίας προβληματίζουν

Οι νέες μεταλλάξεις ενδεχομένως να επηρεάζουν την αποτελεσματικότητα των εμβολίων, κάτι που παραδέχτηκε και ο γνωστός επιδημιολόγος Φαούτσι.

 Σύμφωνα λοιπόν με την επιστημονική κοινότητα, υπάρχουν πολλές μεταλλάξεις του νέου κορονοϊού, μερικές όμως από αυτές μπορεί να επικρατήσουν και να δημιουργήσουν προβλήματα. Αυτή τη στιγμή οι τρεις μεταλλάξεις που ανησυχούν είναι η βρετανική που έχει πολύ μεγάλη διασπορά,  η νοτιοαφρικανική και η βραζιλιάνικη για την οποίες δεν υπάρχουν μεν αρκετά στοιχεία ακόμα, αλλά βάση όσων ανακοίνωσαν οι δύο επόμενες εταιρείες που θα διανείμουν εμβόλια, η Johnson&Johnson και η Novavax, τα εμβόλια τους έχουν μικρότερη αποτελεσματικότητα στα στελέχη της νοτιοαφρικανικής  μετάλλαξης. Πιο συγκεκριμένα καλύπτουν κατά 89% το βασικό στέλεχος και κατά 55% το μεταλλαγμένο.

Υπόψιν ότι όσον αφορά το εμβόλιο της Pfizer και της Moderna, οι επιδημιολόγοι/λοιμωξιολόγοι δηλώνουν ότι  καλύπτει τις μεταλλάξεις από τη Βρετανία, όμως για τη νοτιοαφρικανική δεν έχουμε ακόμα δεδομένα.

Όσον αφορά τη βρετανική μετάλλαξη, στους προβληματισμούς που καταθέσαμε την προηγούμενη Τρίτη, έρχονται να προστεθούν αυτοί του καθηγητή και μέλους της επιτροπής Λοιμωξιολόγων Χαράλαμπου Γώγου: «Μας απασχολεί πολύ η βρετανική μετάλλαξη  γιατί έχει μεγαλύτερη μεταδοτικότητα και ίσως είναι και λίγο πιο επικίνδυνη». Ο καθηγητής μάλιστα δήλωσε χαρακτηριστικά ότι τα κρούσματα της βρετανικής μετάλλαξης θα αυξηθούν «ό,τι και να κάνουμε» και επεσήμανε την ανάγκη για λήψη πιο αυστηρών μέτρων.

Την λήψη πιο αυστηρών μέτρων άλλωστε εξετάζουν πολλά ευρωπαϊκά κράτη, με την Πορτογαλία να έχει ήδη δώσει το παράδειγμα.

Άλλο ένα ανησυχητικό σημείο είναι το γεγονός ότι υπάρχει πρόβλημα στην ανοσιακή απάντηση των ατόμων μετά τα 65 έτη  στο ήδη εγκεκριμένο εμβόλιο της AstraZeneca, γεγονός που καθιστά τον εμβολιασμό λιγότερο αποτελεσματικό σε σύγκριση με τις μικρότερες ηλικίες.

Όλα τα παραπάνω, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι οι εμβολιασμοί δεν γίνονται με συντονισμένο τρόπο προκειμένου να καταστούν αποτελεσματικοί, κάτι που  καθιστά την παγκόσμια κοινότητα έρμαιο της τύχης των πιθανών μεταλλάξεων του ιού, καταλήγουν στο εύλογο συμπέρασμα ότι δύσκολα η επιστροφή στην κανονικότητα θα λάβει χώρα μετά το πέρας του πρώτου τριμήνου του 2021.

Μένει να δούμε πώς θα τιμολογηθεί αυτό από τις αγορές.

Η τεχνική εικόνα του σηματωρού της αγοράς

Η μητέρα των αγορών μπορεί να αντιστάθηκε πολύ περισσότερο από τις ευρωπαϊκές αγορές, αλλά τελικά υπέκυψε στο βάρος των ειδήσεων και έχασε και αυτή την πρώτη της σημαντική στήριξη στις 3750 μονάδες. Αν δεν τις επανακτήσει άμεσα και χαθεί και το τελευταίο προπύργιο του ωριαίου-3708 μονάδες-  τότε η μάχη των μαχών θα δοθεί πέριξ των  3640 μονάδων.

Αν και η  έκβαση αυτής της «μάχης» θα είναι αυτή που θα κρίνει κατά πόσο  η τεχνική ανάσα θα εξελιχθεί αυτή τη φορά  σε μια σοβαρή διόρθωση ή όχι, να σημειώσουμε ότι η καθοδική λύση της σφήνας του πρώτου διαγράμματος –ανάλογο σχηματισμό είχαμε και πριν το μεγάλο sell off της περασμένης άνοιξης- δεν μας προδιαθέτει υπέρ του αισιόδοξου τεχνικού σεναρίου.

Η αγορά όμως πάντα είχε, έχει και θα έχει τον τελικό λόγο.

[email protected]

Αποποίηση Ευθύνης
Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, καμία διασφάλιση δε δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.