Αγνοείται η τύχη του μεγιστάνα συνιδρυτή της Alibaba Τζακ Μα

Αγνοείται η τύχη του μεγιστάνα συνιδρυτή της Alibaba Τζακ Μα

Άφαντος είναι τους τελευταίους μήνες ο δισεκατομμυριούχος Τζακ Μα, συνιδρυτής του τεχνολογικού κολοσσού Alibaba και της Ant Group, ο οποίος έχει βρεθεί στο στόχαστρο των ρυθμιστικών αρχών της Κίνας.

Τελευταία φορά φορά που εθεάθη ο Μα σύμφωνα με δημοσίευμα του περιοδικού Time, ήταν στις 24 Οκτωβρίου ενώ αξιοσημείωτο είναι ότι έλειπε και από το φινάλε ενός τάλεντ σόου τον Νοέμβριο, το οποίο δημιούργησε ο ίδιος, όπου και αντικαταστάθηκε ως κριτής, παρότι όπως ο ίδιος ισχυριζόταν, ανυπομονούσε να συναντήσει τους φιναλίστ. Το τελευταίο tweet του Τζακ Μα ήταν στις 10 Οκτωβρίου.

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας που είχε δώσει στη Σανγκάη τον Οκτώβριο παρομοίασε τους παγκόσμιους τραπεζικούς κανόνες με έναν «σύλλογο ηλικιωμένων», πέφτοντας όμως σε ένα λεκτικό…ατόπημα: επέκρινε δημόσια και ξεκάθαρα το ρυθμιστικό σύστημα της Κίνας.

Ο Μα άσκησε κριτική στις κινεζικές ρυθμιστικές αρχές ότι εμποδίζουν την καινοτομία και ότι οι κινεζικές τράπεζες υποφέρουν από μια «νοοτροπία ενεχυροδανειστή», δεδομένου ότι εξακολουθούν να βασίζονται σε ένα σύστημα «δεσμεύσεων και εγγυήσεων». 

Αυτή η ομιλία φαίνεται ότι εξόργισε τα στελέχη του κόμματος και στις 2 Νοεμβρίου, ο Μα κλήθηκε από τις κινεζικές αρχές για ανάκριση. Την επόμενη μέρα, η κυβέρνηση απαγόρευσε την αρχική δημόσια προσφορά (IPO) ύψους 37 δισεκατομμυρίων δολαρίων του ομίλου Ant Financial, ενώ προηγουμένως είχε δώσει το «πράσινο φως». 

Μέχρι τα τέλη Δεκεμβρίου, οι ρυθμιστικές αρχές είχαν δώσει εντολή στην Ant Group να μειώσει τον κύκλο των δραστηριοτήτων της για να συμμορφωθεί με τους νέους κανόνες κατά των μονοπωλίων. 

Οι ρυθμιστικές αρχές εξετάζουν το ενδεχόμενο να δώσουν εντολή στην Ant να εκποιήσει ορισμένες από τις επενδύσεις της, κυρίως σε εταιρείες fintech, εάν βρεθεί οτι παραβιάζουν κανόνες όπως η δημιουργία αθέμιτου ανταγωνισμού στην αγορά, ανέφερε μία από τις τρεις πηγές στο πρακτορείο Reuters.

Παράλληλα, η Κίνα ελέγχει την Alibaba για φερόμενη μονοπωλιακή συμπεριφορά. Όπως ανέφερε η Wall Street Journal την περασμένη εβδομάδα, το Πεκίνο επιδιώκει να συρρικνώσει την αυτοκρατορία του Μα και ενδεχομένως να αναλάβει μεγαλύτερο μερίδιο στις επιχειρήσεις του, επικαλούμενη Κινέζους αξιωματούχους και κυβερνητικούς συμβούλους που είναι εξοικειωμένοι με το θέμα.

Αξίζει να σημειωθεί οτι ο Μα δεν κατέχει καμία θέση στο εκτελεστικό ή διοικητικό συμβούλιο σε καμία από τις εταιρείες των οποίων υπήρξε συνιδρυτής - παραιτήθηκε από εκτελεστικός πρόεδρος της Alibaba το 2019 - εξακολουθεί να είναι ο μεγαλύτερος μεμονωμένος μέτοχος της Alibaba με σχεδόν 5% αξίας περίπου 25 δισεκατομμυρίων δολαρίων.