«Αδειάζουν» τον Τραμπ οι Μιτς ΜακΚόνελ και Μάικ Πενς

«Αδειάζουν» τον Τραμπ οι Μιτς ΜακΚόνελ και Μάικ Πενς

Οι μέχρι πρότινος στενοί σύμμαχοι του απερχόμενου προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, ο αντιπρόεδρος Μάικ Πενς και ο επικεφαλής των Ρεπουμπλικάνων στη Γερουσία Μιτς ΜακΚόνελ παίρνουν σαφείς αποστάσεις ενόψει της επικύρωσης από το Κογκρέσο στις 6η Ιανουαρίου της νίκης του Τζο Μπάιντεν.

Ο Μάικ Πενς ζήτησε από έναν ομοσπονδιακό δικαστή να απορρίψει μια αγωγή την οποία άσκησαν Ρεπουμπλικάνοι νομοθέτες που συντάσσονται με τον Τραμπ και οι οποίοι θέλουν ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ να ανατρέψει τα αποτελέσματα των εκλογών της 3ης Νοεμβρίου.

Σε μια κατάθεση 14 σελίδων που έγινε για λογαριασμό του αντιπροέδρου, οι δικηγόροι του υπουργείου Δικαιοσύνης χαρακτήρισαν την αγωγή ως «νομική αντίφαση» και υποστήριξαν ότι ο Πενς δεν ήταν το κατάλληλο άτομο για αυτή την υπόθεση. 

Η εξέλιξη αυτή έρχεται καθώς ο Τζος Χόουλι, Γερουσιαστής του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος απο το Μιζούρι, δήλωσε ότι θα αντιταχθεί στη διαδικασία πιστοποίησης του Τζο Μπάιντεν. Ο Χόουλι ο οποίος δεν έχει κρύψει ότι έχει προεδρικές φιλοδοξίες, δήλωσε ότι ενεργεί για να αναδείξει «το γεγονός ότι ορισμένες πολιτείες, ιδίως η Πενσιλβάνια, δεν έπρεπε να πιστοποιήσουν τα αποτελέσματα των εκλογών τα οποία είναι προϊόν νοθείας».

Στο πλαίσιο αυτό, ο Μιτς ΜακΚόνελ το πλέον ηγετικό στέλεχος των Ρεπουμπλικάνων, φέρεται σύμφωνα με δημοσίευμα της ιστοσελίδας του Axios να ζήτησε απο τον Χοουλι να εξηγήσει πλήρως το σκεπτικό της απόφασης του και αποθάρρυνε τους γερουσιαστές να αντιταχθούν στη διαδικασία επικύρωσης στο Κογκρέσο.