Αδ. Γεωργιάδης: Μέτρα στήριξης όπως στις κλειστές επιχειρήσεις για το click away

Αδ. Γεωργιάδης: Μέτρα στήριξης όπως στις κλειστές επιχειρήσεις για το click away

Τα μέτρα στήριξης που λαμβάνουν οι κλειστές επιχειρήσεις θα εξακολουθήσουν να εισπράττουν οι καταστηματάρχες του λιανεμπορίου που θα λειτουργήσουν την περίοδο των εορτών με το σύστημα του click away, σύμφωνα με τον υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων Αδωνη Γεωργιάδη. Παράλληλα, ο κ. Γεωργιάδης ανέφερε ότι ετοιμάζεται νέα ρύθμιση για τα χρέη που δημιουργήθηκαν την περίοδο της πανδημίας.

Μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής ο κ. Γεωργιάδης εξήγησε ότι βασική προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι η προστασία της ζωής των πολιτών και πως το σύστημα του click away αποτελούσε την μόνη εναλλακτική επιλογή ώστε τα καταστήματα να λειτουργήσουν χωρίς να επιβαρυνθούν οι υγειονομικές συνθήκες και προκληθεί τρίτο κύμα πανδημίας.

10.000 παραγγελίες τις πρώτες 2 ημέρες του click away

Εξηγώντας τους λόγους που ώθησαν την κυβέρνηση στην μέθοδο του click away, ο κ. Γεωργιάδης είπε ότι παρά την αναδιοργάνωση των εταιριών ταχυμεταφορών, οι ανάγκες των εορτών τις οδήγησαν σε «κατάρρευση».

«Καταλήξαμε ότι δεν έπρεπε να ανοίξουμε το λιανεμπόριο αρα έπρεπε να βρούμε εναλλακτικό τρόπο για να μην υπάρξει στάση εμπορίου» ο ίδιος εξήγησε ότι στο πρώτο κύμα το ρεκόρ αυξημένων ηλεκτρονικών παραγγελιών ήταν στα 150 χιλ πακέτα την ημέρα. «Οι ταχυμεταφορές οργανώθηκαν και από τα 150 χιλ πακέτα κατάφεραν να εξυπηρετούν συνεχόμενα 250 χιλ πακέτα την ημέρα. Όταν μπήκαμε στον Δεκέμβριο οι παραγγελίες έφτασαν 500 χιλ την ημέρα. Εκεί οι εταιρείες κούριερ σταμάτησαν να δέχονται παραγγελίες. Δεν έπρεπε να βρούμε τρόπο να μεταφέρουμε τις παραγγελίες σε εναλλακτικό κανάλι χωρίς να θέσουμε σε κίνδυνο την ανθρώπινη υγεία; Να εξυπηρετήσουμε; Αυτό είναι το click away».

Ο υπουργός παρέπεμψε τα κόμματα της αντιπολίτευσης να δουν ότι οι χώρες που άνοιξαν τις αγορές τους χωρίς περιορισμούς σπεύδουν τώρα να επαναφέρουν την σκληρότερη μορφή του lockdown. «Είπε η κυρία Γεννηματά ότι η επιλογή της κυβέρνησης για το click away ευνοεί τους μεγάλους και σκοτώνει τους μικρούς. Το ίδιο και ο κ. Τσίπρας. Αυτό πιστεύετε; Η μείζονα απόφαση που πήραμε ήταν να μην λειτουργήσει το λιανεμπόριο στην κρίση της πανδημίας εντός των εορτών. Τι έχει γίνει στην Ευρώπη; Ξέρετε; Στην Γερμανία ελήφθη έκτακτη απόφαση για ολικό λοκνταουν με την σύμφωνη γνώμη 16 πρωθυπουργών ομοσπονδιακών κρατιδίων. Παρομοίως, στην Ολλανδία πάνε σε ολικό κλείσιμο. Προ ολίγου στο Λονδίνο που είδαμε όλοι τις εικόνες εξω από τα Χάροντς πηραν την απόφαση να κλείσουν τα πάντα. Αυτό γιατί άνοιξαν το λιανεμπόριο και με το που άνοιξε είχαμε τεράστια αύξηση των κρουσμάτων. Ολοι τρέμουμε το τρίτο κύμα» είπε ο κ. Γεωργιάδης για να προσθέσει «Αντί να πείτε μπράβο που πήραμε απόφαση με γνώμονα την υγεία των πολιτών γνωρίζοντας ότι θα έχει κόστος κάνατε κριτική. Το κάναμε γιατί σημασία έχει η προστασία της ανθρώπινης ζωής. Το ίδιο κάνουν και οι άλλοι τώρα».