Α. Σκέρτσος: Τα μέτρα στήριξης της απασχόλησης είναι πετυχημένα

Α. Σκέρτσος: Τα μέτρα στήριξης της απασχόλησης είναι πετυχημένα

Η Ελλάδα χάρη στις ενεργητικές πολιτικές στήριξης της απασχόλησης που εφαρμόστηκαν κατά το 2020 κατάφερε «όχι μόνο να κρατήσει ζωντανές τις θέσεις εργασίας που υπήρχαν πριν την πανδημία, αλλά να προσθέσουν και μερικές νέες μέσα στο 2020», επισημαίνει ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, 'Ακης Σκέρτσος με αφορμή τις τελευταίες ανακοινώσεις της Eurostat.

Χαρακτηριστικά στην ανάρτησή του στο facebook, στην οποία επισυνάπτεται πίνακας με τα στοιχεία της Eurostat που δείχνουν τα ποσοστά ανεργίας στις 27 χώρες μέλη της ΕΕ, ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ αναφέρει τα εξής: 

«Τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ που ανακοινώθηκαν σήμερα για την μείωση του ΑΕΠ το 2020 κατά -8,2% αποκαλύπτουν μια επίδοση που μας κατατάσσει σε καλύτερη θέση από άλλες μεγάλες οικονομίες του ευρωπαϊκού νότου, όπως η Ιταλία (-8,9%) και η Ισπανία (-11%) και στην ίδια κατάσταση με τη Γαλλία (-8,1%).

Διαψεύδονται έτσι και σε αυτό το κρίσιμο πεδίο αξιολόγησης της διαχείρισης της πανδημίας, οι Κασσάνδρες που προεξοφλούσαν για την Ελλάδα την υψηλότερη ύφεση της ΕΕ λόγω της σημαντικής -αλλά όχι αποκλειστικής όπως αποδεικνύεται- εξάρτησης από τον τουρισμό.

Ας συγκρατήσουμε όμως μαζί με τα στοιχεία της ύφεσης, και τα χθεσινά στοιχεία της Eurostat για την πορεία της ανεργίας στη χώρα μας.

 Ελλάδα χάρη στις ενεργητικές πολιτικές στήριξης της απασχόλησης που εφαρμόστηκαν κατά το 2020 είναι μαζί με την Ιταλία οι μόνες χώρες της ΕΕ που κατάφεραν όχι μόνο να κρατήσουν ζωντανές τις θέσεις εργασίας που υπήρχαν πριν την πανδημία, αλλά να προσθέσουν και μερικές νέες μέσα στο 2020. Το δίχτυ ασφαλείας που απλώθηκε σε όλη την αγορά εργασίας συγκράτησε μια νέα βουτιά της ανεργίας σαν αυτήν που είχαμε δει την περίοδο της κρίσης χρέους του 2010.

Οι μεταρρυθμίσεις που υλοποιήθηκαν ταυτόχρονα καθόλη τη διάρκεια αυτής της δύσκολης χρονιάς -και συνεχίζουν να υλοποιούνται-, θα κάνουν ευκολότερη και ταχύτερη την ανάκαμψη της οικονομίας από τον Μάιο που θα δούμε και την οριστική άρση των οικονομικών περιορισμών».