A. Μέρκελ: Μέσα στον Δεκέμβριο οι πρώτοι εμβολιασμοί κατά του κορονοϊού

A. Μέρκελ: Μέσα στον Δεκέμβριο οι πρώτοι εμβολιασμοί κατά του κορονοϊού

Την εκτίμηση ότι οι πρώτοι εμβολιασμοί κατά του κορονοϊού θα γίνουν τον Δεκέμβριο, ή «πολύ σύντομα μετά την αλλαγή του χρόνου» εξέφρασε η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ.

«Πρέπει να πούμε ότι τα νέα των τελευταίων ημερών σε ό,τι αφορά την ανάπτυξη εμβολίου μας κάνουν πολύ αισιόδοξους», τόνισε η Μέρκελ μετά την τηλεδιάσκεψη των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Αναφερόμενη στις προετοιμασίες για την δημιουργία κέντρων εμβολιασμού, δήλωσε εντυπωσιασμένη από το πόσες χώρες έχουν ήδη καταρτίσει λεπτομερή σχέδια.

Παραδέχθηκε δε ότι τα τεχνικά ζητήματα που αφορούν κυρίως το εμβόλιο των BioNTech και Pfizer –ιδίως το γεγονός ότι πρέπει να διατηρείται σε πολύ χαμηλή θερμοκρασία – αποτελούν σημαντική πρόκληση.

Σημειώνεται ότι χθες, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν ανακοίνωσε μετά το πέρας της τηλεδιάσκεψης ότι είναι πολύ πιθανό να εγκριθούν δυο εμβόλια μέσα στον μήνα Δεκέμβριο. 

Σύμφωνα με την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων την ενημέρωσε ότι η έγκριση του εμβολίου των Pfizer/BioNTech θα μπορούσε να ολοκληρωθεί μετά τα μέσα Δεκεμβρίου.

«Η Κομισιόν διευρύνει το χαρτοφυλάκιο εμβολίων, με τις συζητήσεις να συνεχίζονται με την Moderna & Novavax. Θα συνεχίσουμε να συντονίζουμε τις προσπάθειές μας για να κρατάμε τους πολίτες ενήμερους για τον εμβολιασμό και την ασφάλεια», ανέφερε μεταξύ άλλων η φον ντερ Λάιεν. Μάλιστα, όπως μεταδίδει το AFP, η επικεφαλής της Κομισιόν αποκάλυψε ότι η ΕΕ μπορεί να εγκρίνει δύο εμβόλια φέτος.

Η φον ντερ Λάιεν ανακοίνωσε προ ημερών πως «η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα υπογράψει συμβόλαιο μαζί τους σύντομα για (ποσότητα) έως και 300 εκατομμύρια δόσεις».