To 57% των Γερμανών θέλει σκληρότερη πολιτική για το μεταναστευτικό - Αλλά καγκελάριο τη Μέρκελ

To 57% των Γερμανών θέλει σκληρότερη πολιτική για το μεταναστευτικό - Αλλά καγκελάριο τη Μέρκελ

Λίγες ώρες πριν τη «μίνι» Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ για το μεταναστευτικό που θα γίνει αύριο Κυριακή και οι δημοσκοπήσεις στη Γερμανία δείχνουν μια σαφή τάση της γερμανικής κοινής γνώμης για σκληρότερη αντιμετώπιση των μεταναστών γεγονός που προκαλεί «πονοκεφάλους» στην Άγκελα Μέρκελ. 

Σύμφωνα με δημοσκόπηση για το περιοδικό Spiegel h πλειοψηφία των Γερμανών επιθυμεί μια πιο περιοριστική πολιτική για τους πρόσφυγες, όπως προτείνει η CSU. Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι θέλουν τον Horst Seehofer ή ακόμα και τον Markus Soder στην κορυφή της κυβέρνησης.

Ειδικότερα σύμφωνα με τα αποτελέσματα μια αντιπροσωπευτικής έρευνας από το ινστιτούτο έρευνας Kantar Public για το Spiegel μόνο το 34% των ερωτηθέντων λένε ότι η Γερμανία δεν θα πρέπει να δυσχεραίνει τους μετανάστες και τους πρόσφυγες να εισέλθουν στη χώρα λόγω των ανθρωπιστικών της υποχρεώσεων.

Αντίθετα, το 57% δήλωσε ότι η πρόσβαση θα πρέπει να καταστεί δυσχερέστερη επειδή η χώρα κατακλύστηκε από τον αριθμό των προσφύγων και των μεταναστών και την ένταξή τους.

Σχεδόν το 61% των ερωτηθέντων υποστήριξε τη θέση της CSU να απορρίψει τους πρόσφυγες των οποίων τα δακτυλικά αποτυπώματα είναι ήδη καταχωρημένα σε άλλη χώρα της ΕΕ στα σύνορα. Μόνο το 30% θεωρεί ότι η θέση αυτή είναι λανθασμένη.

Η δημοσκόπηση έδειξε πάντως ότι οι Γερμανοί δεν θέλουν  έναν άλλος Καγκελάριο στη θέση της Μέρκελ.

Το 58% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι η Angela Merkel θα πρέπει να παραμείνει καγκελάριος. Μόνο το 36% λένε άλλος καγκελάριος.

Όσον αφορά το ζήτημα αν η Γερμανία πρέπει να προσπαθήσει να λύσει το πρόβλημα των προσφύγων περισσότερο σε εθνικό επίπεδο ή μαζί με τους εταίρους της ΕΕ, το 68% πιστεύει ότι αυτό είναι δυνατό μόνο σε ευρωπαϊκό επίπεδο - κάτι που είναι και η θέση της Angela Merkel.

Στην τρέχουσα διαφωνία μεταξύ των δύο μερών, τόσο η Μέρκελ όσο και η CSU μπορούν να αισθάνονται δικαιωμένοι για τις θέσεις τους

Επίσης, το ινστιτούτο δημοσκοπήσεων ζήτησε από τους ερωτηθέντες τη γνώμη τους. Το 54% τάχθηκαν υπέρ της εκλογής του CDU και του CSU χωριστά στο μέλλον σε όλη τη Γερμανία. Ακόμη και οι οπαδοί του CDU και του CSU είναι το 42% αυτής της άποψης.


 

Δύσκολη θα είναι η Σύνοδος Κορυφής λέει το Παρίσι

Η σύνοδος κορυφής της ΕΕ στα τέλη Ιουνίου, η οποία θα αφιερωθεί σε μεγάλο βαθμό στην μετανάστευση, θα είναι "δύσκολη", κυρίως εξαιτίας του "μποϋκοτάζ" της αυριανής ευρωπαϊκής μίνι συνόδου κορυφής από τις χώρες της κεντρικής Ευρώπης, δήλωσε στο μεταξύ σήμερα ο εκπρόσωπος της γαλλικής κυβέρνησης.

"Πάνω στις προτάσεις που έκανε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας (Εμανουέλ Μακρόν) για μια ευρωπαϊκή μεταναστευτική αρχή, για την ενίσχυση της Frontex (...) κινήθηκε η Γερμανίδα καγκελάριος (Άγκελα Μέρκελ) πριν από 15 ημέρες", δήλωσε ο Μπενζαμέν Γκριβό στον ραδιοσταθμό Europe 1.

"Αυτές θα βρίσκονται προφανώς στο μενού των συζητήσεων αυτό το Σαββατοκύριακο και στην σύνοδο κορυφής της ΕΕ την προσεχή εβδομάδα, το οποίο θα είναι δύσκολο, δεν θα πρέπει να λέμε ψέματα στους συμπολίτες μας", συνέχισε.

Η Μέρκελ απέκλεισε χθες το ενδεχόμενο να μπορέσει να υπάρξει μια ευρωπαϊκή "λύση" για τους μετανάστες στην σύνοδο κορυφής της ΕΕ στις 28 και 29 Ιουνίου, από την οποία εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό η πολιτική της επιβίωση.

"Προς το παρόν υπάρχουν θέσεις που απέχουν πολύ από μια προσέγγιση", παρατήρησε ο Γκριβό, εκφράζοντας τη λύπη του για τις "θέσεις μποϋκοτάζ" από την πλευρά των χωρών της ομάδας του Βίσεγκραντ (Ουγγαρία, Πολωνία, Τσεχική Δημοκρατία και Σλοβακία).

Οι τέσσερις αυτές χώρες που τάσσονται υπέρ μιας σκληρής γραμμής στη μετανάστευση, απέκλεισαν την Πέμπτη μια συμμετοχή τους στην ευρωπαϊκή μίνι σύνοδο κορυφής αύριο στις Βρυξέλλες, καθιστώντας υποθετική την επεξεργασία μιας συναίνεσης όπως επιθυμούν κυρίως η Γερμανία και η Γαλλία.

Σύμφωνα με ένα προσωρινό έγγραφο εργασίας που εξασφάλισε το AFP, οι μετέχοντες στην σύνοδο προβλέπουν την υλοποίηση ενός "αποτελεσματικού μηχανισμού αλληλεγγύης" με υποχρεωτικές ποσοστώσεις κατανομής μεταναστών μεταξύ των χωρών μελών, το οποίο αποτελεί κόκκινο πανί για τις χώρες της ομάδας του Βίσεγκραντ.

"Οι χώρες της ομάδας του Βίσεγκραντ, οι οποίες έχουν επωφεληθεί από την ΕΕ, οικονομικά (...) και αυτό είναι απολύτως θεμιτό, δεν μπορεί να επωφελούνται από τα προνόμια χωρίς να σέβονται τις θεμελιώδεις αξίες", "της αλληλεγγύης μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών", σημείωσε ο Γκριβό.