Το Brexit θα προκαλέσει ελλείψεις σε τρόφιμα, φάρμακα και καύσιμα

Το Brexit θα προκαλέσει ελλείψεις σε τρόφιμα, φάρμακα και καύσιμα

Η Βρετανία θα βρεθεί αντιμέτωπη με ελλείψεις τροφίμων, καυσίμων και φαρμάκων, θα προκληθεί κομφούζιο στα λιμάνια και θα απαιτηθούν σκληρά σύνορα με την Ιρλανδία, σε περίπτωση που πραγματοποιηθεί ένα Brexit χωρίς συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Ένωση, αναφέρει σε σημερινό δημοσίευμά της με τίτλο «Επιχείρηση Χάος» η βρετανική εφημερίδα Sunday Times, επικαλούμενη διαρροή κυβερνητικών εγγράφων.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, τα κυβερνητικά έγγραφα - που παρουσιάζονται στο σημερινό φύλλο της εφημερίδας - εξετάζουν τις πιθανότερες συνέπειες του λεγόμενου no-deal Brexit και όχι τα χειρότερα πιθανά σενάρια.

Με βάση τους υπολογισμούς, το 85% των φορτηγών που περνούν στην Ευρώπη «μπορεί να μην είναι έτοιμα» για τους τελωνειακούς ελέγχους της Γαλλίας, κάτι που θα προκαλέσει σοβαρά προβλήματα στα λιμάνια και στα σημεία ελέγχου και ενδέχεται η ροή να μην εξομαλυνθεί παρά μετά από τρεις μήνες.

Ακόμη, η βρετανική κυβέρνηση αναμένει ότι θα χρειαστούν σκληρά σύνορα ανάμεσα στη βρετανική επαρχία της Βόρειας Ιρλανδίας και τη Δημοκρατία της Ιρλανδίας, καθώς οι τρέχοντες σχεδιασμοί για να αποφεύγονται οι έλεγχοι δεν θεωρούνται βιώσιμοι, βάσει των εγγράφων που επικαλείται η εφημερίδα.

Υπενθυμίζεται ότι ο νέος πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον έχει διατρανώσει επανειλημμένα ότι εννοεί να προχωρήσει στην αποχώρηση της Βρετανίας, με συμφωνία ή χωρίς, την 31η Οκτωβρίου. 

Έκτακτη σύγκληση ολομέλειας ζητάει η Βουλή των Κοινοτήτων

Στο μεταξύ, ραγδαίες είναι οι εξελίξεις  σε πολιτικό επίπεδο, καθώς περισσότεροι από 100 Βρετανοί κοινοβουλευτικοί ζήτησαν με επιστολή τους - που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα - από τον πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον να προχωρήσει άμεσα σε σύγκληση της ολομέλειας του κοινοβουλίου, που βρίσκεται το τρέχον διάστημα σε διακοπές, για να συζητηθεί το ζήτημα του Brexit.

Οι κοινοβουλευτικοί θέλουν ο Τζόνσον να συγκαλέσει εκτάκτως την Ολομέλεια και να συνεδριάζει συνεχώς ως την 31η Οκτωβρίου, την ημερομηνία που αποτελεί τη νέα προθεσμία για την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Οι υπογράφοντες την επιστολή είναι πολέμιοι του Μπρέξιτ, το οποίο θέλουν να εμποδίσουν.

«Η χώρα μας βρίσκεται στο χείλος οικονομικής κρίσης καθώς κατευθυνόμαστε προς ένα Μπρέξιτ χωρίς συμφωνία», αναφέρουν. «Είμαστε ενώπιον μιας εθνικής κατάστασης εκτάκτου ανάγκης και πρέπει να συγκληθεί αμέσως το κοινοβούλιο».

Ο Τζέρεμι Κόρμπιν, ο αρχηγός των Εργατικών (αξιωματική αντιπολίτευση), σκοπεύει να καταθέσει πρόταση δυσπιστίας εναντίον του ηγέτη των Συντηρητικών Τζόνσον αμέσως μόλις ξαναρχίσουν οι εργασίες της Βουλής των Κοινοτήτων. «Αυτό που χρειαζόμαστε είναι μια κυβέρνηση που θα είναι έτοιμη να διαπραγματευθεί με την Ευρωπαϊκή Ένωση ώστε να μη βρεθούμε μπροστά σε μια καταστροφική έξοδο» την 31η Οκτωβρίου και η κυβέρνηση του Τζόνσον «ξεκάθαρα δεν θέλει να το κάνει αυτό», είπε ο Κόρμπιν χθες Σάββατο.

Ωστόσο, δημοσκόπηση του ινστιτούτου YouGov κατέδειξε ότι η πλειοψηφία των Βρετανών δεν αντιμετωπίζει θετικά τα σχέδια του Κόρμπιν. Στην έρευνα, σε δείγμα 1.968 Βρετανών, το 48% των ερωτηθέντων απάντησε ότι θα προτιμούσε η χώρα να αποχωρήσει από την ΕΕ χωρίς συμφωνία, παρά να δει τον Κόρμπιν να γίνεται πρωθυπουργός.

Το 35% θα προτιμούσε, αντιθέτως, ο Κόρμπιν να αναλάβει επικεφαλής της κυβέρνησης και να οργανώσει νέο δημοψήφισμα για το ζήτημα της παραμονής ή της αποχώρησης του ΗΒ στην ΕΕ. Το 17% του δείγματος δεν εξέφρασε την άποψη του για το θέμα.

The Sunday Telegraph: Δεν μπορεί η Βουλή να σταματήσει την αποχώρηση

Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον θα τονίσει εντός της εβδομάδας στον πρόεδρο της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν και την καγκελάριο της Γερμανίας Άνκγελα Μέρκελ, με τους οποίους θα έχει συνάντηση, ότι η Βουλή των Κοινοτήτων δεν μπορεί να σταματήσει την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση, αναφέρει δημοσίευμα της εφημερίδας The Sunday Telegraph.

«Αυτή την εβδομάδα, ο κ. Τζόνσον θα ταξιδέψει στη Γερμανία και στη Γαλλία για να επιμείνει στους ομολόγους του, ότι το κοινοβούλιο δεν μπορεί να σταματήσει το Brexit», αναφέρεται χαρακτηριστικά.