Guardian: Η Ελλάδα έχει τα μέσα να βοηθήσει τους πρόσφυγες - Τη θέληση όμως;

Guardian: Η Ελλάδα έχει τα μέσα να βοηθήσει τους πρόσφυγες - Τη θέληση όμως;

Με ένα άρθρο κόλαφο η βρετανική εφημερίδα περιγράφει τη Μόρια της Λέσβου ως τον χειρότερο καταυλισμό προσφύγων στον κόσμο, καθώς επικρατεί υπερπληθυσμός και βία ενώ λύματα και σκουπίδια υπάρχουν παντού. 

«Ένα 10χρονο παιδί προσπάθησε να αυτοκτονήσει στη Μόρια, αλλά το πιο σοκαριστικό δεν είναι αυτό, αλλά το γεγονός ότι αυτό δεν είναι κάτι καινούριο», τονίζει σε άρθρο του ο Guardian.

Η Μόρια δεν ανταποκρίνεται στα πρότυπα που ορίζει η Ύπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες (UNHCR), τονίζει ο Guardian. 

Στοιβαγμένοι σε βαθμό απελπισίας χιλιάδες μετανάστες προσπαθούν να εγκατασταθούν σε σκηνές που δεν υπάρχουν ή σε γεωργικές εκτάσεις, όπου δεν έχει εγκατασταθεί φωτισμός, ενώ μέχρι 190 πρόσφυγες μοιράζονται μία τουαλέτα.

Πέρσι, ο δήμαρχος της Λέσβου, Σπύρος Γαληνός, προειδοποιούσε ότι η εγκατάσταση άρχισε να μοιάζει με «στρατόπεδα συγκέντρωσης, όπου δεν υπάρχει ανθρώπινη αξιοπρέπεια».

 

Σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα, οι ελληνικές αρχές παραδέχονται ότι αυτοί οι άνθρωποι αξίζουν καλύτερα, αλλά ισχυρίζονται ότι η έλλειψη χρημάτων κρατά «τα χέρια τους δεμένα».

Από τον Ιούλιο, το κέντρο φιλοξενίας στη Μόρια είχε ξεμείνει από σκηνές και υπνόσακους. 

Το κρίσιμο ερώτημα είναι, σύμφωνα με τον Guardian πού έχουν πάει τα χρήματα που έχει λάβει η Ελλάδα για το προσφυγικό. 

Κάποια από αυτά δεν έφτασαν ποτέ στην Ελλάδα. Από τα 561 εκατ. ευρώ μακροπρόθεσμης χρηματοδότησης που χορήγησε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, μέχρι στιγμής έχουν εκταμιευθεί μόνο 153 εκατ. ευρώ. Tο 70% της χρηματοδότησης δεν έχει αξιοποιηθεί σωστά, τη στιγμή που η επιτροπή της ΕΕ δεν έχει λάβει καμία αναφορά για κακή διαχείριση κεφαλαίων.

Αυτό οφείλεται εν μέρει στο γεγονός ότι δεν έχουν ακόμη αναφερθεί όλες οι δαπάνες, αλλά φημολογείται ότι η Ελλάδα δεν μπόρεσε να ολοκληρώσει τον στρατηγικό προγραμματισμό που απαιτείται για την αποδέσμευση κεφαλαίων.
Παρ'' όλο που υπάρχει μία ανθρωπιστική κρίση, δεν υπάρχει έλλειψη χρημάτων. 

Αυτό που λείπει είναι η ικανότητα και η πολιτική βούληση να συμβεί αυτό, τονίζει ο Guardian. Η Επιτροπή της ΕΕ πρέπει να αναλύσει τους λόγους για τους οποίους δείχνει τόσο μικρή σημασία για την τεράστια επένδυσή της στην Ελλάδα και να στραφεί προς τη βελτίωση της κατάστασης.

Για να επιτευχθεί το παραπάνω οι Έλληνες πρέπει να είναι ταπεινοί. Πρέπει να αναγνωρίσουν - και να διορθώσουν - τις ελλείψεις διαχείρισης τους και να είναι πολύ πιο ανοιχτοί στην εξωτερική βοήθεια. Από την πλευρά τους, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και άλλοι διεθνείς οργανισμοί πρέπει να είναι έτοιμοι να την παράσχουν.