Wall Street: Κατοχύρωση κερδών μετά την «κατάκτηση» των 30.000 μονάδων του Dow

Wall Street: Κατοχύρωση κερδών μετά την «κατάκτηση» των 30.000 μονάδων του Dow

Με μικρές μεταβολές και αρνητικό πρόσημο για δύο από τους τρεις βασικούς δείκτες κινείται η αμερικανική αγορά, με τους επενδυτές να κάνουν ένα «βήμα πίσω» μία ημέρα αφότου το βιομηχανικός Dow Jones έσπασε το φράγμα των 30.000 μονάδων, την ώρα που η αγορά εργασίας δείχνει αδυναμία να ανταπεξέλθει στο δεύτερο κύμα της πανδημίας.

Συγκεκριμένα, ο Dow Jones υποχωρεί κατά 0,5% ή 150 μονάδες και κινείται στις 29.893 μονάδες, ο διευρυμένος S&P 500 καταγράφει απώλειες 0,35% και βρίσκεται στις 3.622 μονάδες, ενώ ο τεχνολογικός Nasdaq παραμένει ουσιαστικά αμετάβλητος με μικρές κινήσεις πέριξ των 12.036 μονάδων.

Όσον αφορά τον Dow, οι JPMorgan Chase και IBM  χάνουν περισσότερο από 1% η καθεμία, ενώ στο S&P500 πιέσεις δέχονται ο ενεργειακός και χρηματοοικονομικός κλάδος.

Βασική πηγή ανησυχίας συνιστούν τα στοιχεία για την αγορά εργασίας των ΗΠΑ, καθώς τα επιδόματα ανεργίας κατέγραψαν νέα αύξηση, εξέλιξη η οποία αντικατοπτρίζει τη ζημιά στην οικονομία από το δεύτερο σαρωτικό κύμα της πανδημίας. Ειδικότερα, οι νέες αιτήσεις σημείωσαν άνοδο κατά 38 χιλ. στις 778 χιλ. για την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 21 Νοεμβρίου, όταν οι αναλυτές ανέμεναν να κυμανθούν στις 733 χιλ.

Την ίδια ώρα πάντως, το υπουργείο Εμπορίου επιβεβαίωσε το ρεκόρ ανάκαμψης το τρίτο τρίμηνο, καθώς το ΑΕΠ αυξήθηκε με ετήσιο ρυθμό 33,1% όπως είχε εκτιμηθεί και τον Οκτώβριο.

Οι αριθμοί έρχονται σε μια στιγμή που η πανδημία του κορονοϊού εμφανίζεται να είναι ανεξέλεγκτη σε πολλές από τις πολιτείες, με τον αριθμό των νέων κρουσμάτων  κυμαίνονται στα περίπου 170.000 την ημέρα την τελευταία εβδομάδα. Επίσης, κατά μέσο όρο 1.500 άτομα πέθαναν από την ασθένεια κάθε μέρα αυτή την περίοδο. Ο αριθμός αυτών που νοσηλεύονται έχει φτάσει τα 86.000, σχεδόν τριπλασιάστηκαν από τις αρχές Οκτωβρίου.

Την ίδια ώρα ωστόσο, οι αναφορές ότι ο εκλεγμένος Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν θα διορίσει την Τζάνετ Γέλεν ως υπουργός Οικονομικών του, έχουν αυξήσει τις ελπίδες για ένα μεγάλο πακέτο δημοσιονομικών κινήτρων το επόμενο έτος - εάν μπορεί να περάσει από τη Γερουσία που εξακολουθεί να βρίσκεται στα χέρια του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος.