Wall Street: Ελεγχόμενες απώλειες με το βλέμμα στη Fed

Wall Street: Ελεγχόμενες απώλειες με το βλέμμα στη Fed

Αρνητικά πρόσημα παρουσιάζουν οι βασικοί δείκτες της αμερικανικής αγοράς λίγο πριν την ολοκλήρωση της πολυαναμενόμενης συνεδρίασης της Fed, με τους επενδυτές να κινούνται επιφυλακτικά περιμένοντας να ακούσουν πρώτα τις αποφάσεις που θα λάβει η τράπεζας με φόντο τον υψηλότερο πληθωρισμό σχεδόν 40ετίας προτού επιλέξουν με μεγαλύτερη σαφήνεια την κατεύθυνση που θα κινηθούν.

Ειδικότερα, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones κινείται με απώλειες 0,4% στις 35.406 μονάδες, ο διευρυμένος S&P 500 εμφανίζει απώλειες 0,3% και βρίσκεται στις 4.625 μονάδες, όπως και ο τεχνολογικά σταθμισμένος Nasdaq που υποχωρεί κατά 0,5% και διαπραγματεύεται στις 15.160 μονάδες.

Αναλυτές σε έρευνα του CNBC εκτιμούν ότι η Fed θα ανακοινώσει επιτάχυνση της μείωσης αγορών ομολόγων που πραγματοποιεί, το λεγόμενο tapering, κατά 30 δισ. δολάρια το μήνα, κάτι που θα οδηγήσει σε τερματισμό του προγράμματος πανδημίας με αρχικό ύψος 120 δισ. το μήνα τον προσεχές Μάρτιο. 

Ακολούθως, η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ θα προβεί σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των αναλυτών σε τρεις αυξήσεις των επιτοκίων της σε κάθε ένα από τα επόμενα δύο χρόνια, με σημείο εκκίνησης τον Ιούνιο του 2022.

Όπως σχολιάζει ο αναλυτής της Leuthold Τζιμ Πόλσεν, «παρόλο που ο πρόεδρος (Πάουελ) δεν αναμένεται να παρουσιάσει κάποιο συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για το πότε θα αρχίσει η αύξηση των επιτοκίων, πιθανότατα θα επιβεβαιώσει ότι ορισμένα μέλη της Fed επιθυμούν να προχωρήσει πιο γρήγορα από ό,τι είχε ανακοινωθεί προηγουμένως».

Ο ίδιος προσθέτει ότι «δεν περιμένω να πει η Fed πολλά παραπάνω από όσα αναμένουν ήδη οι αγορές», αλλά σε κάθε περίπτωση «ένα μέρος από την πρόσφατη μεταβλητότητα ενδέχεται να μειωθεί αφότου ολοκληρωθεί τελικά και η συνέντευξη Τύπου της συνεδρίασης».

Παράλληλα, η κίνηση των μετοχών δείχνει ότι διατηρούνται αρκετές και από τις ανησυχίες για τις επιπτώσεις που ενδέχεται να έχει η νέα παραλλαγή Όμικρον του κορονοϊού, με τις εταιρείες που εξαρτώνται στο μεγαλύτερο βαθμό από το ευρύτερο άνοιγμα της οικονομίας να δέχονται και τις μεγαλύτερες πιέσεις.

Μεταξύ άλλων, η Boeing συνιστά βαρίδι στον Dow Jones κινούμενη με απώλειες 2,2%, ενώ με πτώση 1,8% και 1,2% κινούνται οι Chevron και Dow Inc από τον ενεργειακό τομέα.

Ρευστοποιήσεις σημειώνονται και στον χρηματοπιστωτικό κλάδο, με φόντο το επικείμενο σήμα αύξησης των επιτοκίων, με τις Visa, JPMorgan Chase, Goldman Sachs και American Express όλες σε αρνητικό πρόσημο και απώλειες από 1 έως και άνω του 2%.

Αντίθετα, στην κορυφή του βιομηχανικού δείκτη κινείται ο τίτλος του τεχνολογικού γίγαντα Cisco Systems με άνοδο 1,1%, ενώ ακολουθούν οι UnitedHealth Group (+0,8%) και Merck (0,7%) από τον κλάδο της υγείας.