Wall Street: «Βουτιά» 680 μονάδων για τον Dow με το βλέμμα στον πληθωρισμό

Wall Street: «Βουτιά» 680 μονάδων για τον Dow με το βλέμμα στον πληθωρισμό

Ισχυρές απώλειες για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα κατέγραψαν οι σημαντικότεροι δείκτες στην αμερικανική αγορά, καθώς η αύξηση του πληθωρισμού κατά τον Απρίλιο που ξεπέρασε τις εκτιμήσεις των αναλυτών σε συνδυασμό με τη συνέχιση των πιέσεων στον τεχνολογικό κλάδο έφεραν αρνητικά πρόσημα στη συνεδρίαση.

Πιο αναλυτικά, οι απώλειες του βιομηχανικού δείκτη Dow Jones ανήλθαν στις 681 μονάδες ή 1,99%, με τον δείκτη να ολοκληρώνει τη συνεδρίαση στις 33.587 μονάδες, σημειώνοντας την χειρότερη ημερήσια επίδοσή του για το τρέχον έτος. Παρόμοια εικόνα και για τον διευρυμένο S&P 500, ο οποίος διαμορφώθηκε στις 4.063 μονάδες, υποχωρώντας κατά 2,14%.

Νέες σημαντικές απώλειες σημείωσε και ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq, ο οποίος έκλεισε στις 13.031 μονάδες, σημειώνοντας πτώση 2,67%.

Παράλληλα, ενδεικτική του κλίματος ανησυχίας και επιφυλακτικότητας που κυριαρχούν στη Wall Street, είναι και η εκτίναξη του δείκτη VIX, ο οποίος αποτιμά τη μεταβλητότητα της αγοράς, κατά 27,61% στις 27,84 μονάδες.

Στο ταμπλό, συνεχίστηκαν σήμερα οι σημαντικές απώλειες των τεχνολογικών κολοσσών, με τους τίτλους των Alphabet, Microsoft, Facebook, Amazon και Apple να υποχωρούν άνω του 2%, ενώ απώλειες 3% κατέγραψε και η μετοχή της Tesla.

Στον αντίποδα, οι δείκτες βρήκαν άμυνα στις μετοχές των ενεργειακών εισηγμένων εταιρειών, με τις Chevron και Marathon Oil να κλείνουν σε θετικό έδαφος, ενώ κέρδη άνω του 2% σημείωσε η πετρελαϊκή Occidental Petroleum

Κυρίαρχη είδηση της ημέρας αποτέλεσε η μεγάλη αύξηση του δείκτη τιμών καταναλωτή στις ΗΠΑ, ο οποίος αυξήθηκε τον Απρίλιο με τον ταχύτερο ρυθμό του εδώ και περισσότερο από 12 χρόνια, ξεπερνώντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών που ανέμεναν ήδη μεγάλη αύξηση.

Χαρακτηριστικό είναι ότι εξαιρουμένων των ιδιαίτερα ευμετάβλητων τιμών των τροφίμων και της ενέργειας, δηλαδή ο δομικός δείκτης τιμών, κατέγραψε αύξηση κατά 3% σε ετήσια βάση (έναντι εκτιμήσεων 2,3%), καταγράφοντας το υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 26 ετών.

Παρά το γεγονός ότι η Fed έχει διαμηνύσει ότι θεωρεί υγιή την αύξηση του πληθωρισμού και ότι δεν αναμένεται να προσαρμόσει τη νομισματική πολιτική της το επόμενο διάστημα, η αύξηση του πληθωρισμού με ρυθμό που ξεπέρασε σημαντικά τις προβλέψεις εγείρει ξανά ανησυχίες στους επενδυτές.