Υποχώρησαν τα κέρδη στις ευρωαγορές με το βλέμμα σε Brexit και παρά τις ανακοινώσεις ΕΚΤ

Υποχώρησαν τα κέρδη στις ευρωαγορές με το βλέμμα σε Brexit και παρά τις ανακοινώσεις ΕΚΤ

Καθοδικά κινούνται την Πέμπτη οι κυριότερες ευρωπαϊκές χρηματιστηριακές αγορές, με το επενδυτικό ενδιαφέρον να παραμένει στραμμένο στις διαπραγματεύσεις για την εμπορική συμφωνία μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και Ηνωμένου Βασιλείου, ενόψει της αποχώρησης της χώρας από την Ένωση στα τέλη Δεκεμβρίου και παρά τις ανακοινώσεις ΕΚΤ για επέκταση του τεράστιου προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης που έχει δρομολογήσει για να αντιμετωπίσει την κρίση της πανδημίας κατά 500 δισ. ευρώ, αυξάνοντας τα συνολικά κεφάλαια στα 1,85 τρισ. ευρώ και επεκτείνοντας τον ορίζοντα των αγορών έως το τέλος του Μαρτίου του 2022.

Παράλληλα, στο κάδρο παραμένουν και οι συνεχείς διαπραγματεύσεις Ευρωπαϊκής Ένωσης - Ηνωμένου Βασιλείου για μια εμπορική συμφωνία στη μετά-Brexit εποχή, στον απόηχο της συνάντησης του Βρετανού πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον με την επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν, η οποία ολοκληρώθηκε χωρίς συμφωνία, με τους επενδυτές πλέον να προετοιμάζονται για το ενδεχόμενο οι δύο πλευρές να μην καταφέρουν να συμφωνήσουν στους όρους.

Οι δύο πλευρές συμφώνησαν πάντως να συνεχίσουν τις συνομιλίες τις επόμενες ημέρες παρά τις σημαντικές διαφωνίες. Η βρετανική κυβέρνηση έκανε λόγο για «πολύ μεγάλα κενά», ενώ η πρόεδρος της Κομισιόν σημείωσε ότι οι δύο πλευρές «είναι ακόμα πολύ μακριά».

Σε αυτό το κλίμα, ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX 600 υποχώρησε 0,8% με τις τράπεζες να χάνουν 3% και βρίσκεται στις 391,73 μονάδες, με τον τεχνολογικό κλάδο να υποχωρεί κατά 0,6%, ενώ κέρδη 0,7% καταγράφει ο κλάδος των τροφίμων.

Στους εγχώριους δείκτες, ο γερμανικός DAX μειώθηκε κατά 0,80% στις 13233 μονάδες, ενώ στο Παρίσι ο δείκτης CAC 40 βρίσκεται στις 5.524 μονάδες, σημειώνοντας μείωση 0,40%.

Στην Μεγάλη Βρετανία, ο δείκτης FTSE 100 κερδίζει οριακά 0,07% και βρίσκεται στις 6.568 μονάδες, ενώ στην ευρωπαϊκή περιφέρεια ο ιταλικός δείκτης FTSE MIB καταγράφει πτώση 0,91%. και βρίσκεται στις 21772 μονάδες

Τέλος, στην Ισπανία, ο δείκτης IBEX 35 διαμορφώνεται στις 8.136 μονάδες, μειωμένος κατά 01,17%.

Στο μέτωπο των δεδομένων, κατά 0,4% αυξήθηκε το ΑΕΠ του Ηνωμένου Βασιλείου τον Οκτώβριο σε σύγκριση με τον Σεπτέμβριο, σύμφωνα με την Εθνική Στατιστική Υπηρεσία. Ήταν η έκτη διαδοχική μηνιαία άνοδος του ΑΕΠ, μετά την ιστορική πτώση κατά 19,5% του Απριλίου.

Το πετρέλαιο δείχνει σημάδια ανάκαμψης με το συμβόλαιο του αργού να κερδίζει 2,07% στα 46,46 δολάρια το βαρέλι ενώ το συμβόλαιο του Brent καταγράφει κέρδη 2,09% στα 49,88 δολάρια το βαρέλι. Στα υπόλοιπα εμπορεύματα, ο χρυσός παρουσιάζει άνοδο 0,56% στα 1848 $/ουγκιά

Στην αγορά συναλλάγματος, το ευρώ ενισχύεται 0,45% και αλλάζει χέρια στο 1,2135 δολάριο ενώ η στερλίνα υποχωρεί κατά 0,67% σε σχέση με το δολάριο και διαμορφώνεται στο $1,3305.