Τραπεζική αντίδραση στο Χρηματιστήριο Αθηνών

Τραπεζική αντίδραση στο Χρηματιστήριο Αθηνών

Του Θεόδωρου Σεμερτζίδη

Με κέρδη 0,47% ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση στο Χρηματιστήριο Αθηνών με τον γενικό δείκτη να κλείνει στο υψηλότερο σημείο, στις 529.65 μονάδες, με τις τράπεζες να αντιδρούν ανοδικά, έπειτα από τέσσερις διαδοχικές πτωτικές συνεδριάσεις.

Καθ' όλη τη διάρκεια της συνεδρίασης, ο γενικός δείκτης κινήθηκε σε αρνητικό έδαφος, με τις απώλειες να διευρύνονται μετά την πρώτη ώρα αυτής, φθάνοντας έως και το χαμηλό των 520,40 μονάδων. Στο δεύτερο μισό της διαπραγμάτευσης, οι απώλειες για τον γενικό δείκτη άρχισαν σταδιακά να περιορίζονται, κυρίως λόγο των κερδών που πραγματοποίησαν οι μετοχές του τραπεζικού κλάδου, για να καταφέρει να ολοκληρώσει σε θετικό έδαφος κατά τη διάρκεια της δημοπρασίας. Οι πιέσεις σήμερα, μεταφέρθηκαν στις υπόλοιπες μετοχές του FTSE 25, με αυτές να διαγράφονται κατά την τελευταία ώρα της συνεδρίασης, και κυρίως στη δημοπρασία αυτής, με τον τζίρο να διαμορφώνεται για ακόμη μία συνεδρίαση σε χαμηλά επίπεδα.

Έπειτα από πτώση τεσσάρων διαδοχικών συνεδριάσεων, ο τραπεζικός δείκτης ολοκλήρωσε σήμερα τη συνεδρίαση με κέρδη 4,43%, κοντά στα υψηλά ημέρας, καθώς στο δεύτερο μισό αυτής υπήρξαν εντολές αγοράς για τις μετοχές του κλάδου, με τα μεγαλύτερα κέρδη να πραγματοποιεί η μετοχή της Τράπεζας Πειραιώς με 7,69%, η οποία όμως μαζί με την Alpha Bank, ήταν οι μόνες μετοχές του κλάδου, οι οποίες πραγματοποίησαν όγκο χαμηλότερο του χθεσινού.

Μετριάστηκε η αρνητική εικόνα που κατέγραφαν στο μεγαλύτερο μέρος της συνεδρίασης, οι υπόλοιπες μετοχές της μεγάλης κεφαλαιοποίησης, με τις απώλειες να διαγράφονται για την πλειοψηφία των μετοχών του δείκτη, στο τέλος, με τα μεγαλύτερα κέρδη να σημειώνει η μετοχή της Τέρνας Ενεργειακής με 3,66%, και να ακολουθεί αυτή της Aegean με 3,03%, με τις μεγαλύτερες απώλειες να καταγράφει η μετοχή του Τιτάνα με 2,70%, ενώ σημαντικά αυξημένο όγκο κατέγραψε σήμερα η μετοχή της Grivalia Properties με 65,006 χιλ. τεμάχια (με πακέτα 52,318 χιλ. τεμαχίων), με τη μετοχή του ΟΠΑΠ να ακολουθεί με 409,895 χιλ. τεμάχια.

Ανοδικά κινήθηκαν σήμερα οι αποδόσεις των ελληνικών κρατικών τίτλων, με τη διετία να διαμορφώνεται στο 8,680% (+3,84%), και τη δεκαετία στο 8,016% (+0,40%).

Σε τεχνικό επίπεδο, ο γενικός δείκτης κατάφερε να διατηρηθεί πάνω από το επίπεδο στήριξης των 517 μονάδων (γραμμή ΓΔ), στη σημερινή συνεδρίαση, με την αντίσταση να βρίσκεται στις 537 μονάδες (γραμμή ΑΒ), πραγματοποιώντας για ακόμη μία συνεδρίαση χαμηλότερο όγκο του μέσου όρου των τριάντα ημερών, ενώ παρέμεινε κοντά στην υπερπουλημένη ζώνη με τον RSI να βρίσκεται στις 35,60 μονάδες.

Η μετοχή της Εθνικής έκλεισε στα €0,174 με κέρδη 2,35%, της Alpha Bank στα €1,42 με κέρδη 4,41%, της Τράπεζας Πειραιώς στα €0,14 με κέρδη 7,69%, και της Eurobank στα €0,458 με κέρδη 3,85%.

Με σημαντικά κέρδη ολοκλήρωσε τελικά τη συνεδρίαση η Aegean, με τη μετοχή να κλείνει με σήμα αγοράς, και την αντίσταση να βρίσκεται στα €6,8743. Η μετοχή ενισχύθηκε κατά 3,03% στα €6,80.

Περιορίστηκαν στο τέλος οι απώλειες για τη Motor Oil, με τη μετοχή να κλείνει κάτω από το κινητό μέσο όρο των διακοσίων ημερών, με τη στήριξη στα €9,2343. Η μετοχή κατέγραψε απώλειες 1,94% στα €9,60.

Περιορισμός των απωλειών και για την μετοχή των Ελληνικών Πετρελαίων, με τη μετοχή να ολοκληρώνει τη συνεδρίαση κάτω από τον κινητό μέσο όρο των πέντε ημερών, με τη στήριξη στα €3,4339. Η μετοχή έκλεισε στα €3,63 με απώλειες 0,55%.

Δεν τα κατάφερε ούτε σήμερα να διασπάσει ανοδικά τον κινητό μέσο όρο των πενήντα ημερών, η Folli Follie, με τη μετοχή να διατηρεί τον «σταυρό του θανάτου», με τη στήριξη να βρίσκεται στα €17,1903. Η μετοχή σημείωσε απώλειες 2,49% κι έκλεισε στα €17,26.

Σημαντική διαγραφεί των απωλειών που σημείωνε στο μεγαλύτερο μέρος της συνεδριάσεις έκανε η Lamda Development, με τη μετοχή να ολοκληρώνει τη συνεδρίαση πάνω από τον κινητό μέσο όρο των πέντε ημερών, με την αντίσταση στα €4,3278. Η μετοχή σημείωσε κέρδη 1,18% κι έκλεισε στα €4,28.

Ο τζίρος διαμορφώθηκε στα €36,55 εκατομμύρια, με την αξία των πακέτων στα €1,06 εκατομμύρια. Από το σύνολο των μετοχών που έκαναν σήμερα πράξη, 38 κινήθηκαν ανοδικά, 46 πτωτικά, και 152 παρέμειναν αμετάβλητες.