Το ποδόσφαιρο στα κρυπτονομίσματα

Το ποδόσφαιρο στα κρυπτονομίσματα

Η πλατφόρμα collectables ποδοσφαίρου Sorare ανακοίνωσε χρηματοδότηση ρεκόρ ύψους 532 εκατομμυρίων δολαρίων, σύμφωνα με έκθεση του Business Insider. Η αποτίμηση του startup με όσα έγιναν γνωστά υπολογίζεται στα 3,8 δισεκατομμύρια δολάρια. Το ποσό θα αντιπροσωπεύει τη μεγαλύτερη αύξηση κεφαλαίου στην ιστορία του τομέα τεχνολογίας της Γαλλίας. Η χρηματοδότηση προήλθε από τη SoftBank που είναι γνωστή για τη συμμετοχή της με επενδύσεις που ξεπερνούν κάθε φαντασία- λίγο πριν εταιρείες είναι έτοιμες για IPO.

Ορισμένες από τις ισχυρότερες ομάδες της Ευρώπης, όπως η Μπάγερν Μονάχου, η Γιουβέντους, η Ρεάλ Μαδρίτης και η Λίβερπουλ, έχουν κυκλοφορήσει NFTs μέσω της πλατφόρμας.

Ενώ η χρηματοδότηση της Sorare δημιουργεί εντυπώσεις, σταθερά δημιουργούνται οι βάσεις για νέες οικονομίες που δημιουργούν τα παιχνίδια fantasy sports και ψηφιακών οικοσυστημάτων- αλλά και τις προοπτικές των επενδυτών. Η βιομηχανία του gaming και τα NFT φαίνεται να είναι η επόμενη τάση στις αγορές κρυπτονομισμάτων με τη δημοτικότητα οικοσυστημάτων όπως το SuperRare και το Axie Infinity να συνεχίζουν να αυξάνονται.

Η επενδυτική μανία πίσω από το Axie Infinity

Το Axie Infinity ιδρύθηκε το 2019 είναι ένα ψηφιακό σύμπαν με πρωταγωνιστές φιγούρες ζώων εμπνευσμένο από το Pokemon, όπου οι παίκτες μπορούν να μάχονται, να αυξάνουν και να συλλέγουν φανταστικά πλάσματα που ονομάζονται «axies». Κάθε Axie εκπροσωπείται ως NFT και είναι δημόσια εμπορεύσιμο στο Axie Infinity marketplace καθώς και σε τρίτες αγορές όπως το OpenSea.

Επιπλέον, το Axie Infinity χρησιμοποιεί ένα ψηφιακό νόμισμα (τύπου ERC-20) που ονομάζεται Small Love Potion ($SLP) το οποίο απαιτείται για την αναπαραγωγή των axies. Η αναπαραγωγή δύο διαφορετικών axies δημιουργεί ένα νέο, baby axie. Τα Small Love Potions (SLPs) μπορούν να αποκτηθούν παίζοντας το παιχνίδι σε λειτουργία περιπέτειας ή παλεύοντας σε μια αρένα παίκτη-εναντίον παίκτη (PvP) με άλλους κατόχους axie. Τέλος, η Axie Infinity αναπτύσσει ένα ψηφιακό σύμπαν που ονομάζεται Bloodmoon Rising, όπου οι παίκτες κατέχουν οικόπεδα. Υπάρχουν άλλες λειτουργίες στο παιχνίδι, όπως η μείωση του αριθμού αναπαραγωγής ανά Axie.

Οι δημοπρασίες που πραγματοποιούνται από την εταιρεία θεωρούνται πρωτογενείς δημοπρασίες (πρώτη φορά), ενώ οι δευτερεύουσες πωλήσεις είναι οποιαδήποτε μεταγενέστερη μεταβίβαση ή πώληση ενός άξονα NFT.

Το Axie Infinity οφείλεται αρχικά στην ζήτηση των χρηστών, αλλά όπως τα περισσότερα έργα στο κρυπτοσύστημα, το παιχνίδι έχει επίσης τραβήξει την προσοχή από τα κερδοσκόπους αναφορικά με την διαπραγμάτευση των NFT του. Δύο από τις πιο δημοφιλείς κερδοσκοπικές δραστηριότητες είναι η δευτερογενής διαπραγμάτευση axies και η διαπραγμάτευση του SLP.

Τα δεδομένα μιλούν από μόνα τους - ο συνολικός κύκλος αγορών στην πλατφόρμα ξεπερνά τα $500 εκατομμύρια, τους 191.000 χρήστες, και 1.380.000 συναλλαγές.

Η συναρπαστική άνοδος και των δύο ψηφιακών νομισμάτων του Axie Infinity τον τελευταίο μήνα θυμίζει καταστάσεις GameStop, με πολλούς να σπεύδουν να λάβουν θέση short, ωστόσο το νόμισμα να κινείται ανοδικά ξεπερνώντας κάθε ρεκόρ. Μια πρόσφατη έκθεση της Delphi Digital υπογράμμισε ότι το ενδιαφέρον για το οικοσύστημα Axie έχει αυξηθεί με «εκθετικό ρυθμό», με τη μεγαλύτερη ανάπτυξη να προέρχεται από τις Φιλιππίνες, τη Βενεζουέλα, την Κούβα, το Κατάρ και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Η αύξηση του ενδιαφέροντος οδήγησε σε εισροή νέων χρηστών τους τελευταίους δύο μήνες, όπως αποδεικνύεται από την αύξηση των καθημερινών ενεργών χρηστών, των μοναδικών κατόχων Axie και του αριθμού των μελών του Discord.

Καθώς οι νέοι χρήστες εισέρχονται στο οικοσύστημα, χρειάζονται περισσότερα axies για να συμμετάσχουν στο παιχνίδι, γεγονός που οδήγησε σε αυξημένη ζήτηση για SLP, που  απαιτείται στη διαδικασία αναπαραγωγής του Axies.

Ο λόγος που παρατηρείται αυξημένη χρήση σε ορισμένους γεωγραφικούς λόγους σχετίζεται σε μεγάλο βαθμό με τις οικονομικές δυσκολίες του πληθυσμού σε αυτές τις χώρες.

Με τους χρήστες που μπορούν να κερδίζουν SLP καθημερινά μέσω παιχνιδιού SLP, ορισμένοι συμμετέχοντες μπόρεσαν να κερδίσουν περισσότερα χρήματα μέσω του Axie Infinity από ότι οι απόφοιτοι πανεπιστημίων.

Ως αποτέλεσμα της ανάπτυξης της ανάπτυξης του οικοσυστήματος; από τις αρχές Μαΐου, ο ημερήσιος όγκος πωλήσεων των Axies ξεπέρασε πρόσφατα τα 25 εκατομμύρια δολάρια, με περισσότερα από 50.000 NFT να πωλούνται την ημέρα.

Τι ευκαιρίες υπάρχουν για νέα παιχνίδια;

Φυσικά, οι ευκαιρίες σε καινούρια παιχνίδια είναι συνεχείς. Αυτό το κενό διαπίστωσαν και τα blockchain startups reBaked και AnRKey X που ανακοίνωσαν την συνεργασία τους για την δημιουργία κοινότητας αλλά και υποδομών που θα επιτρέπει στους developers να δημιουργούν ψηφιακά οικοσυστήματα. Η συνεργασία αναμένεται να βοηθήσει ανεξάρτητους προγραμματιστές παιχνιδιών, visual designers και άλλα στελέχη στη βιομηχανία να κερδίσουν περισσότερα από τη δουλειά τους, ενώ να ξεκλειδώσει νέες ευκαιρίες για την ανάπτυξη κοινοτήτων νέων παιχνιδιών - με τους πρώτους χρήστες να κερδίζουν συνεισφέροντας στην προώθηση και την καθιέρωση νέων παιχνιδιών.

Αυτή την στιγμή τα σημαντικότερα κρυπτονομίσματα στον τομέα των Metaverse είναι τα Decentraland, The Sandbox, Decentral Games, Somnium Space CUBEs, Ovr, Ethverse, Arcona. H συνολική κεφαλαιοποίηση τους ξεπερνά τα $1.34 δις.

Αντίστοιχα η κατηγορία των κρυπτονομισμάτων Gaming ξεπερνά τα $3.57 δις με σημαντικότερα το Enjin, Ultra, My Neighbor Alice, Gala, και Illuvium.