Το «μικρό 1999» της ... Σοφοκλέους

Το «μικρό 1999» της ... Σοφοκλέους

Η χρηματιστηριακή αγορά μυρίζει μπαρούτι. Δεν το οσμίζεστε; Για την ακρίβεια έχει ήδη πάρει φωτιά και μάλιστα χωρίς οι σπίθες να ακουμπούν ακόμη τον Γενικό Δείκτη που αθόρυβα και «διακριτικά» καταγράφει υψηλό 16 μηνών και ψάχνει τις 950-960 μονάδες ενώ στο εσωτερικό της αγοράς η πυρκαγιά των αποδόσεων έχει στην πραγματικότητα εκτοξεύσει πολύ υψηλότερα τις μετοχές.

Να θυμόμαστε ότι μία αγορά είναι bullish όταν ανεβαίνει αργά και διορθώνει γρήγορα για να βρει αγοραστές για να συνεχίσει υψηλότερα.

Πλέον η ρευστότητα έχει δώσει μετά από πολλά χρόνια αέρα και στη μικρή κεφαλαιοποίηση με τους μικρούς εισηγμένους και τα λόμπι να ξυπνάνε από τον λήθαργο
Οι ομολογιακές εκδόσεις και κυρίως οι αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου καλύπτονται εύκολα και πλέον προσελκύουν σημαντικό ενδιαφέρον μιας και νέο χρήμα μπαίνει ταυτόχρονα τόσο από τους βασικούς μετόχους που βάζουν το χέρι στην τσέπη όσο και από τους επενδυτές. Η «σχέση» αυτή θεμελιώνει σχέσεις εμπιστοσύνης στην αγορά και τις επιχειρήσεις.

Μετά την Πειραιώς και την Aegean Airlines, μπροστά μας έχουμε δύο μεγάλες ΑΜΚ, αυτές της Alpha Bank, και της Ελλάκτωρ ενώ μέσα στην επόμενη εβδομάδα ξεκινάει και η ΑΜΚ, μιας μικρότερης εισηγμένης που είχε «διαπρέψει» στο παρελθόν, της Τζιρακιάν.

Αν κάποιος δει πίσω στο παρελθόν τι έχει γίνει με τις αυξήσεις κεφαλαίου, μπορεί να θυμηθεί ότι η Entersoft έκανε AMK στα 1,17 ευρώ, ο Αβακας στα 0,35 ευρώ, η Βιοσώλ στα 0,30, η Πειραιώς στα 1,15 ευρώ, κ.ά.

Όλες μα όλες έχουν ήδη δώσει σημαντικά κέρδη σε όσους επενδυτές συμμετείχαν.

Όλα δείχνουν ότι αυτό θα συνεχιστεί όσο η αγορά έχει αυτή την καλή εικόνα, ενώ σίγουρα η υπέρβαση και κατοχύρωση του ψυχολογικού επιπέδου των 1000 μονάδων θα πολλαπλασιάσει τη ροή κεφαλαίων προς την ελληνική αγορά.

Τεχνικά πλέον οι 847 μονάδες γίνονται σημαντικό επίπεδο στήριξης σε μεγάλη εικόνα ενώ πολύ σημαντικό είναι να επιτευχθεί σήμερα κλείσιμο της εβδομάδας πάνω από τις 919 μονάδες που ήταν και το αμέσως προηγούμενο υψηλό στις 26 Απριλίου από όπου η διόρθωση που εκδηλώθηκε, έφερε τον Γ.Δ στις 852 μονάδες.

Πολλές εταιρείες έχουν πλέον ένα growth story από πίσω, με τη διαφορά ότι σήμερα και στο μέλλον οι συνθήκες συνηγορούν ώστε αυτά τα story να γίνουν και πράξη. Το επιχειρείν έχει περισσότερες πιθανότητες να πετύχει όταν και η οικονομία μπαίνει σε ανοδική τάση. Αυτό η αγορά το βλέπει και ήδη έχει αρχίσει και προεξοφλεί ένα πολύ καλύτερο μέλλον, χωρίς ακόμη να έχουμε δει υπερβολές.

Σίγουρα μετά από τη σημαντική άνοδο των τελευταίων μηνών (περίπου 100% από τα χαμηλά του περσινού Μαρτίου σε επίπεδο Γενικού Δείκτη) πολλές αποτιμήσεις δεν μπορούν να χαρακτηριστούν «φτηνές».

Όμως οι πιθανότητες να αλλάξουν τα νούμερα και μάλιστα με γρήγορους ρυθμούς τα επόμενα τρίμηνα είναι μεγάλες λόγω της οικονομικής ανάκαμψης που έρχεται, και το ρίσκο λειτουργεί προς όφελος των επενδυτών που θα κάνουν τις σωστές επιλογές.

Αν σκεφτεί κάποιος ότι αυτή την στιγμή οι εταιρίες κινούνται χωρίς ιδιαίτερο leverage και με ένα τραπεζικό κλάδο που οδεύει προς εξυγίανση με σκοπό σε λίγους μήνες από σήμερα να ανοίξει τις κάνουλες της ρευστότητας, θα συνειδητοποιήσει ότι η αγορά το επόμενο διάστημα μπορεί να υπερβάλει σε μεγαλύτερο βαθμό.

Χώρια ότι βρισκόμαστε ήδη σε ένα περιβάλλον με πτωτική φορολογία, και πολύ χαμηλά επιτόκια, κάτι που βελτιώνει πολύ περισσότερο τις προοπτικές.
Άλλωστε το ΧΑ είναι προεξοφλητικός μηχανισμός. Όπως ανοδικά προεξόφλησε το 1996-1999 αυτό που θα ερχόταν, και στη συνέχεια πτωτικά το 2008 την καταστροφή που έβλεπε, έτσι και τώρα βρίσκεται στην ίδια διαδικασία.

Το θέμα είναι πότε το βλέπει ο καθένας, τι ρίσκα αναλαμβάνει και σε τι βάθος χρόνου προσδοκά αποδόσεις.