Το «κλειδί» των τραπεζών στην πόρτα του Χρηματιστηρίου Αθηνών

Το «κλειδί» των τραπεζών στην πόρτα του Χρηματιστηρίου Αθηνών

Του Απόστολου Σκουμπούρη

Ενδιαφέρουσα εβδομάδα που δύναται να κρίνει πολλά είναι αυτή που ξεκινά σήμερα, τόσο σε διεθνές επίπεδο όπου οι επιπτώσεις από τον κορονοϊό σε ολόκληρους κλάδους όπως αερομεταφορές, τουρισμό, εφοδιαστική αλυσίδα και λιανικό εμπόριο είναι εμφανείς, όσο και σε εγχώριο όπου η αγορά βρίσκεται πλέον σε κρίσιμα τεχνικά επίπεδα.  

Την προηγούμενη εβδομάδα οι διεθνείς αγορές όχι μόνο υπερκέρασαν το αρχικό σοκ από την εξάπλωση του ιού της Κίνας, αλλά κινήθηκαν απρόσμενα ανοδικά, αιφνιδιάζοντας όλους τους συμμετέχοντες με τη δυναμική τους, πετυχαίνοντας μάλιστα και ιστορικά υψηλά.

Το ελληνικό χρηματιστήριο αντιθέτως έδειξε αδυναμία να ακολουθήσει με ένταση και δυναμική την κίνηση των ξένων αγορών, παρουσιάζοντας σημάδια εσωστρέφειας και κόπωσης, κάτι που επιβεβαιώνει πως – μετά το μεγάλο ράλι προεξόφλησης του 2019 - βρίσκεται σε μεταβατικό στάδιο επανεκτίμησης δεδομένων, περιμένοντας και τους νέους καταλύτες.

Θυμίζουμε πως το Χ.Α. διόρθωσε άνω των 50 μονάδων από το υψηλό των 949,20 (υψηλό Παρασκευής 24 Ιανουαρίου) έως το χαμηλό των 897,39 μονάδων που ήταν το ενδοσυνεδριακό χαμηλό της προηγούμενης Δευτέρας 3 Φεβρουαρίου, όμως, η αντίδραση έκτοτε «σκόνταψε» στην έλλειψη τζίρου και νέων αγοραστών.

Στην αγορά δεν μπήκαν νέα κεφάλαια και δεν προέκυψαν οι αναμενόμενες νέες τοποθετήσεις από εγχώρια και διεθνή χαρτοφυλάκια, παρ' ότι οι τιμές ήταν σαφώς πιο βατές. Αυτό που γίνεται ξεκάθαρα αντιληπτό όλες τις τελευταίες συνεδριάσεις, είναι ότι τα ισχυρά ξένα χαρτοφυλάκια έχουν «παγώσει» το μεγαλύτερο τμήμα των πρωτοβουλιών τους, δεν αναλαμβάνουν νέα ρίσκα, κάτι που αντανακλάται ξεκάθαρα στην κατακόρυφη μείωση της αξίας συναλλαγών.

Δεν είναι τυχαίο ότι στις τρεις τελευταίες συνεδριάσεις του Χ.Α. ο τζίρος ήταν μικρότερος των 55 εκατ. ευρώ, κάτι που έχει να γίνει πολύ καιρό στην αγορά. Ο τραπεζικός δείκτης υποχώρησε την περασμένη εβδομάδα σε ποσοστό 4,42% κλείνοντας την Παρασκευή για 8η συνεδρίαση πτωτικά στις δέκα τελευταίες, ανεβάζοντας τις απώλειες από την αρχή του χρόνου στο 9,24%. Η κόπωση του τραπεζικού κλάδου είναι εμφανής και είναι η κύρια αιτία που «κόλλησε» το Χ.Α., το οποίο είναι ακραία τραπεζοκεντρικό.

Μάλιστα, ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε στην τελευταία συνεδρίαση στις 803,40 μονάδες, επίπεδα που αποτελούν νέα χαμηλά τεσσάρων περίπου μηνών, ενώ το -3,64% της Παρασκευής ήταν η μεγαλύτερη ημερήσια πτώση από τις 6 Νοεμβρίου 2019! Ο τραπεζικός δείκτης απέχει σημαντικά από το υψηλό των 924,17 μονάδων που έπιασε στη συνεδρίαση της Δευτέρας 18 Νοεμβρίου 2019, ενώ έκτοτε σημειώνει σημαντικές απώλειες...

Υπάρχει προβληματισμός για την αντιμετώπιση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων, ενώ η έκθεση της GoldmanSachs που δημοσιεύτηκε την περασμένη Πέμπτη, βάρυνε σημαντικά την κατάσταση, καθώς προχώρησε στην υποβάθμιση του κλάδου, μειώνοντας τις τιμές – στόχους, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου για τη διαχείριση των NPLs.

Εξυπακούεται ότι πλέον ο τραπεζικός δείκτης ευρισκόμενος στο όριο των 800 μονάδων κινείται σε κρίσιμα τεχνικά επίπεδα, αναζητώντας αντίδραση μερικής έστω αποκατάστασης. Όπως σημειώνει ο διευθύνων σύμβουλος της Fast Finance ΑΕΠΕΥ Ηλίας Ζαχαράκης, «ο τραπεζικός έδωσε πτωτική λύση στον σχηματισμό και πλέον φλερτάρει με κίνηση στο επίπεδο των 780 μονάδων, ενώ οι 833 μονάδες είναι η κοντινή αντίσταση με την κύρια -που είναι και νέο stop στο ημερήσιο short- στις 846 μονάδες».



Beta AXE: Η καμπύλη του Γενικού Δείκτη παραμένει ανοδική

Η άποψη του υπευθύνου ανάλυσης της BetaΧρηματιστηριακή Μάνου Χατζηδάκη είναι ότι αυτή την εβδομάδα δεν αποκλείεται να απειληθούν εκ νέου οι 900 μονάδες για το Γενικό Δείκτη, όμως μεσοπρόθεσμα, το ανοδικό σενάριο της χρονιάς παραμένει.

Ο ίδιος σημειώνει ότι «τεχνικά ο Γενικός Δείκτης “τίμησε” την περιοχή στήριξης των 900 μονάδων επιχειρώντας μια μετριοπαθή αντίδραση που εκτονώθηκε λίγο χαμηλότερα από τις 930 μονάδες, καλύπτοντας σχεδόν το μέσον της απόστασης από τα τοπικά ακραία σημεία του 2020. Οι τζίροι που υποστήριξαν την αντίδραση κάθε άλλο παρά πειστικοί μπορούν να θεωρηθούν καθώς έδειξαν σημαντική αποκλιμάκωση, αδυνατώντας να ακολουθήσουν την τάση των ξένων αγορών η οποία αρχικά έδωσε και το έναυσμα της αντίδρασης».

Ο κ. Χατζηδάκης σημειώνει πως «οι έξι συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις γύρισαν την βραχυπρόθεσμη τεχνική εικόνα σε πτωτική και πλέον ο Δείκτης κινείται μέσα στο εύρος (929 – 909 μονάδες) που ορίζουν οι κινητοί μέσοι των 30 και 50 ημερών. Με βάση την διαγραμματική συμπεριφορά της αγοράς, η νέα εβδομάδα αναμένεται να τεστάρει εκ νέου τις 900 μονάδες με πιο πιθανή την καταγραφή νεότερου φετινού χαμηλού μεταξύ 900 και 890 μονάδων».

Πάντως, ο αναλυτής επισημαίνει πως «η υποχώρηση κάτω από τις 900 μονάδες δεν θέτει σε αμφισβήτηση το ανοδικό σενάριο της χρονιάς, η κλίση της καμπύλης του Γενικού Δείκτη παραμένει ανοδική και υποστηρίζεται από το πλαγιοανοδικό κανάλι που έχει δοκιμαστεί επιτυχώς τον Αύγουστο, Οκτώβριο και Δεκεμβρίου του 2019».

Γεμάτη η ατζέντα της εβδομάδας

Η ατζέντα της νέας εβδομάδας είναι γεμάτη και δεν αποκλείεται να προσδώσει νέο ενδιαφέρον, έστω και σε επιμέρους τίτλους, αναλόγως με τις εξελίξεις. Αύριο Τρίτη θα λάβει χώρα το 1οroadshowαφιερωμένο σε έναν μόνο κλάδο, και ειδικότερα στον κλάδο του ευρύτερου realestateκαι των ακινήτων. Πρόκειται για το πρώτο AthexRealEstateConferenceπου θα διεξαχθεί στο ξενοδοχείο WyndhamGrandAthensHotel, στο οποίο θα δώσουν το παρόν σχεδόν όλες οι μεγάλες εταιρείες του χώρου.

Toπαρόν θα δώσουν εκπρόσωποι και μέλη της διοίκησης εταιρειών όπως LamdaDevelopment, AlphaΑστικά Ακίνητα, ProdeaInvestments (πρώην Εθνική Πανγαία), TrastorΑΕΕΑΠ, BriqProperties, Reds, IntercontinentalInternationalΑΕΕΑΠ, ενώ από μη εισηγμένες θα είναι η Noval PropertyΑΕΕΑΠ του ομίλου Viohalco, η Trade Estates ΑΕΕΑΠ του ομίλου Fourlis, καθώς και η Μπλε Κέδρος ΑΕΕΑΠ του ομίλου Co-CoMat.

Το βράδυ της Τετάρτης 12 Φεβρουαρίου ο MSCI θα ανακοινώσει τις μεταβολές των δεικτών αναφοράς στην τακτική τριμηνιαία αναδιάρθρωση των δεικτών, ενώ την Πέμπτη 13/2 ξεκινούν οι δημοσιεύσεις αποτελεσμάτων χρήσης 2019, με την CocaColaHBCνα ανακοινώνει πρώτη, πριν την έναρξη της συνεδρίασης. Τέλος, την ερχόμενη Παρασκευή 14 Φεβρουαρίου λήγει η προθεσμία για την υποβολή εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την ΔΕΠΑ Υποδομών.