To κινέζικο «μυρμήγκι» που «σήκωσε» 3 τρισ. δολάρια από τις αγορές

To κινέζικο «μυρμήγκι» που «σήκωσε» 3 τρισ. δολάρια από τις αγορές

Τα μάτια του επενδυτικού κόσμου είναι στραμμένα αυτές τις μέρες στην Σανγκάη και το Χονγκ Κονγκ, όπου λαμβάνει χώρα η μεγαλύτερη αρχική δημόσια εγγραφή (IPO) που έχει γίνει ποτέ, αυτή της Ant Group.

Η ζήτηση για τις μετοχές της εταιρείας ηλεκτρονικών πληρωμών, η οποία ανήκει κατά 1/3 περίπου στην Alibaba και κατά 8,8% στον συνιδρυτή της Jack Ma, είναι πρωτοφανής, ειδικά από ιδιώτες επενδυτές. Οι εγγραφές στην Σαγκάη έφτασαν τα 3 τρισ. δολάρια, υπερκαλύπτοντάς την έκδοση κατά 870 φορές, ενώ στο Χονγκ Κονγκ η υπερκάλυψη έφτασε τις 394 φορές. Μεγάλη ζήτηση υπάρχει και από τους θεσμικούς οι οποίοι θα καλύψουν το μεγαλύτερο μέρος της δημόσιας εγγραφής η οποία θα φέρει στα ταμεία της Ant ποσό περίπου 34,5 δισ. δολαρίων Η.Π.Α.

Η ζήτηση από τους ιδιώτες επενδυτές δεν οφείλεται μόνο στο ότι η Ant Financial είναι μία πολύ ισχυρή εταιρεία με μεγάλη ανάπτυξη αλλά και σε κάποιες άλλες λεπτομέρειες, όπως στο ότι τα σύμβολα των μετοχών στα δύο χρηματιστήρια θα είναι 6688 στο Χονγκ Κονγκ και 688688 στην Σανγκάη, περιλαμβάνοντας πολλές φορές τον αριθμό 8 που θεωρείται εξαιρετικά τυχερός από τους Κινέζους. Σημαντικό ρόλο φαίνεται πως έχει παίξει και η δυνατότητα που έδωσαν πολλές χρηματιστηριακές εταιρείες στους πελάτες τους να εγγραφούν με χρήση δανεισμού. Πληροφορίες του Bloomberg ανέφεραν πως σε κάποιες περιπτώσεις το δάνειο είναι 30 φορές πάνω από την αξία των χρημάτων του επενδυτή.

Η τεράστια ζήτηση αντικατοπτρίζει τις εκτιμήσεις για σημαντική άνοδο της τιμής των μετοχών της Ant από την τιμή εκκίνησης, η οποία είναι (καθόλου συμπτωματικά) στα 68,8 Γιουάν και στα 80 δολάρια Χονγκ Κονγκ. Στις τιμές αυτές, η χρηματιστηριακή αξία της εταιρείας ανέρχεται στα 315 εκατομμύρια δολάρια Η.Π.Α. και αντιστοιχεί σε περίπου 36 φορές τα προβλεπόμενα κέρδη του 2021 (σύμφωνα με το Bloomberg) και 24 φορές τα κέρδη του 2022 (σύμφωνα με το Reuters). Την ερχόμενη Πέμπτη, 5 του μηνός, θα ξέρουμε αν οι προσδοκίες των πολλών χιλιάδων ιδιωτών επενδυτών θα γίνουν πραγματικότητα. Το πιθανότερο είναι πως η τιμή θα ανεβεί αρκετά αφού η μεγάλη ζήτηση προφανώς δεν έχει ικανοποιηθεί.

Το τι θα γίνει στην συνέχεια είναι αντικείμενο προβληματισμού αναλυτών και δημοσιογράφων. Οι απαισιόδοξοι επισημαίνουν τον έντονο ανταγωνισμό, το γεγονός πως οι πελάτες της είναι ήδη πάρα πολλοί και δεν μπορούν να αυξηθούν εύκολα (τουλάχιστον εντός Κίνας), όπως επίσης και το ότι δεν υπάρχει και μεγάλη εμπιστοσύνη απέναντι στις λογιστικές πρακτικές αρκετών κινεζικών εταιρειών, ειδικά όταν δεν εισάγονται σε αμερικανικά χρηματιστήρια, αλλά και τον κίνδυνο που αντιμετωπίζει κάθε κινεζική εταιρεία, δηλαδή μία κρατική παρέμβαση που θα την βλάψει με κάποιο τρόπο. Από την άλλη μεριά, η αισιόδοξη εκτίμηση πηγάζει από το γεγονός πως η εταιρεία δεν περιορίζεται πλέον σε διαμεσολάβηση στην πραγματοποίηση ηλεκτρονικών πληρωμών, αλλά έχει επεκταθεί και σε άλλους τομείς, όπως η διαχείριση περιουσιών, οι ασφαλιστικές εργασίες, η παροχή δανείων αλλά και η ανάπτυξη τεχνολογιών cloud και blockchain που, σε συνδυασμό με την επέκτασή της εκτός Κίνας, εγγυώνται την συνέχιση της έντονης ανάπτυξης της επιχείρησης.

Οι απορίες σχετικά με την μεσοπρόθεσμη πορεία της μετοχής της Ant Financial θα λυθούν μετά από μερικά τρίμηνα και τις ανακοινώσεις των οικονομικών αποτελεσμάτων της. Προς το παρόν, οι μόνοι σίγουροι κερδισμένοι από την δημόσια εγγραφή της είναι οι ανάδοχοι, οι αμοιβές των οποίων πλησιάζουν τα 400 εκατομμύρια δολάρια Η.Π.Α.

*Αποποίηση Ευθύνης: Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, ουδεμία διασφάλιση δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.