Σε υψηλό 2,5 ετών το ευρώ έναντι του δολαρίου

Σε υψηλό 2,5 ετών το ευρώ έναντι του δολαρίου

Το ευρώ ενισχύεται και σήμερα έναντι του δολαρίου στις αγορές συναλλάγματος, με την ισοτιμία του έναντι του δολαρίου να διαμορφώνεται στα 1,2065 δολάρια, ενώ νωρίτερα είχε φτάσει και τα 1,2092 δολάρια, που είναι και το υψηλότερο επίπεδο από τον Ιανουάριο του 2015.

Γράφημα: Bloomberg

Οι περισσότεροι αναλυτές, ωστόσο, εκτιμούν ότι η κίνηση αυτή δεν οφείλεται τόσο στις χθεσινές δηλώσεις του επικεφαλής της ΕΚΤ, Mario Draghi, ο οποίος ανέβαλε τουλάχιστον για ένα μήνα τις αποφάσεις αναφορικά με τον περιορισμό του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης, όσο στην αδυναμία του δολαρίου και τα προβλήματα που υπάρχουν στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού.

«Το δολάριο δέχεται πιέσεις από πολλά μέτωπα -από τον αναιμικό πληθωρισμό μέχρι την αβεβαιότητα που συνεπάγεται ο Trump και τους γεωπολιτικούς κινδύνους», δήλωσε στο Bloomberg ο Junichi Ishikawa, της IG Securities.

Εξάλλου, η άποψη αυτή ενισχύεται και από το γεγονός ότι τα κέρδη του ευρώ έναντι του γεν και της στερλίνας ήταν πιο περιορισμένα, στη διάρκεια όλης της εβδομάδας.

Πάντως, όπως σημειώνουν αρκετοί αναλυτές, εάν η άνοδος του ευρώ συνεχιστεί και επιβεβαιωθούν οι σχετικές προβλέψεις, τότε αυτό θα αποτελέσει ένα ακόμη ανασχετικό παράγοντα για την ΕΚΤ, καθώς δεν μπορεί να παραγνωριστούν οι αρνητικές συνέπειες για τις ευρωπαϊκές εξαγωγές.