Το Coinbase μπαίνει στο Nasdaq και τα κρυπτονομίσματα στο... «σύστημα»

Το Coinbase μπαίνει στο Nasdaq και τα κρυπτονομίσματα στο... «σύστημα»

Αν δεν αλλάξει κάτι την τελευταία στιγμή, την ερχόμενη Τετάρτη 14 Απριλίου θα ξεκινήσει η, εδώ και μήνες αναμενόμενη, διαπραγμάτευση των μετοχών του μεγαλύτερου ανταλλακτηρίου κρυπτονομισμάτων των Η.Π.Α, Coinbase, στο χρηματιστήριο Nasdaq.

Το σύμβολο της μετοχής θα είναι COIN και η εισαγωγή θα γίνει με τη μέθοδο της απευθείας εγγραφής. Η εταιρεία δεν θα εκδώσει νέες μετοχές και δεν θα εισπράξει χρήματα, και κάποιοι από τους τωρινούς μετόχους θα πουλήσουν μέρος των μετοχών τους στους ενδιαφερόμενους επενδυτές.

Επειδή δεν πρόκειται για κλασσική δημόσια εγγραφή, λίγο πριν την έναρξη της διαπραγμάτευσης θα μάθουμε μόνο την ενδεικτική τιμή εκκίνησης. Με βάση τις πληροφορίες του διεθνούς τύπου και πράξεις που έγιναν εξωχρηματιστηριακά το προηγούμενο διάστημα, η τιμή εκκίνησης δύσκολα θα πέσει κάτω από τα 350 – 375 δολάρια ανά μετοχή, τιμή που αντιστοιχεί σε χρηματιστηριακή αξία 90 – 100 δισεκατομμυρίων δολαρίων.  Αν μάλιστα λάβουμε υπ’ όψη μας και τις πολύ πρόσφατες ανακοινώσεις της εταιρείας, δεν αποκλείεται η τιμή να διαμορφωθεί ακόμα πιο ψηλά.

Την Τρίτη που μας πέρασε, η εταιρεία ανακοίνωσε εντυπωσιακή αύξηση μεγεθών σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2020 αλλά και με ολόκληρη την περσινή χρονιά. Συγκεκριμένα, η οικονομική διευθύντρια του Coinbase δήλωσε πως ο κύκλος εργασιών για τους τρεις πρώτους μήνες της χρονιάς εκτιμάται πως πλησίασε τα 1,8 δισ. δολάρια και τα καθαρά κέρδη κυμάνθηκαν ανάμεσα στα 730 με 800 εκατομμύρια δολάρια.

Την αντίστοιχη περίοδο του 2020 ο κύκλος εργασιών ήταν 190 εκατομμύρια δολάρια και τα κέρδη 32 εκατομμύρια, ενώ για ολόκληρο το 2020 ο κύκλος εργασιών ήταν 1,3 δις δολάρια και τα κέρδη περίπου 330 εκατομμύρια. Είναι προφανές πως στο πρώτο τρίμηνο τα μεγέθη της εταιρείας κυριολεκτικά εκτοξεύθηκαν και αυτό βέβαια οφείλεται στην πολύ μεγάλη αύξηση της τιμής του Bitcoin και των άλλων κρυπτονομισμάτων και στην επακόλουθη αύξηση του αριθμού των συναλλασσόμενων και της συναλλακτικής δραστηριότητας. Η εταιρεία απέφυγε να κάνει προβλέψεις για την εξέλιξη των οικονομικών της επιδόσεων στο υπόλοιπο της χρονιάς, εξέφρασε όμως έμμεσα την αισιοδοξία της δηλώνοντας πως περιμένει ακόμα υψηλότερες τιμές για τα διάφορα κρυπτονομίσματα.

Η είσοδος της Coinbase στις χρηματιστηριακές αγορές έρχεται σε μία στιγμή που οι εποπτικές αρχές (αναφερόμαστε κυρίως στις αμερικανικές), αναγνωρίζουν πλέον πως η τεχνολογία Blockchain και τα διάφορα κρυπτονομίσματα δεν πρόκειται να φύγουν από το προσκήνιο και φαίνεται να εγκαταλείπουν οποιεσδήποτε σκέψεις για επιβολή απαγορεύσεων.

Σύντομα πρέπει να περιμένουμε κινήσεις από την αμερικανική επιτροπή κεφαλαιαγοράς (S.E.C.), κινήσεις που θα έχουν σαν στόχο τη δημιουργία θεσμικού πλαισίου που θα της επιτρέψει να θέσει τις αγορές κρυπτονομισμάτων κάτω από την εποπτεία της.

Σύμφωνα με τη Hester Peirce, μέλος του διοικητικού συμβουλίου της επιτροπής, η S.E.C. έχει μείνει πίσω από τις εξελίξεις και πρέπει γρήγορα να φροντίσει για την δημιουργία του πλαισίου κάτω από το οποίο θα μπορεί να λειτουργήσει με ασφάλεια και αποτελεσματικότητα η αγορά κρυπτονομισμάτων στις Η.Π.Α.

 Είναι χαρακτηριστικό πως αυτή τη στιγμή η S.E.C. δεν μπορεί να ελέγξει αυτή την αγορά γιατί τα κρυπτονομίσματα δεν ανήκουν στις αξίες τις οποίες αυτή εποπτεύει. Η ανάληψη, στο αμέσως επόμενο διάστημα, της ηγεσίας της επιτροπής από τον Gary Gensler, ο οποίος ξέρει καλά τον χώρο και μέχρι πολύ πρόσφατα δίδασκε τους φοιτητές του πανεπιστημίου MIT τα μυστικά του Blockchain και των κρυπτονομισμάτων, αναμένεται να επιταχύνει τις εξελίξεις.

Όσο πιο γρήγορα κινηθούν οι εποπτικές αρχές τόσο πιο γρήγορα θα δούμε και πολλούς νέους συναλλασσόμενους στην αγορά κρυπτονομισμάτων, καθώς αρκετοί ενδιαφερόμενοι φοβούνται να ασχοληθούν όσο δεν υπάρχει μία ξεκάθαρη εποπτεία της αγοράς. Είτε κινηθούν αγοράζοντας απευθείας κάποιο κρυπτονόμισμα, είτε κινηθούν μέσω κάποιου διαπραγματεύσιμου αμοιβαίου κεφαλαίου που αργά ή γρήγορα θα αδειοδοτηθεί από τις αμερικανικές αρχές, οι νέοι συμμετέχοντες θα μεγαλώσουν ακόμα περισσότερο την αγορά και θα αυξήσουν ακόμα πιο πολύ τις εργασίες ανταλλακτηρίων όπως το Coinbase.

Με ό,τι ξέρουμε αυτή τη στιγμή, το πιθανότερο είναι πως θα δούμε τη συνέχιση της ανάπτυξης των κρυπτονομισμάτων και άλλων παρόμοιων εφαρμογών, όχι όμως χωρίς εμπόδια και κινδύνους για επιχειρήσεις σαν το Coinbase.

Ειδικά όσον αφορά στις συναλλαγές με Bitcoin (πάνω από τις μισές συναλλαγές σε κρυπτονομίσματα), η μεγάλη αύξηση της τιμής και του αριθμού των συναλλαγών έχει προκαλέσει και σημαντική αύξηση των αναγκών σε ηλεκτρική ενέργεια για όσους ασχολούνται με την επαλήθευση των συναλλαγών.

Σε πολλές χώρες, όπως π.χ. στο Ιράν και στην Κίνα, έχει αρχίσει η επιβολή περιορισμών στη χρήση ηλεκτρικής ενέργειας, πράγμα που δεν έχει προκαλέσει προς το παρόν προβλήματα, αλλά αν συνεχιστεί και επεκταθεί θα μπορούσε να διαταράξει την ομαλή διενέργεια των συναλλαγών και να προκαλέσει μείωση της δραστηριότητας των ανταλλακτηρίων τύπου Coinbase.

Προβλήματα θα μπορούσαν να δημιουργηθούν και από πιθανή χειροτέρευση των σχέσεων Κίνας – Η.Π.Α., καθώς συντηρητικοί Αμερικανοί επιχειρηματίες, όπως ο Peter Thiel, υποστηρίζουν πως το Bitcoin αποτελεί εν δυνάμει ισχυρό όπλο στα χέρια της Κίνας αν αυτή αποφασίσει να πλήξει το αμερικανικό δολάριο.

Ο Thiel θεωρεί πως πρέπει να επιβληθούν περιορισμοί στις συναλλαγές κρυπτονομισμάτων, προκειμένου να μπορεί να εντοπιστούν «ύποπτες δραστηριότητες».

Ένα άλλο πρόβλημα μπορεί να δημιουργηθεί αν οι αμερικανικές (και όχι μόνον) αρχές αποφασίσουν να πιέσουν τα ανταλλακτήρια για να παραδώσουν στοιχεία πελατών τους για τους οποίους υπάρχουν υπόνοιες πως φοροδιαφεύγουν μέσω της αγοράς κρυπτονομισμάτων.

Επίσης, όταν τελικά η S.E.C. αρχίσει να εποπτεύει την αγορά, πιθανότατα θα εμφανιστούν νέοι ισχυροί «παίκτες», όπως τα χρηματιστήρια αξιών, οι οποίοι θα απειλήσουν το μερίδιο αγοράς και τα περιθώρια κέρδους των ανταλλακτηρίων.

 Ο μεγαλύτερος κίνδυνος όμως για την αγορά κρυπτονομισμάτων και κατ’ επέκταση για τα ανταλλακτήρια όπως το Coinbase, είναι η αλλαγή της χαλαρής νομισματικής και επεκτατικής δημοσιονομικής πολιτικής των μεγάλων οικονομικών δυνάμεων, αφού είναι βέβαιο πως το φθηνό και άφθονο χρήμα είναι το βασικό καύσιμο για κάθε είδους χρηματιστηριακή αγορά, κρυφή ή φανερή.

Όσο λοιπόν δεν αλλάζει αυτό, οι προοπτικές του Coinbase θα παραμένουν γενικά θετικές και η μετοχή του θα διαγράφει ανοδική πορεία.  

Αποποίηση Ευθύνης


Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, ουδεμία διασφάλιση δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.