Το χρηματιστήριο της Κωνσταντινούπολης θέλει να «φιμώσει» τους αναλυτές

Το χρηματιστήριο της Κωνσταντινούπολης θέλει να «φιμώσει» τους αναλυτές

Εκατό φορές μεγαλύτερα πρόστιμα θα επιβάλλει στο εξής το Χρηματιστήριο της Κωνσταντινούπολης σε όσους επαγγελματίες του κλάδου θεωρεί ότι παραπλανούν τους επενδυτές, Τα νέα πρόστιμα, μάλιστα, θα μπορούν να επιβληθούν και για απόψεις που παρατίθενται στα μέσα μαζικής ενημέρωσης και στα social media. 

Η κίνηση φαίνεται πως γίνεται σε μια προσπάθεια να αποθαρρύνθει η μεταβλητότητα των μετοχών καθώς πολλοί Τούρκοι μικροεπενδυτές έχουν ενεργούς κωδικούς στο χρηματιστήριο όπως αναφέρει το ρεπορτάζ του πρακτορείου Bloomberg.

«Λανθασμένα και παραπλανητικά σχόλια και ψεύτικες συμβουλές» σχετικά με τις κεφαλαιαγορές που δημοσιεύονται σε εφημερίδες, στο Διαδίκτυο, στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ή μεταδίδονται στην τηλεόραση προστέθηκαν σε ένα κατάλογο αξιόποινων πράξεων, σύμφωνα με νέους κανονισμούς που εκδόθηκαν σήμερα.

Οι επαγγελματίες αναλυτές που θα κατηγορηθούν για παραπλάνηση των επενδυτών αντιμετωπίζουν τώρα πρόστιμα έως και 5 εκατομμύρια λίρες (660.000 δολάρια) 100 φορές πάνω από τα ισχύοντα σήμερα, σύμφωνα με την ανακοίνωση στην εφημερίδα της κυβέρνησης.

Σημειώνεται ότι στο χρηματιστήριο της Κωνσταντινούπολης γενικός διευθυντής είναι ο Χακάν Ατίλα, στενός φίλος του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Τον Ατίλα διόρισε τον περασμένο Οκτώβριο στη θέση αυτή ο υπουργός Οικονομικών Μπεράκ Αλμπαϊράκ, ο οποίος ως γνωστόν είναι γαμπρός του Τούρκου προέδρου.

Αμερικανικό δικαστήριο καταδίκασε τον Μάιο του 2018 τον Χακάν Ατίλα να εκτίσει φυλάκιση 32 μηνών, κρίνοντάς τον ένοχο για βοήθεια προς το Ιράν, προκειμένου να παρακάμψει αμερικανικές κυρώσεις, σε μια υπόθεση που επιδείνωσε τις ακόμη τότε πολύ τεταμένες διμερείς σχέσεις ανάμεσα στην Ουάσινγκτον και την Άγκυρα.

Το ανώτατο στέλεχος της Halkbank – το μεγαλύτερο μέρος του μετοχικού κεφαλαίου της οποίας ανήκει στο τουρκικό δημόσιο – αποφυλακίστηκε και επέστρεψε στην Τουρκία τον περασμένο Ιούλιο.

Με φόντο τα παραπάνω, η τουρκική λίρα συνεχίζει την ελεύθερη πτώση, καταγράφοντας χθες νέο ιστορικό ναδίρ έναντι του δολαρίου, εν μέσω έντονων ανησυχιών για επικείμενη κρίση στην Τουρκία, που πλήττεται από ένα εξασθενημένο τραπεζικό σύστημα, τη μείωση των συναλλαγματικών αποθεμάτων και το τεράστιο έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών.