Το Χρηματιστήριο αναζητά άμυνες εν μέσω εμπορικού πολέμου και υπεραποδόσεων

Το Χρηματιστήριο αναζητά άμυνες εν μέσω εμπορικού πολέμου και υπεραποδόσεων

Του Απόστολου Σκουμπούρη 

Έχοντας την καλύτερη απόδοση απ' όλα τα χρηματιστήρια της υφηλίου το πρώτο 7μηνο του 2019, με το Γενικό Δείκτη να κερδίζει 46,74% και τις τράπεζες +88,39%, το ελληνικό χρηματιστήριο εύλογα έχει περιθώρια διόρθωσης, συνεπικουρία και του διεθνούς κλίματος. 

Την περασμένη εβδομάδα - παρά την πτώση της Παρασκευής - το Χ.Α. έδειξε ανθεκτικότητα στο διεθνές έντονο «γύρισμα» των αγορών, έχοντας συνολικές απώλειες το 5ήμερο μόλις 0,63% σε επίπεδο Γενικού Δείκτη! Παράλληλα, ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με άνοδο 0,63%, παρά το -5% του διημέρου Πέμπτης και Παρασκευής!

Βεβαίως, το μεγάλο «άδειασμα» που έλαβε χώρα το απόγευμα της Παρασκευής τις διεθνείς αγορές με τους DAX και CAC 40 να χάνουν 3,11% και 3,57% αντίστοιχα, σε συνδυασμό με την μη αναβάθμιση της Ελλάδας από τον οίκο Fitch, ίσως «λύσει» σήμερα κάποιες αναστολές αρκετών κωδικών για περαιτέρω ρευστοποιήσεις και στο Χ.Α.

Αξίζει να σημειωθεί πως την Παρασκευή, υπήρξε σημαντική διόρθωση στο μεγαλύτερο τμήμα του FTSE 25 αλλά και στις τράπεζες, όμως το +3,42% τηςMotorOil, αλλά και η ανθεκτικότητα μετοχών όπως Ελλάκτωρ, ΕΧΑΕ, ΟΤΕ, ΕΛΠΕ, Εθνική, Titan και Aegean Airlines, «προστάτεψε» το Γενικό Δείκτη από μεγαλύτερη πτώση, καθώς έκλεισε μόλις στο -1,11%.

Θυμίζουμε πως την Παρασκευή, απώλειες άνω του 3% είχαν τίτλοι όπως Alpha Bank, ΔΕΗ, Πειραιώς, Eurobank, Viohaclo και Fourlis. Σε κάθε περίπτωση, τόσο την Παρασκευή, όσο και όλη την εβδομάδα το Χ.Α. έβγαλε άμυνες και έδειξε ανθεκτικότητα, συγκριτικά με το διεθνές κλίμα.

Μένει να δούμε πως θα κινηθεί αυτή την εβδομάδα το Χ.Α. εν μέσω ισχυρής αναζωπύρωσης του εμπορικού πολέμου μεταξύ Αμερικής και Κίνας, που οδήγησε σύσσωμους τους διεθνείς δείκτες σε μεγάλη πτώση το περασμένο 5ήμερο.

Πάντως, το ελληνικό χρηματιστήριο σε πολλές περιπτώσεις μέσα στο τρέχον έτος έχει κινηθεί ερήμην του διεθνούς κλίματος, δεδομένου ότι το momentum προεξόφλησης πολιτικής αλλαγής που «δούλεψε» εξ αρχής του 2019, ήταν ικανό να τραβήξει την αγορά υψηλότερα, ανεξάρτητα από το κλίμα στο εξωτερικό.

Άλλωστε, η ελληνική αγορά όλα τα τελευταία χρόνια είχε υπο-αποδώσει έναντι των διεθνών αγορών, μένοντας στο περιθώριο του bull market που λαμβάνει χώρα εδώ και μια δεκαετία.

Το Χ.Α. λοιπόν, παρ' ότι δεν μπορεί επί μακρόν να πηγαίνει κόντρα στο διεθνές κλίμα και νομοτελειακά θα ακολουθήσει το όποιο πρόσταγμα, εντούτοις έχει δυνατότητες μερικής ανεξαρτητοποίησης, είτε λόγω τρεχόντων πολιτικών εξελίξεων και διεργασιών, είτε λόγω της εισόδου στην περίοδο της εορταστικής ραστώνης, που πάντα οι ρυθμοί πέφτουν.

Οι περισσότεροι ξένοι επενδυτές, όπως τονίζουν παράγοντες της αγοράς, έχουν κλείσει τα βιβλία τους για καλοκαίρι σ' ό,τι αφορά την Ελλάδα, έχοντας «κλειδώσει» και υψηλότατα κέρδη από το 7μηνο διαρκές ράλι, που έδωσε αποδόσεις που σπάνια βλέπουμε σε οργανωμένες (ευρωπαϊκές) αγορές και μάλιστα σε αγορές με νόμισμα το ευρώ.

Αυτό, χωρίς να σημαίνει ότι θα «νεκρώσει» εντελώς η αγορά, είναι πιθανόν να λειτουργήσει κατά κάποιο τρόπο ως… άμυνα για το Χ.Α., δεδομένου ότι ίσως δε δοθούν ισχυρές εντολές από μεγάλα χαρτοφυλάκια στο σύστημα.

Όλα αυτά βεβαίως είναι σε θεωρητικό επίπεδο και δεν αποτελούν θέσφατο, δεδομένου ότι την Παρασκευή, σε μια συνεδρίαση του Αυγούστου που πέρυσι γίνονταν… 25 εκατ. ευρώ, είχαμε τζίρο πάνω από 80 εκατ. ευρώ! Άλλωστε, η φετινή χρονιά είναι εντελώς διαφορετική σε σχέση με τις προηγούμενες, δεδομένου ότι οι πολιτικές εξελίξεις και το «τρέξιμο» των μεταρρυθμίσεων από την κυβέρνηση, ιντριγκάρει και την αγορά.

Τι λένε οι αναλυτές 

Την Παρασκευή ο Γ.Δ. έκλεισε στις 885,11 μονάδες με απώλειες 1,11%, έχοντας κινηθεί από το χαμηλό των 882,72 μονάδων έως το υψηλό των 890,65 μονάδων. Δηλαδή, το Χ.Α. απέχει ελάχιστα από το υψηλό τεσσεράμισι ετών και τις 899,93 μονάδες που έκλεισε την περασμένη Τρίτη 31 Ιουλίου.

Εύκολα καταλαβαίνει κανείς ότι περιθώρια διόρθωσης, αποφόρτισης και κατοχύρωσης κερδών υπάρχουν και μάλιστα σημαντικά. Σύμφωνα με τους περισσότερους αναλυτές, οι διαδοχικές στηρίξεις για το Γ.Δ. είναι κατ' αρχήν στις 880 μονάδες, κατόπιν στις 875 μονάδες και φυσικά στις 850 μονάδες.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Fast Finance ΑΕΠΕΥ Ηλίας Ζαχαράκης πιστεύει πως «η αγορά δοκιμάζει τις κοντινές στηρίξεις της στην ζώνη των 880 μονάδων για το Γ.Δ. και των 2.177 μονάδων για τον FTSE 25, ενώ η ζώνη των 900 μονάδων δοκιμάστηκε χωρίς να κατοχυρωθεί στην παρούσα φάση».

Σε παρόμοιο μήκος κύματος και ο υπεύθυνος ανάλυσης της Λέων Δεπόλας Χρηματιστηριακή που τονίζει ότι «η σημαντική ενδιάμεση στήριξη εντοπίζεται στις 880 μονάδες, καθώς το διεθνές κλίμα είναι εύθραυστο και δύσκολα θα αφήσει ανεπηρέαστο το Χ.Α.».

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Versal ΑΕΠΕΥ Κωνσταντίνος Φέγγος τονίζει πως «η αγορά δεν μπορεί να μείνει ανεπηρέαστη από τις διεθνείς συνθήκες». Σημειώνει πως «δυστυχώς τα τελευταία χρόνια ο Αύγουστος επιφυλάσσει δυσάρεστες εκπλήξεις στους Επενδυτές των Αναπτυγμένων Αγορών, με ξαφνικές πτώσεις και δημιουργία πτωτικών “gaps” και το 2017 και το 2018.Ειδικά το 2018 δημιούργησε ένα πτωτικό κύμα που διήρκεσε έως το τέλος του έτους».

Ο κ. Φέγγος σημειώνει πως τεχνικά στήριξη υπάρχει στις 880 μονάδες, ενώ διαμορφώνεται και μια σημαντική στις 865 μονάδες, με πιο ισχυρή βεβαίως αυτή που υπάρχει στις 850 μονάδες. Αναφορικά με τις αντιστάσεις, τονίζει πως διαδοχικά αυτές εντοπίζονται στις 900, 920 και 960 μονάδες και φυσικά, στις 1.000 μονάδες.