Το 90% των Bitcoin βρίσκεται πλέον σε κυκλοφορία

Το 90% των Bitcoin βρίσκεται πλέον σε κυκλοφορία

Χρειάστηκαν 13 χρόνια για την εξόρυξη 19 εκατομμυρίων Bitcoin. Τα υπόλοιπα δεν αναμένονται στην αγορά σύντομα. Το Bitcoin στην αλυσίδα με τη θέση στο 19ο εκατομμύριο εξορύχθηκε την Παρασκευή, ένα σημαντικό ορόσημο δεδομένου ότι δεν θα υπερβούν ποτέ τα 21 εκατομμύρια. Αυτό χωρίς να υπολογίζεται ο συνολικός αριθμός των Bitcoin που έχει χαθεί εντελώς. «Αισιόδοξες» προβλέψεις εκτιμούν ότι σχεδόν 4 εκατομμύρια bitcoin θα χαθούν για πάντα.

Κάθε χαμένο bitcoin αυξάνει την αξία του bitcoin που απομένει στο δίκτυο. Ο δημιουργός του Bitcoin, Satoshi Nakamoto, εξόρυξε περίπου 1,1 εκατομμύρια BTC τους πρώτους μήνες της δημιουργίας του. Από τότε, ο Satoshi δεν έχει αγγίξει το απόθεμά του, υποδεικνύοντας ότι αυτός ή αυτοί, δεν μπορεί ή δεν έχει την πρόθεση να μετακινήσει αυτά τα κρυπτονομίσματα.

Εξαιτίας αυτού, οι αναλυτές θεωρούν τα bitcoin του Satoshi πως βρίσκονται εκτός κυκλοφορίας, μειώνοντας έτσι τη διαθέσιμη προσφορά κατά περίπου 5,9%. Ένας από τους κύριους τρόπους με τους οποίους μειώνονται τα Bitcoin από την κυκλοφορία είναι απλώς να χαθούν. Δεδομένου ότι οι ιδιοκτήτες Bitcoin χρειάζονται πρόσβαση στα ιδιωτικά κλειδιά τους για να μεταφέρουν το Bitcoin τους, όποιος χάσει την πρόσβαση σε αυτά θα χάσει επίσης τη δυνατότητα να ξοδέψει τα χρήματά του. Αν και είναι αδύνατο να πούμε ακριβώς πόσα Bitcoin έχουν χαθεί άμεσα ως αποτέλεσμα αμέλειας ή απλής ατυχίας, είναι πιθανό να είναι τουλάχιστον δεκάδες χιλιάδες.

Μια πιο ελεύθερη προσέγγιση είναι να θεωρήσουμε ως χαμένα όλα τα Bitcoin που δεν έχουν μετακινηθεί για περισσότερο από πέντε χρόνια, τότε περίπου το 20% του συνόλου των κρυπτονομισμάτων Bitcoin ανήκει σε αυτήν την κατηγορία. Σύμφωνα με μια έκθεση της Chainalysis, περίπου 3,7 εκατομμύρια BTC δεν έχουν αγγιχτεί για τουλάχιστον μισή δεκαετία. Η εταιρεία δεδομένων κρυπτογράφησης Glassnode εκτιμά ότι περίπου 3 εκατομμύρια Bitcoin έχουν χαθεί για πάντα.

Σήμερα 13 χρόνια από την ύπαρξή του, πάνω από το 90% του συνόλου του Bitcoin βρίσκονται σε κυκλοφορία. Το 2022, η ανταμοιβή για την εξόρυξη ενός μπλοκ Bitcoin είναι 6,25 BTC. Στις περισσότερες περιπτώσεις, η ανταμοιβή μοιράζεται μεταξύ κάθε συμμετέχοντα που συνεισφέρει υπολογιστική ισχύ σε μια ομάδα/ δεξαμενή εξόρυξης.

Μετά από κάθε εξόρυξη 210.000 μπλοκ, ο ρυθμός με τον οποίο εξορύσσεται το Bitcoin στην αγορά μειώνεται κατά το ήμισυ και η πολυπλοκότητα της εξόρυξης αυξάνεται. Αυτό συμβαίνει περίπου κάθε τέσσερα χρόνια.

Το επόμενο halting του Bitcoin προβλέπεται για τις 2 Μαρτίου 2024, οπότε η ανταμοιβή για την εξόρυξη ενός μπλοκ πέφτει στα 3.125 BTC.

Μετά την εξόρυξη του τελικού μπλοκ του Bitcoin, οι εξορύκτες θα ανταμείβονται αποκλειστικά με τις χρεώσεις συναλλαγών των χρηστών για την επικύρωση των συναλλαγών, χωρίς να εκδίδονται επιπρόσθετα νομίσματα από το δίκτυο.

Σύμφωνα με δεδομένα από το CryptoQuant, μόνο 2.303 BTC φιλοξενούνται στα ψηφιακά πορτοφόλια των ανταλλακτηρίων κρυπτονομισμάτων. Η ποσότητα αυτών παρά την άνοδο της τιμής διαπραγμάτευσης του Bitcoin συνεχίζει πτωτικά. Οι επενδυτές καταθέτουν τα κρυπτονομίσματα τους στα ανταλλακτήρια όταν σκοπεύουν να κλείσουν τις θέσεις τους μεσοπρόθεσμα, ενώ αποθηκεύουν τα ψηφιακά τους νομίσματα σε hardware/ cold wallets όταν έχουν σκοπό να διατηρήσουν τις θέσεις τους μακροπρόθεσμα.