Την πτώση των διεθνών αγορών ακολουθεί το Χ.Α.

Την πτώση των διεθνών αγορών ακολουθεί το Χ.Α.

Του Απόστολου Σκουμπούρη

Εκ νέου πτωτικά κινούνται σήμερα Δευτέρα οι διεθνείς αγορές, εν μέσω ανησυχιών για επιβράδυνση της οικονομικής ανάπτυξης αλλά και υπό τον μόνιμο πλέον φόβο για νέο γύρο εντάσεων στην εμπορική διαμάχη μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας.

Οι ασιατικές αγορές δέχτηκαν ισχυρότατες πιέσεις, με τον Nikkei 225 να υποχωρεί 459 μονάδες ή 2,12%, ενώ ο Hang Seng υποχώρησε κατά 311 μονάδες ή 1,19%. Πτωτικά, αλλά με απώλειες μικρότερες του 1% κινούνται και οι ευρωπαϊκές αγορές, με τους επενδυτές να είναι εμφανώς μουδιασμένοι και επιφυλακτικοί στις κινήσεις τους, κάτι που αποτυπώνεται στις περιορισμένες διακυμάνσεις.

Εντός αυτού του κλίματος, το ελληνικό χρηματιστήριο κινείται εκ νέου πτωτικά, με τις τράπεζες αλλά και τα blue chips της πραγματικής οικονομίας να υποχωρούν έως 3%.
Κύριο χαρακτηριστικό της συνεδρίασης είναι οι μειωμένες συναλλαγές, όπως αποτυπώνονται στους περιορισμένους όγκους και τζίρους, ακόμη και στον FTSE 25.

O Γενικός Δείκτης διαπραγματεύεται στις 639 μονάδες καταγράφοντας πτώση 1,36%, ενώ η αξία συναλλαγών διαμορφώνεται μόλις στα 9 εκατ. ευρώ. Στον FTSE 25 η συντριπτική πλειοψηφία των μετοχών κινείται πτωτικά, ενώ σε θετικό έδαφος είναι μόνο οι Τιτάν, ΕΥΔΑΠ και ΑΔΜΗΕ.

Απώλειες άνω του 3% καταγράφει η Motor Oil, άνω του 2% χάνουν μετοχές όπως Ελληνικά Πετρέλαια, Πειραιώς, ΔΕΗ και Viohalco, ενώ άνω του 1% υποχωρούν οι ΟΠΑΠ, Εθνική, Eurobank, Alpha Bank, Grivalia Properties, ΓΕΚ Τέρνα και Aegean Airlines.

Πολύ περιορισμένες είναι οι πρωτοβουλίες στο χώρο του Mid Cap που την περασμένη εβδομάδα ξεχώρισε με σημαντική άνοδο. Πιέσεις δέχονται τίτλοι όπως Νηρέας, Cenergy Holdings, MIG, Ελλάκτωρ, Intracom Κατασκετές, Intracom Holdings, J&P Άβαξ, Intralot και Ικτίνος, ενώ θετικά κινούνται οι Κρι Κρι, ΟΛΘ, Πλαίσιο και Τεχνική Ολυμπιακή.

Στην ευρύτερη αγορά, θετική κινητικότητα παρατηρείται σε μετοχές όπως Forthnet, Αλουμύλ, Nexans Hellas και ΕΚΤΕΡ, ενώ στο σύνολο της αγοράς, 37 μετοχές ενισχύονται έναντι 45 που υποχωρούν.