Τι συνέβη στη Wall Street χθες;

Τι συνέβη στη Wall Street χθες;

Μια από τις μεγαλύτερες ενδοσυνεδριακές ανατροπές στη σύγχρονη χρηματιστηριακή ιστορία βίωσαν τα ταμπλό στη Νέα Υόρκη και το Σικάγο κατά τη χθεσινή συνεδρίαση, που πήρε επάξια μια θέση στις μνήμες των trader. Από τα πολύ βαθιά αρνητικά πρόσημα στην πρώτη ώρα κανονικής διαπραγμάτευσης, οι τρεις μεγάλοι χρηματιστηριακοί Δείκτες βρέθηκαν έως και σε θετικό έδαφος, ωθούμενοι από κάποιες μεταβλητές που ακόμα αναζητούνται. Πάντως, στατιστικά, η αρχική (πτωτική) προσπάθεια τελικά κυριαρχεί στις επόμενες εβδομάδες.

Επί παραδείγματι, ο S&P 500 κατέγραψε ενδοσυνεδριακές απώλειες 2,78% στις 17:05 (10:05 τοπική), για να αγγίξει μέχρι και το αμετάβλητο λίγο πριν τις 15:00. Παρόμοια εικόνα στον πιο επιθετικό Dow30, ο οποίος από το -2,37% έφθασε να βλέπει και κέρδη +0,64%, σε μια διαδρομή 1030 μονάδων από τις -810 στις +220. Τέλος, ο Nasdaq100, παρόλο που δεν ανάρρωσε πλήρως από τα κόκκινα πρόσημα, όντας και ο πιο πιεσμένος όλο αυτό το διάστημα, ωστόσο γύρισε από το -2,94% στο -0,54%.

Η αρχική ένταση στις πωλήσεις στις ΗΠΑ οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην ανησυχία των επενδυτών, εν είδει προεξόφλησης, ότι οι ανακοινώσεις της επιτροπής FOMC που αναμένονται το απόγευμα (πρωινές ώρες Σικάγο) θα σφράγιζαν την επιθετική -πλέον- συμπεριφορά της Fed ως προς την επιτοκιακή στόχευση. Με άλλα λόγια, και με δεδομένη την κρίση σε Μ. Ανατολή (ως προς τις σχέσεις των χωρών-παραγωγών) και στα Ρωσο-Ουκρανικά σύνορα (ως προς τη γεωστρατηγική σταθερότητα), ο Powell θα μιλούσε για αύξηση επιτοκίων.

Τελικά, η εκλογικευμένη ρητορική του Προέδρου της Ομοσπονδιακής Τράπεζας λειτούργησε κατευναστικά στις αγορές, και εκκινήθηκε η αντίστροφη διαδικασία, να αμβλύνεται δηλαδή η ενδοσυνεδριακή στρέβλωση με άμεση κατάπαυση των ρευστοποιήσεων, ώστε κυριολεκτικά σε λίγες ώρες να εξαφανιστούν οι όγκοι πωλητών που ανέμεναν, τόσο στις επιμέρους μετοχές, όσο και στα αντίστοιχα ETFs (QQQ, SPY, DIA κ.λπ).

Την ίδια ώρα, το Σικάγο ανακοίνωνε την εμφάνιση σημαντικού πωλητή στα δικαιώματα πώλησης (short PUT) με όγκο-ρεκόρ, που χονδρικά επεδείκνυε τη λήψη θέσης υπέρ της ανοδικής αντίδρασης (χωρίς να σημαίνει ότι δεν ήταν αντισταθμιστική, η βραχυπρόθεσμου χαρακτήρα ενέργεια).

Να σημειωθεί ότι ο Δείκτης κινδύνου VIX (που στηρίζεται στο vega των options) είχε μεν αντίστοιχη (αντίθετη) κίνηση, από το +19,30% στο +4,21% στο εξεταζόμενο διάστημα της ανάρρωσης του S&P500, ωστόσο αφενός η μειωμένη ένταση της αντιστροφής του, αφετέρου το γεγονός ότι έκλεισε τελικά θετικός, επιβεβαιώνει το βραχυπρόθεσμο της συμπεριφοράς στο ταμπλό.

Αναλύοντας τη ρητορική του Powell, και υπό το αφήγημα της «διάσωσης» των ΗΠΑ από τη μανία των πληθωριστικών πιέσεων (στο 7% τρέχων πληθωρισμός, σε υψηλά 40ετίας και με 69% πρόβλεψη για επιπλέον πληθωρισμό έως τον Μάρτιο), ήταν ευκταίο η άρνηση της αύξησης των επιτοκίων σε αυτό το χρονικό σημείο.

Και τούτο διότι πολύ απλά, ο βασικός στόχος της Fed για το 2022 θα είναι η συρρίκνωση του ισολογισμού της, που αγγίζει τα 9 τρισεκατομμύρια, και για να συμβεί αυτό, θα πρέπει να σταματήσει να τον μεγεθύνει, κάτι που ήδη έχει δρομολογηθεί. 

Εξάλλου, εάν η Fed προέβαινε σε αύξηση επιτοκίων την ίδια ώρα που συνέχιζε να επαναγοράζει χρέος, βάσει του απερχόμενου προγράμματος επαναγοράς (λόγω πανδημίας) θα δημιουργούσε τεράστια σύγχυση στους θεσμικούς, άρα και περισσότερα προβλήματα από όσα καλείται να αντιμετωπίσει τώρα.

Να επισημανθεί, τέλος, ότι κάθε τέτοια ιστορικού μεγέθους ενδοσυνεδριακή αντιστροφή, όπως η χθεσινή, ακολουθείται μεσοπρόθεσμα από παρόμοιας κατεύθυνσης με την αρχική κίνηση τις επόμενες εβδομάδες. Και η χθεσινή αρχική ήταν πτωτική.