Τι περιμένουν οι αγορές (και τι τις περιμένει) το 2020

Τι περιμένουν οι αγορές (και τι τις περιμένει) το 2020

Του Κωνσταντίνου Μαριόλη

Αν προσπαθούσαμε να συγκεντρώσουμε σε μία φράση όλα όσα προβλέπουν οι αναλυτές για το 2020 θα λέγαμε ότι ο χρόνος που πλησιάζει θα είναι πολύ πιο συναρπαστικός για τους επενδυτές αλλά και γεμάτος εκπλήξεις σε σύγκριση με το 2019. Θα πρέπει επίσης να σημειωθεί ότι οι οιωνοί των αγορών έχουν βελτιωθεί το τελευταίο διάστημα όμως οι βασικές ανησυχίες για την παγκόσμια οικονομία παραμένουν.

Η ανάπτυξη κάθε άλλο παρά εντυπωσιάζει, οι γεωπολιτικοί κίνδυνοι αυξάνονται αντί να μειώνονται και ίσως περισσότερο απ' όλα τρομάζει το γεγονός ότι μπαίνουμε στον 11 χρόνο του ανοδικού κύκλου και είναι φυσιολογικό να γίνονται εικασίες για τη στιγμή που ο κύκλος θα τελειώσει.

Οικονομία: Τα ομόλογα δείχνουν ότι αποφεύχθηκαν τα χειρότερα

Κατά 6 τρισ. δολάρια μειώθηκε η συνολική αξία των ομολόγων που εμφανίζουν αρνητικές επιδόσεις καθώς το sell-off προς το τέλος του έτους υποδεικνύει ότι οι ανησυχίες του περασμένου καλοκαιριού για νέα παγκόσμια ύφεση έχουν περιοριστεί σημαντικά. Η απόδοση του ιαπωνικού 10ετούς γύρισε σε θετικό έδαφος για πρώτη φορά από τον Μάρτιο, ενώ του γερμανικού έχει φτάσει στο -0,26% από -0,72% στις αρχές Σεπτεμβρίου.

Σήμερα, τα ομόλογα με αρνητική απόδοση διαμορφώνεται περί τα 11 τρισ. δολάρια, όταν τον Αύγουστο ανήλθαν στο ιστορικό ρεκόρ των 17 τρισ. δολαρίων. Ο βασικός λόγος που συμβαίνει αυτό είναι η αυξημένη αισιοδοξία για θέματα όπως του εμπορικού πολέμου και της εξόδου της Μ. Βρετανίας από την Ε.Ε., με αποτέλεσμα να βελτιώνονται οι προβλέψεις για την παγκόσμια οικονομία. Είναι ενδεικτικό ότι η Γερμανία απέφυγε την ύφεση και οι περισσότεροι πλέον αναλυτές βλέπουν να επιστρέψει η ανάκαμψη από το πρώτο εξάμηνο του 2020.

Σύμφωνα με την Capital Economics, ο ρυθμός ανάκαμψης θα είναι αργός με μεγάλες αποκλίσεις από περιφέρεια σε περιφέρεια, με τις ΗΠΑ να οδηγούν τις ανεπτυγμένες αγορές. Ανάκαμψη προβλέπεται και για ορισμένες αναδυόμενες οικονομίες όπως η Ινδία, η Βραζιλία και η Τουρκία. Στον αντίποδα, η Ευρωζώνη εκτιμάται ότι θα βρεθεί σε θέση ουραγού, ενώ σε επιβράδυνση θα βρεθεί και η Κίνα.

Οι αποδόσεις των ομολόγων προβλέπεται να διατηρηθούν σε χαμηλά επίπεδα με την Fed να πατάει φρένο και την ΕΚΤ να εφαρμόζει νέα μέτρα ενίσχυσης. Παράλληλα, ο οίκος εκτιμά ότι οι μετοχές της Ευρωζώνης σε γενικές γραμμές θα «μιμηθούν» τις επιδόσεις της Wall Street. Σε αυτό το πλαίσιο, προβλέπει ότι το ευρώ θα αποδυναμωθεί στα 1,05 δολάρια μέσα στο 2020, αντανακλώντας την πορεία των μετοχών μεταξύ των δύο οικονομιών.

Πολιτική: Στον αστερισμό του Τραμπ

Στην πολιτική αρένα όλα γυρίζουν γύρω από τον Αμερικανό πρόεδρο και φυσικά γύρω από τις αμερικανικές εκλογές οι οποίες θα διεξαχθούν στις 3 Νoεμβρίου 2020 (Σημειώνεται ότι η ημερομηνία διεξαγωγής ορίζεται ως η Τρίτη μετά την πρώτη Δευτέρα που σημαίνει ότι διεξάγονται μεταξύ 2-8 Νοεμβρίου). Ο Τραμπ ποντάρει πολλά στη Wall καθώς από την ημέρα που κέρδισε τις εκλογές ο S&P500 έχει καταγράψει 135 φορές ιστορικό υψηλό.

Όπως σημειώνει η Capital Economics, ενώ οι εκλογές αναμένεται να επηρεάσουν σημαντικά τις αγορές, δεν θα επηρεάσουν στον ίδιο βαθμό τις επιδόσεις της αμερικανικής οικονομίας την επόμενη διετία.

Στο μέτωπο του Brexit, η μεγάλη νίκη των Συντηρητικών έχει αυξήσει την πιθανότητα να υλοποιηθεί η έξοδος μέσω της διπλωματικής οδού και όχι άτακτα. Παρ' όλα αυτά, ο κίνδυνος να εκτροχιαστούν οι διαπραγματεύσεις μέσα στο 2020 και να ζήσουμε ξανά ένα δράμα με πολλά και επιβλαβή για τις αγορές επεισόδια δεν έχει εξαλειφθεί πλήρως. Όσο θα ενισχύεται η αβεβαιότητα, τόσο θα βρίσκει εμπόδια η στερλίνα παρά την αναμενόμενη ενίσχυση του βρετανικού ΑΕΠ.

Σε νέα φάση ο εμπορικός πόλεμος

Για άλλη μια χρονιά ο εμπορικός πόλεμος θα βρεθεί στο επίκεντρο των εξελίξεων. Η είδηση ότι ΗΠΑ και Κίνα έχουν συμφωνήσει ότι η Ουάσινγκτον θα αποσύρει δασμούς και σε αντάλλαγμα το Πεκίνο θα αγοράσει περισσότερα αμερικανικά αγροτικά και άλλα προϊόντα, αφήνει περιθώρια αισιοδοξίας για τερματισμό της διένεξης.

Όμως είναι τέτοια η αβεβαιότητα που έχει προκαλέσει ο Τραμπ με τα πισωγυρίσματα και τα αντικρουόμενα tweets που κανείς δεν είναι σίγουρος ότι οι δύο πλευρές τελικά θα κινηθούν προς την αποκλιμάκωση της έντασης. Η Capital Economics υποστηρίζει πως το 2020 ο εμπορικός πόλεμος θα περάσει σε νέα φάση στην οποία τα εμπλεκόμενα μέρη θα εστιάσουν περισσότερο σε θέματα τεχνολογίας και ασφάλειας και λιγότερο στους δασμούς.