Τι δείχνει η κατάρρευση των ρωσικών εταιρειών στα χρηματιστήρια

Τι δείχνει η κατάρρευση των ρωσικών εταιρειών στα χρηματιστήρια

Μπορεί το Χρηματιστήριο της Μόσχας να παραμένει κλειστό από τις 25 Φεβρουαρίου, να έχουν επιβληθεί capital controls, η μετατροπή ρουβλιών σε δολάρια να γίνεται με το σταγονόμετρο, να απαγορεύεται η πώληση των στρατηγικών εταιρικών μεριδίων που κατέχουν οι ευρωπαίοι επενδυτές στις ρωσικές ενεργειακές εταιρείες, ωστόσο τα σκουπίδια δεν μπορούν να κρυφτούν κάτω από το χαλί, ούτε το τενεκεδάκι να πεταχτεί δυο - τρία μέτρα παρακάτω.

Η κατάρρευση των αποτιμήσεων των ρωσικών εταιρειών που διαπραγματεύονται στο Λονδίνο και στη Νέα Υόρκη, μετά από την κατακόρυφη πτώση των μετοχών τους, μαζί με την πρωτοφανή υποτίμηση του ρουβλιού στις διεθνείς αγορές, δείχνει ποια θα είναι η επόμενη ζοφερή ημέρα για τη ρωσική οικονομία.

Ο Δείκτης RTSI του Χρηματιστηρίου της Μόσχας υποχώρησε από τα υψηλά των 1933,59 μονάδων του Οκτωβρίου 2021, ενδοσυνεδριακά στις 610,33 μονάδες στις 24 Φεβρουαρίου 2022 για να κλείσει στις 25 Φεβρουαρίου, μετά από ισχυρή ανοδική κρατική παρέμβαση στις 936,94 μονάδες. Μια τιμή που προφανώς δεν μπορούσε να διατηρηθεί, οπότε και οι Ρωσικές αρχές αποφάσισαν την αναστολή της λειτουργίας του Χρηματιστηρίου της Μόσχας.

Στο ακόλουθο γράφημα απεικονίζεται η πορεία του Δείκτη RTSI, κατά τη διάρκεια των τελευταίων 52 εβδομάδων.

Το Κρεμλίνο θεώρησε ίσως, ότι με το να κλείσει το Χρηματιστήριο της Μόσχας θα έσωζε την παρτίδα. Όμως λειτούργησε σαν τη στρουθοκάμηλο που κρύβει το κεφάλι στην άμμο, λησμονώντας ότι οι μετοχές των μεγαλύτερων ρωσικών εταιρειών διαπραγματεύονται στα μητροπολιτικά χρηματιστήρια της Δύσης.

Και οι επενδυτές αντέδρασαν οδηγώντας τις αντίστοιχες μετοχές στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου (LSE), στα τάρταρα. Παράλληλα χθες, το LSE αποφάσισε να αναστείλει τη διαπραγμάτευση των μετοχών από 27 εταιρείες, που έχουν ισχυρούς δεσμούς με το καθεστώς Πούτιν.

Στο ακόλουθο διάγραμμα βλέπουμε την πορεία της μετοχής της Gazprom (GAZPq) στο LSE, από τον Μάρτιο του 2021 μέχρι σήμερα. Η τιμή της μετοχής από τα υψηλά των $10,97 βρίσκεται σήμερα στα $0.58

Στο ακόλουθο διάγραμμα βλέπουμε την πορεία της μετοχής της Sberbank (SBNCyq) στο LSE, από τον Μάρτιο του 2021 μέχρι σήμερα. Η τιμή της μετοχής από τα υψηλά των $21,64 βρίσκεται σήμερα στα $0.05. Και εδώ μιλάμε για τη μεγαλύτερη τράπεζα της Ρωσίας.

Στο ακόλουθο διάγραμμα βλέπουμε την πορεία του ADR της μετοχής της Lukoil (LKOHyq) στο LSE, από τον Μάρτιο του 2021 μέχρι σήμερα. Η τιμή του ADR της μετοχής από τα υψηλά των $108,25 βρίσκεται σήμερα στα $0.75. Η Lukoil δεν είναι ένα περίπτερο της γειτονίας, αλλά ένας ενεργειακός κολοσσός.

Στο ακόλουθο διάγραμμα βλέπουμε την πορεία της μετοχής της VTB BANK (VTBRq) στο LSE, από τον Μάρτιο του 2021 μέχρι και τη περασμένη Παρασκευή που είχε ανασταλεί η διαπραγμάτευση της. Η τιμή της μετοχής από τα υψηλά των $1,57 υποχώρησε μέχρι τα $0,6 για να βρίσκεται σήμερα στο $1.

Στο ακόλουθο διάγραμμα βλέπουμε την πορεία της μετοχής της Polyus (PLZq) στο LSE, από τον Μάρτιο του 2021 μέχρι σήμερα. Η τιμή της μετοχής από τα υψηλά των $112 βρίσκεται σήμερα στο $3,90.

H εταιρεία PJSC Polyus είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός χρυσού στη Ρωσία και μια από τις 10 μεγαλύτερες εταιρείες εξόρυξης χρυσού παγκοσμίως. Η πορεία της μετοχής της, είναι ενδεικτική της κρίσης της ρωσικής οικονομίας, ακόμα και στον πιο σκληρό της πυρήνα, που είναι ο χρυσός.

H κατάληξη αυτή, δεν είναι μόνο ενδεικτική της απαξίωσης των μετοχών από την πλευρά των επενδυτών στην παρούσα φάση. Είναι ενδεικτική της τάσης, που διαμορφώνεται ανάμεσα στους Ευρωπαίους και Αμερικανούς επενδυτές, να πάψουν να συμμετέχουν στα επιχειρηματικά δρώμενα στη Ρωσία, με ό, τι σημαίνει αυτό για τη χρηματοοικονομική ευρωστία, τις χρηματοδοτήσεις και την ανάπτυξη αυτών των συγκεκριμένων εταιριών. Οι παρίες των χρηματιστηρίων, δύσκολα ξαναβαδίζουν στα κόκκινα χαλιά.