Θετικό «κλείσιμο» για τις ευρωαγορές με το βλέμμα στο Brexit

Θετικό «κλείσιμο» για τις ευρωαγορές με το βλέμμα στο Brexit

Με θετικά πρόσημα ολοκλήρωσαν σήμερα τις αγορές τους οι βασικοί δείκτες στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια με τους επενδυτές να στρέφουν το βλέμμα τους στις εξελίξεις που αφορούν το Brexit αλλά και στην ανακοίνωση κρίσιμων εταιρικών αποτελεσμάτων, όπως αυτά των των τραπεζικών κολοσσών J.P. Morgan Chase και Wells Fargo.

Συγκεκριμένα, μα αναβληθεί το Brexit ως την 31η Οκτωβρίου 2019 και να υπάρξει επανεξέταση της απόφασης αυτής εντός του Ιουνίου αποφασίστηκε στην Έκτακτη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ που πραγματοποιήθηκε προχθές και έληξε τα ξημερώματα της Πέμπτης.

Πρακτικά, αυτό σημαίνει ότι η Βρετανία είναι υποχρεωμένη να λάβει μέρος στις επερχόμενες ευρωεκλογές, εκτός και εάν μέχρι τότε η βουλή της έχει επικυρώσει τη συμφωνία αποχώρησης. Σε διαφορετική περίπτωση, θα υποχρεωθεί σε «άτακτο» Brexit, την 1η Ιουνίου.

Επιπλέον, σήμερα η κυβέρνηση Μέι διέταξε την άμεση διακοπή των προετοιμασιών για το ενδεχόμενο άτακτης εξόδου από τη ΕΕ, σύμφωνα με δημοσιεύματα τα οποία έχουν προκαλέσει την αντίθεση των σκληρών του Brexit.

Συγκεκριμένα οι δημόσιοι υπάλληλοι οι οποίοι είχαν μεταφερθεί για τις ανάγκες του σχεδιασμού για το ενδεχόμενο άτακτου Brexit «έλαβαν διαταγή» όπως αναφέρει μεταξύ άλλων το Sky News να επιστρέψουν στις προηγούμενες θέσεις τους μετά το Πάσχα. 

Σ'' αυτό το κλίμα, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx Europe 600 ενισχύθηκε κατά 0,16% στις 387.53 μονάδες με όλους τους κλάδους που δραστηριοποιούνται σε αυτόν να έχουν κινηθεί σε θετικό έδαφος.

Στα ταμπλό, αύξηση στα κέρδη του κατέγραψε ο βρετανικός FTSE 100 κατά 0,26% στις 7.415 μονάδες όπως και ο DAX της Γερμανίας που κέρδισε κατά 0,54% στις 11.889 μονάδες.

Προχωρώντας στη Γαλλία, ανοδικά κινήθηκε και ο CAC 40 κατά 0,31% στις 5.474 μονάδες.

Στην περιφέρεια, θετικές κινήσεις ακολούθησε η Ιταλία με τον FTSE MIB να ολοκληρώνει με κέρδη 0,80% στις 21.633 μονάδες αλλά και η Ισπανία με τον IBEX 35 να σημειώνει άνοδο 0,24% στις 9.390 μονάδες.

Τέλος, θετικά πρόσημα εμφάνισε και ο PSI 20 στην Πορτογαλία που ενισχύθηκε κατά 0,66% στις 5.330 μονάδες.

Στα μακροοικονομικά νέα, 

Στο μέτωπο των δεδομένων, οι εξαγωγές της Κίνας τον Μάρτιο ήταν υψηλότερες από τις αναμενόμενες, ενώ οι εισαγωγές κινήθηκαν χαμηλότερα από τις εκτιμήσεις, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν την Παρασκευή.

Οι κινεζικές εξαγωγές αυξήθηκαν κατά 14,2% τον περασμένο μήνα σε σύγκριση με πέρυσι τον αντίστοιχο μήνα. Σύμφωνα με το CNBC, οι εισαγωγές υποχώρησαν 7,6% σε ετήσια βάση, ενώ οι αναλυτές ανέμεναν μικρότερη πτώση ύψους 1,3% και ενώ τον Φεβρουάριο είχαν κινηθεί αρνητικά κατά 5,2%.