Θετικό γύρισμα στο φινάλε για το Χρηματιστήριο λόγω MSCI

Θετικό γύρισμα στο φινάλε για το Χρηματιστήριο λόγω MSCI

Του Απόστολου Σκουμπούρη

Με τις κινήσεις για τις αλλαγές στους δείκτες Morgan Stanley Capital International (MSCI) να διπλασιάζουν το τζίρο στο Χ.Α. παρ'' ότι δεν υπήρξαν αλλαγές με «ελληνικό» ενδιαφέρον, το χρηματιστήριο κατάφερε στο φινάλε και γύρισε θετικά, ακολουθώντας τη γενικότερη ανοδική κίνηση των περισσοτέρων διεθνών αγορών.

Οι αλλαγές στους δείκτες MSCI είχαν ανακοινωθεί στις 7 Αυγούστου όμως τίθενται σε ισχύ από αύριο, οπότε σήμερα σ'' όλες τις διεθνείς αγορές λαμβάνει χώρα αναδιάρθρωση θέσεων, δεδομένου ότι αυξήθηκε το ειδικό βάρος κάποιων αγορών, όπως της Κίνας και της Σαουδικής Αραβίας.

Όπως προαναφέρθηκε, αυτή τη φορά δεν υπήρχαν αλλαγές σ'' ότι αφορά τη σύνθεση της ομάδας μετοχών από το Χ.Α., όμως πάντα σε τέτοιες περιπτώσεις παρατηρούνται εναλλαγές θέσεων σε πολλά χαρτοφυλάκια, με εκροές αλλά και εισροές άλλων.

Μέσα σ'' αυτό το τοπίο, η αξία συναλλαγών από τα 50 εκατ. ευρώ περίπου έως τις 17:00 μ.μ. εκτοξεύτηκε στα 94,33 εκατ. ευρώ στο φινάλε, εν μέσω σημαντικών κινήσεων σε τίτλους όπως ΟΤΕ (17,50 εκατ. ευρώ τζίρος), ΟΠΑΠ (15,52 εκατ. ευρώ), Alpha Bank (10,64 εκατ.), Eurobank (9,87 εκατ.) και Jumbo (7,31 εκατ. ευρώ).

Παράλληλα, θετική ώθηση έδωσε και το νέο ανοδικό άνοιγμα των δεικτών της Wall Street με τον Dow Jones να πασχίζει εκ νέου να επανέλθει πάνω από το όριο των 26.000 μονάδων, ενώ θετικά κινήθηκαν μετά το μεσημέρι και οι ευρωπαϊκοί δείκτες, με τον ιταλικό FTSE MIB να ξεχωρίζει με άνοδο 1,57% αγγίζοντας ξανά τις 21.000 μονάδες.

Μέσα σ'' αυτό το κλίμα, το Χ.Α. στο 95% της διάρκειας της συνεδρίασης κινήθηκε πτωτικά, όμως στο φινάλε και τις δημοπρασίες, γύρισε θετικά! Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στο υψηλό ημέρας και στις 831,64 μονάδες με άνοδο 0,32%, ενώ το χαμηλό ημέρας ήταν στις 820,86 μονάδες

Ο FTSE 25 εκλεισε στις 2.041,68 μονάδες με άνοδο 0,54%, ο Mid Cap έκλεισε στις 1.333,98 μονάδες με πτώση 0,33%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης παρ'' ότι «βούτηξε» κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης έως το χαμηλό των 678,59 μονάδων, εντούτοις κατάφερε και επανήλθε στις 700,79 μονάδες με οριακή πτώση 0,12%.

Μεικτή ήταν η τελική εικόνα στις τράπεζες που όμως δεν είχε καμιά σχέση με τα χαμηλά ημέρας ούτε με την εικόνα που επικράτησε στο συντριπτικά μεγαλύτερο μέρος της συνεδρίασης. Πειραιώς και Eurobank γύρισαν θετικά στο φινάλε μαζεύοντας όλες τις απώλειές τους, στο -0,09% η Εθνική ενώ η Alpha Bank υποχώρησε κατά 1,07%, παρ'' ότι ελάχιστα πριν το κλείσιμο «έγραφε» απώλειες άνω του 3%.

Στα μη τραπεζικά blue chips, κέρδη άνω του 4% είχε η Σαράνητς, άνω του 2% ενισχύθηκαν οι Motor Oil, Jumbo, Lamda Development, ΑΔΜΗΕ και ΕΧΑΕ, ενώ άνω του 1% κέρδισαν οι Coca Cola HBC, Aegean Airlines, Viohalco και Τέρνα Ενεργειακή. Στον αντίποδα, πιέσεις δέχθηκαν μετοχές όπως Titan και Μυτιληναίος.

Στο χώρο του Mid Cap με κέρδη έκλεισαν οι Profile (νέα ιστορικά υψηλά τα 4,13 ευρώ με άνοδο 4,56% με φόντο την έκθεση της Alpha Finance), Νηρέας +3,90%, Intracom Holdings +2,65%, Intrakat +1,59%, Κρι Κρι +1,57% και Πλαστικά Θράκης +1,36%, ενώ πιέστηκαν οι MIG, Ικτίνος, ΙΑΣΩ, Έλτον, Intralot, Τεχνική Ολυμπιακή και AS Company.

Στην ευρύτερη αγορά, κινητικότητα και κέρδη είχαν μετοχές όπως Ελγέκα, Quality & Reliability, Σελόντα, Moda Bagno, Paperpack, Κλουκίνας Λάππας, Κορδέλλου, Κυριακούλης, CPI και Χαϊδεμένος, ενώ υποχώρησαν οι Pasal, Αττικές Εκδόσεις, Unibios, Μινέρβα, Φιερατέξ, Γενική Εμπορίου, Μουζάκης και Intercontinental ΑΕΕΑΠ. Στο σύνολο της αγοράς 59 μετοχές ενισχύθηκαν έναντι 50 που υποχώρησαν.