Θετική αντίδραση στις ευρωαγορές αναμένοντας μέτρα στήριξης

Θετική αντίδραση στις ευρωαγορές αναμένοντας μέτρα στήριξης

Με σημαντικά κέρδη διαπραγματεύονται σήμερα οι βασικοί ευρωπαϊκοί δείκτες στην πλειοψηφία τους μετά το μεγάλο sell off της προηγούμενης εβδομάδας, καθώς οι επενδυτές αναμένουν ότι οι κεντρικές τράπεζες θα προχωρήσουν στη λήψη μέτρων νομισματικής πολιτικής προκειμένου να αντισταθμίσουν τις επιπτώσεις από την εξάπλωση του νέου κορονοϊού.

Ειδικότερα, ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 κινείται με άνοδο 2,41% στις 385,12 μονάδες και όλους τους κλάδους σε θετικό έδαφος. Οι παγκόσμιες αγορές έδειξαν γενικότερα από χτες να ανακάμπτουν, με τον Dow Jones στις ΗΠΑ να καταγράφει άλμα περίπου 1.300 μονάδων στον απόηχο των τον τοποθετήσεων κεντρικών τραπεζών που έδειξαν πρόθυμες να ενισχύσουν τις προσπάθειες των κρατών να περιορίσουν τις επιπτώσεις της επιδημίας της ασθένειας.

Σε ίδιο κλίμα, η πρόεδρος Κριστίν Λαγκάρντ ανέφερε σε ανακοίνωσή της ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα είναι έτοιμη να λάβει τα κατάλληλα μέτρα. Παράλληλα, η ΕΚΤ τονίζει ότι παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις και τις επιπτώσεις τους στην οικονομία, τον μεσοπρόθεσμο πληθωρισμό και τη μετάδοση της νομισματικής πολιτική.

Αναμένοντας τις εξελίξεις, στα υπόλοιπα ευρωπαϊκά ταμπλό, ο γερμανικός DAX ενισχύεται κατά 2,68% στις 12.177 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 κερδίζει 2,31% και κινείται στις 5.456 μονάδες, όπως και ο βρετανικός FTSE 100 που βρίσκεται στις 6.804 μονάδες με άνοδο 2,25%.

Παρόμοια εικόνα εμφανίζουν και οι αγορές της ευρωπαϊκής περιφέρειας, με τον ιταλικό FTSE MIB να ενισχύεται κατά 2,62% και να κινείται στις 2.227 μονάδες, ενώ ο ισπανικός IBEX 35 βρίσκεται στις 8.957 μονάδες με άνοδο 2,4%.

Στις εταιρικές αποδόσεις, η μετοχή της Qiagen πραγματοποιεί άλμα 19% αφότου ανακοίνωσε ότι Thermo Fisher Scientific κατέθεσε προσφορά εξαγοράς της ύψους 12 δισ. δολαρίων.

Η Aggreko βλέπει τον τίτλο της να ενισχύεται κατά 7% έπειτα από τα θετικά αποτελέσματα για το σύνολο του έτους που παρουσίασε, ενώ από τις αεροπορικές η Lufthansa βγάζει θετική αντίδραση καταγράφοντας άνοδο 7%.

Στο μέτωπο του νέου κορονοϊού, που προκαλεί του κλυδωνισμούς στις παγκόσμιες αγορές, συνολικά 125 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα μόλυνσης από τον κορονοϊό καταγράφηκαν χθες στην ηπειρωτική Κίνα, ο χαμηλότερος αριθμός από την 21η Ιανουαρίου, ενώ νέοι θάνατοι εξαιτίας της επιδημίας της ασθένειας ανήλθαν σε 31 αυξάνοντας το συνολικό απολογισμό των θυμάτων σε 2.943.

Ωστόσο, την ίδια ώρα αυξάνονται τα κρούσματα εκτός Κίνας, με εξακόσια νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα και τρεις θάνατοι να καταγράφονται στη Νότια Κορέα, όπου το σύνολο των ανθρώπων που έχουν μολυνθεί ανέρχεται πλέον σε 4.812 και ο απολογισμός των θυμάτων έφθασε τους 28 νεκρούς. Επίσης, μέχρι στιγμής στην Γερμανία έχουν διαπιστωθεί 188 κρούσματα.