Θετική αντίδραση στη Wall Street με ώθηση από τον Τραμπ

Θετική αντίδραση στη Wall Street με ώθηση από τον Τραμπ

Με σημαντικά κέρδη διαπραγματεύονται οι βασικοί δείκτες της αμερικανικής αγοράς, βγάζοντας θετική αντίδραση μετά την βουτιά της Παρασκευής, έπειτα από τις δηλώσεις του αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος ενημέρωσε ότι ξεκινούν ξανά οι διαπραγματεύσεις με την Κίνα για το εμπόριο.

Ειδικότερα, ο βιομηχανικός δείκτης άνοιξε με άλμα 1,2% ή 300 μονάδων, τις οποίες ωστόσο μπόρεσε να κατοχυρώσει πλήρως και πλέον κινείται 25.800 με κέρδη 0,5%. Παρομοίως, ο διευρυμένος δείκτης S&P κινείται στις 2.859 μονάδες ενισχυμένος κατά 0,44%, όπως και ο τεχνολογικός Nasdaq που καταγράφει άνοδο 0,6% και κινείται στις 7.796 μονάδες.

Παράλληλα, άνοδο άνω του 1% καταγράφουν οι τιμές του πετρελαίου, το δολάριο ενισχύεται κατά 0,4% έναντι του καλαθιού των ανταγωνιστικών του ισοτιμιών, ενώ και το αμερικανικό δεκαετές ομόλογο διαπραγματεύεται - έστω και οριακά - ανοδικά.

Με το παγκόσμιο επενδυτικό ενδιαφέρον να έχει εστιάσει πλήρως στις εξελίξεις του εμπορικού πολέμου ΗΠΑ-Κίνας, η είδηση της ημέρας προέκυψε διά στόματος Τραμπ, ο οποίος στο περιθώριο της συνόδου κορυφής της G7 στη Γαλλία ανακοίνωσε ότι  ότι το Πεκίνο ήλθε σε επαφή με Αμερικανούς αξιωματούχους αρμόδιους για τις εμπορικές σχέσεις, ζητώντας να επιστρέψει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Παρά την όξυνση των τελευταίων ημερών, ο πρόεδρος των ΗΠΑ υποστήριξε ότι οι διαπραγματεύσεις με την Κίνα για τις εμπορικές τους σχέσεις «δεν ήταν ποτέ σε καλύτερο σημείο», καθώς - σύμφωνα με τον ίδιο - οι μεν Ηνωμένες Πολιτείες τα καταφέρουν καλά σε οικονομικό επίπεδο, αλλά η Κίνα «χάνει εκατομμύρια θέσεις απασχόλησης».

Οι σημερινές δηλώσεις του Αμερικανού προέδρου έρχονται μετά την κλιμάκωση του σινοαμερικανικού εμπορικού πολέμου την περασμένη Παρασκευή. Αρχικά η Κίνα ανακοίνωσε νέους δασμούς ύψους 75 δισ. δολαρίων σε αμερικανικά προϊόντα, ενώ αργά το απόγευμα αλλεπάλληλα tweets του Ντ. Τραμπ με τα οποία εξαπέλυε σφοδρή επίθεση κατά της Κίνας, «γκρέμισαν» της Wall Street οδηγώντας τον Dow πτώση 620 μονάδων.

Στις εταιρικές αποδόσεις, κέρδη σημειώνουν οι κατασκευαστές μικροτσίπ με τις Micron και Advanced Micro Devices να βλέπουν τις μετοχές τους να ενισχύονται κατά 1,1% and 2,8% αντίστοιχα.

Θετική πορεία καταγράφουν και οι Boeing και Apple στον Dow Jones, καταγράφοντας κέρδη άνω 1% και οι δύο.