Θετικά το Χρηματιστήριο που κρατά τις 920 μονάδες

Θετικά το Χρηματιστήριο που κρατά τις 920 μονάδες

Του Απόστολου Σκουμπούρη

Απολύτως ψύχραιμα αντιδρούν οι διεθνείς χρηματιστηριακές αγορές στην πρόσφατη έξαρση της γεωπολιτικής κρίσης με αφορμή τη δολοφονία του υποστράτηγου Κασέμ Σουλεϊμανί, κάτι που βοηθάει και το ελληνικό χρηματιστήριο να διατηρεί τα κεκτημένα και να κρατάει σήμερα την ευρύτερη περιοχή των 920 μονάδων. 

Χθες οι ευρωπαϊκοί δείκτες παρά τις αρχικά μεγάλες απώλειες που έφταναν έως το 2% μάζεψαν σημαντικά στο φινάλε, ενώ και οι αμερικανικοί δείκτες έκλεισαν (και πάλι) ανοδικά, μολονότι ξεκίνησαν με απώλειες τις πρώτες ώρες της συνεδρίασης. Σήμερα, οι ασιατικοί δείκτες που χθες πιέστηκαν, γύρισαν σε θετικά κλεισίματα, με τον Nikkei 225 στο +1,60%, ενώ και οι ευρωπαϊκές αγορές ενισχύονται.

Μέσα σ? αυτό το κλίμα το ελληνικό χρηματιστήριο που χθες είχε αργία σήμερα κινείται ήπια θετικά χωρίς μεγάλα ρίσκα και με εμφανή διάθεση να κρατηθούν τα τεχνικά κεκτημένα της αγοράς. Ο Γενικός Δείκτης διαπραγματεύεται στις 923 μονάδες με άνοδο 0,37%, ενώ η αξία συναλλαγών διαμορφώνεται στα 22 εκατ. ευρώ. 

Άνευρα θετικά κινούνται οι τραπεζικές μετοχές, ενώ θετικό πρόσημο έχουν και τα περισσότερα μη τραπεζικά blue chips του Large Cap. Τα περισσότερα κέρδη καταγράφουν τίτλοι όπως ΑΔΜΗΕ, Coca Cola HBC, Viohalco, Fourlis, EXAE, Σαράνητς, Εθνική, Πειραιώς, Ελλάκτωρ και Aegean Airlines. 

Ανοδικά κινείται και η πλειονότητα των μετοχών του Mid Cap, αν και οι όγκοι και οι τζίροι σε κάποιες περιπτώσεις δεν είναι αντιπροσωπευτικοί. Κέρδη άνω του 2% έχει η MIG, ενώ άνω του 1% ενισχύονται οι Cenergy Holdings, Intralot, AVAX, Quest Συμμετοχών και Intercontinental. Στο σύνολο της αγοράς, 48 μετοχές ενισχύονται έναντι 33 που υποχωρούν. 

Σε κάθε περίπτωση, το κυρίαρχο ζητούμενο για το Χ.Α. για να μην αλλοιωθούν τα τεχνικά κεκτημένα και να παραμείνει σε πλήρη ισχύ το θετικό momentum, είναι να μην απωλέσει την ευρύτερη περιοχή των 900 – 910 μονάδων. Αυτό είναι κάτι που συμφωνούν όλοι οι αναλυτές, δεδομένου ότι τα επίπεδα των 900 – 910 μονάδων, δεν είναι μόνο κομβικά από τεχνικής πλευράς, αλλά δίνουν ισχυρό bonus στην ψυχολογία της αγοράς στην προσπάθεια αλλαγής επιπέδου. 

Φυσικά, εξυπακούεται ότι σε καμιά περίπτωση το ελληνικό χρηματιστήριο δεν μπορεί να πάει κόντρα στο ρεύμα των διεθνών αγορών, σε περίπτωση που υπάρξει σαφές «σήμα» διόρθωσης και υποχώρησης από τα υψηλά, με αφορμή τη δολοφονία του υποστράτηγου Κασέμ Σουλεϊμανί, που ήδη έχει φέρει ισχυρότατους γεωπολιτικούς κλυδωνισμούς σ? όλη την ευρύτερη περιοχή του Περσικού Κόλπου και όχι μόνο. 
Θυμίζουμε πως το Χ.Α. είναι μια μικρή και αρκετά ρηχή περιφερειακή αγορά, η οποία παρ? ότι «πατά» στο momentum επιστροφής της Ελλάδας και της οικονομίας ύστερα από τη δεκαετή κρίση, δεν παύει να «πληρώνει» το… μάρμαρο της διεθνούς εξάρτησης, αν και εφόσον αλλάξουν ρότα οι παγκόσμιες αγορές. 

Άλλωστε, τα ίδια χαρτοφυλάκια είναι αυτά που επενδύουν παγκοσμίως, οι ίδιοι οίκοι και οι θυγατρικές τους είναι που διαμορφώνουν το ευρύτερο κλίμα, οπότε καμιά αγορά δεν μπορεί να κινηθεί ανεξάρτητα και ερήμην του γενικού momentum.