Θετικά τα πρόσημα στις ευρωαγορές με το βλέμμα στην Τουρκία

Θετικά τα πρόσημα στις ευρωαγορές με το βλέμμα στην Τουρκία

Θετικές κινήσεις ακολουθούν σήμερα τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια με το ενδιαφέρον να επικεντρώνεται τώρα στις αποφάσεις για τη νομισματική πολιτική σε Αγγλία, Ευρωζώνη και Τουρκία αλλά και στην προσδοκώμενη αύξηση των επιτοκίων από την Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας.

 

Συγκεκριμένα, αμετάβλητα διατήρησε τα επιτόκια η Τράπεζα της Αγγλίας (BoE), μετά την αύξηση στο υψηλότερο σημείο τους από το 2009 που αποφάσισε τον περασμένο μήνα.

Ειδικότερα, η Επιτροπή Νομισματικής Πολιτικής της BoE, υπό τον διοικητή της τράπεζας Μαρκ Κάρνει, αποφάσισε ομόφωνα να διατηρήσει το βασικό επιτόκιο στο 0,75%, όπως ανέμεναν όσοι οικονομολόγοι συμμετείχαν σε έρευνα του Bloomberg.

Επιπλέον, αμετάβλητα διατήρησε τα επιτόκια και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, ενώ παράλληλα επανέλαβε την πρόβλεψη πως στο τέλος του Δεκεμβρίου θα λήξουν οι αγορές ομολόγων στο πλαίσιο του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης. 

Ειδικότερα, το επιτόκιο των πράξεων κύριας αναχρηματοδότησης καθώς και τα επιτόκια της διευκόλυνσης οριακής χρηματοδότησης και της διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων θα παραμείνουν αμετάβλητα σε 0,00%, 0,25% και -0,40% αντιστοίχως.

Ακόμη, σε αύξηση του επιτοκίου κατά 625 μονάδες βάσης στο 24% (από 17,75% προηγουμένως) προχώρησε η Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας, με τη λίρα να καταγράφει ράλι έως 6% στον απόηχο της απόφασης. 

Λίγες ώρες έπειτα από τις νέες δηλώσεις του Τούρκου προέδρου για την ανάγκη να μειωθούν τα επιτόκια, η Κεντρική Τράπεζα προχώρησε στην αύξηση η οποία ήταν μεγαλύτερη των εκτιμήσεων που έκαναν λόγο για αύξηση του επιτοκίου στο 21%. 

Σ'' αυτό το κλίμα, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 ενισχύεται κατά 0,30% στις 378,22 μονάδες με όλους τους κλάδους που δραστηριοποιούνται σε αυτόν να κινούνται σε θετικό έδαφος.

Στα ταμπλό, απώλειες καταγράφει ο βρετανικός FTSE 100 κατά 0,10% στις 7.274 μονάδες, ενώ μεγαλύτερη ώθηση λαμβάνει ο DAX της Γερμανίας που κερδίζει κατά 0,60% στις 12.015 μονάδες.

Προχωρώντας στη Γαλλία, θετικά πρόσημα εμφανίζει και ο CAC 40 που ενισχύεται κατά 0,53% στις 5.327 μονάδες.

Στην περιφέρεια, αύξηση στα κέρδη της καταγράφει η Ιταλία με τον FTSE MIB να κερδίζει κατά 0,11% στις 20.840 μονάδες ενώ στο ίδιο κλίμα κινείται και η Ισπανία με τον IBEX 35 να σημειώνει κέρδη ύψους 0,68% στις 9.295 μονάδες.

Τέλος, ανοδικά κινείται και ο PSI 20 της Πορτογαλίας κατά 0,34% στις 5.302 μονάδες.