Τα ρίσκα που απειλούν να εκτρέψουν τις αγορές από τον δρόμο των ρεκόρ

Τα ρίσκα που απειλούν να εκτρέψουν τις αγορές από τον δρόμο των ρεκόρ

Την περασμένη Παρασκευή έγινε γνωστό ότι η αμερικανική οικονομία έχασε μέσα στο Δεκέμβριο 140.000 θέσεις εργασίας, γεγονός που επαναφέρει τη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου στον περσινό… Απρίλιο των γενικευμένων lockdown. Από τότε είχαν να δουν το φως της δημοσιότητας τόσο ζοφερά στοιχεία για την απασχόληση. Την ίδια ημέρα ο ναός του χρήματος έδειξε με τον πιο εμφατικό τρόπο την κυνικότητα που διακρίνει τις αγορές. Οι τρεις βασικοί δείκτες, S&P 500, Dow Jones και Nasdaq, οι οποίοι αποτελούνται από τις κορυφαίες επιχειρήσεις του πλανήτη «έγραψαν» ταυτόχρονα νέα ιστορικά υψηλά. Ο S&P 500 αναρριχήθηκε στις 3,824 μονάδες, ο Dow Jones ενισχύθηκε στις 31.097 μονάδες ενώ ο τεχνολογικός Nasdaq βρίσκεται πλέον πάνω από τις 13.200 μονάδες.

Αναλυτές εκτιμούν ότι η συμπεριφορά των χρηματιστηρίων στις πρώτες συνεδριάσεις του έτους μας έδωσαν μία αρκετά καλή εικόνα για το πως αναμένεται να κινηθούν καθ’ όλη τη διάρκεια του 2021: κέρδη για τους S&P 500, Dow Jones και μεγαλύτερα κέρδη για τον Nasdaq.

Στην συντριπτική τους πλειονότητα οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι το κλίμα για τις μετοχές θα είναι εξαιρετικά ευνοϊκό το 2021. Αυτό οφείλεται κατά κύριο λόγο σε δύο παράγοντες: στην ανάκαμψη της οικονομίας όσο θα σημειώνεται πρόοδος στον εμβολιασμό των πληθυσμών και η διατήρηση των μέτρων στήριξης από κεντρικές τράπεζες και κυβερνήσεις που ανέρχονται σε πολλά τρισεκατομμύρια ευρώ. 

Παρ’ όλα αυτά, είναι μοιραίο κάποια στιγμή να έρθει και η διόρθωση. Ένα αρνητικό συμβάν, όπως η πολιτική κρίση που λίγο έλειψε να ξεσπάσει στις ΗΠΑ, θα μπορούσε να είναι μία πρώτης τάξεως αφορμή. 

Αν και ο συναγερμός έπαψε γρήγορα στην Ουάσινγκτον, αυτά που συνέβησαν την περασμένη εβδομάδα στην αμερικανική πρωτεύουσα δεν έχουν προηγούμενο. Και μπορεί ο Ντόναλντ Τραμπ να διαβεβαίωσε ότι η μετάβαση της εξουσίας θα γίνει ομαλά, όμως πλέον ο πολιτικός κίνδυνος… made in usa, υπάρχει ως μία επιπλέον πηγή προσωρινής αβεβαιότητας

Άλλωστε, ο Τραμπ δεν έχασε κατά κράτος στις εκλογές ενώ έλαβε 11 εκατομμύρια περισσότερες ψήφους από το 2016, που σημαίνει ότι ο Τραμπισμός είναι βαθιά ριζωμένος στις ΗΠΑ, αναγκάζοντας αρκετούς αναλυτές όπως της Eurasia Group να θεωρούν ότι η μεγαλύτερη πηγή κινδύνου για το 2021 είναι η επιτυχία ή αποτυχία του Τζο Μπάιντεν.

Ο Τραμπ δήλωσε ότι δεν θα κάνει τον κόπο να παρευρεθεί στην ορκωμοσία του νέου προέδρου και τα μέτρα ασφαλείας θα είναι κάτι παραπάνω από δρακόντεια αφού δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι ο Μπάιντεν θα ορκιστεί στα σκαλιά του Καπιτωλίου, εκεί που είδαμε τα απίστευτα σκηνικά της επίθεσης των οπαδών του Τραμπ. Οποιαδήποτε αναταραχή μπορεί να δώσει το έναυσμα για διόρθωση.

Δεύτερη πηγή κινδύνων για το 2021, σύμφωνα πάντα με την Eurasia Group, έρχεται η διαδικασία εμβολιασμού για να αντιμετωπιστεί ο covid-19. 

Σε αυτό το πλαίσιο, η εξασθένηση της ευφορίας που έφεραν τα νέα για τα εμβόλια είναι ένας ακόμη λόγος που θα μπορούσε να δώσει αφορμή για διόρθωση το επόμενο διάστημα

Η κατάσταση με τον κορονοϊό επιδεινώνεται αντί να βελτιώνεται και οι επενδυτές ενδέχεται να αρχίσουν να ρευστοποιούν κέρδη αν δουν ότι… πάει μακριά η βαλίτσα με την πανδημία, με στόχο να βρουν νέες ευκαιρίες εισόδου κατά τη διόρθωση. 

Έτσι, οι επενδυτές που βλέπουν τη μεγαλύτερη εικόνα αναμένουν την ορκωμοσία του Μπάιντεν στις 20 Ιανουαρίου, τις πρώτες κινήσεις του προέδρου και ταυτόχρονα παρακολουθούν τα νέα για τα εμβόλια. 

Πολλοί επενδυτές έχουν εκφράσει την ανησυχία τους για το «μπλε κύμα», ήτοι την απόλυτη κυριαρχία του Δημοκρατικού Κόμματος σε Λευκό Οίκο και Κογκρέσο, καθώς ο Μπάιντεν έχει πει ότι θα καταργήσει τις φορολογικές ελαφρύνσεις και θα στοχεύσει στα υψηλά εταιρικά κέρδη, σε μία συγκυρία που οι αποτιμήσεις των μετοχών βρίσκονται στο ζενίθ.

Σε πρόσφατη δημοσκόπηση που διενήργησε το αμερικανικό δίκτυο CNBC σε 100 επικεφαλής επενδύσεων μεγάλων οίκων και διαχειριστές κεφαλαίων, 2 στους 3 πιστεύουν ότι η τετραετία Μπάιντεν θα είναι χειρότερη για τις μετοχές σε σύγκριση με την τετραετία Τραμπ. Το εύρημα αυτό έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον γιατί υπό φυσιολογικές συνθήκες τα 2 πρώτα χρόνια της θητείας Μπάιντεν, η αμερικανική οικονομία θα τρέξει με εντυπωσιακούς ρυθμούς. Στις αναθεωρημένες προβλέψεις η Goldman Sachs κάνει λόγο για ανάπτυξη 6,4% στις ΗΠΑ το 2021 και μείωση της ανεργίας στο 3,6% στο τέλος της θητείας Μπάιντεν. 

Οι ίδιοι, πάντως, που πιστεύουν ότι η θητεία Μπάιντεν θα είναι χειρότερη χρηματιστηριακά, προβλέπουν ότι ο Dow Jones θα φτάσει στο επίπεδο των 35.000 μονάδων μέσα στο 2021, σημειώνοντας άνοδο άνω του 12% στο έτος.  Όχι κι άσχημα αν αναλογιστεί κανείς ότι ο Dow κέρδισε 7% το 2020. Οι κλάδοι που θα κυριαρχήσουν σύμφωνα με τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης είναι των καταναλωτικών αγαθών, της βιομηχανίας και των τραπεζών