Τα γρήγορα πιστόλια της Wall Street έπιασαν στον ύπνο Nomura και Credit Suisse

Τα γρήγορα πιστόλια της Wall Street έπιασαν στον ύπνο Nomura και Credit Suisse



Τελικά οι αμερικανικές επενδυτικές τράπεζες Goldman Sachs και Morgan Stanley ήταν τα γρήγορα πιστόλια στην υπόθεση κατάρρευσης του fund Archegos, σπεύδοντας να ρευστοποιήσουν πρώτες από όλους μεγάλα πακέτα μετοχών μετά την αδυναμία του να fund ανταποκριθεί στα margin calls. Όσοι άλλοι έκαναν δουλειές με το Archegos πιάστηκαν στον ύπνο χάνοντας δισεκατομμύρια δολάρια και βλέπουν τώρα τις υποβαθμίσεις να πέφτουν βροχή.

Κλασσική περίπτωση του «η μάνα του Χοσέ δεν έκλαψε ποτέ» κατά την χρηματιστηριακό αργκό της Σοφοκλέους. Για την ιαπωνική επενδυτική τράπεζα Nomura και την ελβετική Credit Suisse όμως τα ερωτήματα είναι αμείλικτα όσον αφορά τα αντανακλαστικά των τμημάτων κανονιστικής συμμόρφωσης και διαχείρισης κινδύνων.

Για τη Nomura, τη μεγαλύτερη επενδυτική τράπεζα και χρηματιστηριακή της Ιαπωνίας που μαζί με άλλες υπέστησαν ζημιά άνω των $6 δισ, το χτύπημα τη βρήκε σε φάση επέκτασης δραστηριοτήτων πέραν των συνόρων με έμφαση στις ΗΠΑ στην προσπάθεια της να εισέλθει στη λίγκα των παγκόσμιων επενδυτικών τραπεζών.

Η μετοχή της είχε απώλειες 17% σε δύο συνεδριάσεις και υποβαθμίσεις από άλλες χρηματιστηριακές. Όσο για τον νέο επικεφαλής του ομίλου, Kentaro Okuda που στόχευε στην παγκόσμια επέκταση του ομίλου σίγουρα θα βάλει τέλος στο μήνα του μέλιτος. 

Μέχρι πρόσφατα οι διεθνείς δραστηριότητες της Nomura αναπτύσσονταν με ταχείς ρυθμούς. Οι δραστηριότητες στις ΗΠΑ, Ευρώπη, Μέση Ανατολή και Αφρική και σε άλλες ασιατικές αγορές πλην της Ιαπωνίας τριπλασίασαν τα κέρδη στο εννεάμηνο του 2020 στα $1,52 δισ.

«Εξακολουθώ να πιστεύω ότι οι επενδυτές βλέπουν τις διεθνείς μας δραστηριότητες ως ασταθείς, επηρεαζόμενες από τις συνθήκες στις αγορές», είχε πει ο Okuda σε ομιλία του σε επενδυτές τον Δεκέμβριο. «Εξελισσόμαστε σε ένα οργανισμό που θα μπορεί να φέρνει σταθερό εισόδημα ανεξάρτητα από την όποια αναστάτωση στις αγορές». Η αναταραχή όμως φαίνεται ότι θα έχει συνέχεια.

«Αν το συμπέρασμα είναι ότι υπέστη μεγάλες ζημιές λόγω των δραστηριοτήτων της με ένα μόνο πελάτη θα υπάρξουν ερωτηματικά για το σύστημα διαχείρισης κινδύνων», αναφέρει σε έκθεση της η JP Morgan, χαμηλώνοντας τη σύσταση για τη μετοχή της Nomura σε «underweight» από «ουδέτερη».

Σύμφωνα με τη Morningstar Equity Research, η Nomura ενδέχεται να περιορίσει την έκθεση της σε ρίσκο σε αγορές όπου δρούσε πιο επιθετικά, όπως αυτή των παραγώγων σε αμερικανικές μετοχές. «Πιστεύουμε ότι η ζημιά θα σημάνει το τέλος του μήνα του μέλιτος που ο νέος διευθύνων σύμβουλος Κentaro Okuda απολάμβανε από τον Απρίλιο του 2020 όταν ανέλαβε επικεφαλής».

Η Nomura ωστόσο δεν ήταν η μόνη χαμένη. Ο χρηματιστηριακός βραχίονας του ιαπωνικού ομίλου Mitsubishi UFJ Financial προειδοποίησε για ζημιές $300 εκατ., ενώ η Credit Suisse εκτιμά ότι οι δικές της ζημιές θα είναι σημαντικές και θα επιβαρύνουν τα αποτελέσματα πρώτου τριμήνου.

Οι μέτοχοι της φοβούνται ότι θα ανέλθουν σε δισεκατομμύρια και η μετοχή της έχει χάσει 10% από την αρχή της χρονιάς σε αντίθεση με την ανταγωνίστρια UBS, η μετοχή της οποίας κερδίζει 15%.

Η Credit Suisse μαζί με τις Goldman SachsMorgan Stanley και Deutsche Bank άρχισε να ρευστοποιεί θέσεις του Archegos από την Παρασκευή, διαπιστώνοντας ότι οι θέσεις του fund δεν πήγαιναν καλά. Απλά, μαζί με τη Nomura ήταν οι τελευταίες που έφτασαν στην πόρτα εξόδου.

Την περασμένη Πέμπτη οι χρηματιστηριακές του Archegos συζήτησαν με το fund πως να περιορίσουν τις επιπτώσεις από τη ρευστοποίηση των θέσεων του χωρίς να καταλήξουν σε συμφωνημένο σχέδιο δράσης και η Goldman Sachs πούλησε μεγάλο πακέτο μετοχών αξίας $3 με $4 δισ. πριν από το άνοιγμα της Παρασκευής, κίνηση στην οποία συμφώνησε το fund.

 Τα εκατομμύρια δολάρια σε προμήθειες που πλήρωνε ετησίως το Archegos σε ανταγωνιστές της δελέασαν τη Goldman Sachs ώστε να το αποσύρει από τη μαύρη λίστα και να το κάνει σημαντικό πελάτη, όπως έκαναν και οι άλλες. Οι συνεργαζόμενες τράπεζες παρείχαν στο fund πιστωτικές γραμμές δισεκατομμυρίων για να παίρνει μοχλευμένες θέσεις σε μετοχές όπως της κινεζικής Baidu και της ViacomCBS.

Η επιθυμία του επικεφαλής της Credit Suisse, Thomas Gottstein όταν ανέλαβε τα ηνία πέρυσι για σφιχτότερη εποπτεία της έκθεσης του ομίλου σε ρίσκο δεν φάνηκε αρκετή για να αποφευχθούν δύο απανωτά χτυπήματα από το fund Archegos και τη χρηματοδοτική εταιρεία Greensill Capital που κατέρρευσε.

Η ζημιά στη φήμη της ελβετικής επενδυτικής τράπεζας ώθησε τους αναλυτές να υποβαθμίσουν τη μετοχή της. Οι αναλυτές της Berenberg εκτιμούν ότι η ζημιά της Credit Suisse θα ανέλθει γύρω στα $3,2 δισ και θα προστεθεί στα άλλα $531 εκατ. που θα είναι το χτύπημα από την Greensill  που η τράπεζα είχε χρηματοδοτήσει.

Στη Citigroup η εκτίμηση είναι οτι η Credit Suisse θα αναγκαστεί να ματαιώσει το πρόγραμμα επαναγοράς μετοχών της ύψους $1,6 δισ.

Ο οίκος αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας Standard & Poor's την Τρίτη υποβάθμισε τις προοπτικές της Credit Suisse σε «αρνητικές» από «σταθερές» λόγω ανησυχιών για το επίπεδο του τμήματος διαχείρισης κινδύνων.

«Πολλές οι ερωτήσεις για την πιθανή έκθεση της Deutsche Bank και της UBS με πολλούς επενδυτές να ξαφνιάζονται από την αδυναμία της μετοχής της Deutsche μετά την είδηση καθώς η τράπεζα βρισκόταν σε φάση εξόδου από τις δραστηριότητες του prime brokerage, πουλώντας μεγάλο κομμάτι στην BNP. Oι όποιες ζημιές θα είναι πολύ μικρότερες της Nomura. H UBS δεν προέβη σε καμία ανακοίνωση και η πιθανή έκθεση της δεν είναι σαφής. Δεν είναι ακόμη ξεκάθαρο αν θα πρέπει να δούμε την έλλειψη σχολιασμού από την πλευρά της ως ένδειξη οτι δεν υπέστη σημαντική ζημιά η οτι ειναι θέμα timing», σχολίaσε η Barclays.