Τα εικονικά οικόπεδα της Metaverse αξίας 2,3 εκατ. και οι «ψηφιακές συντεχνίες» των Play 2 Earn Games

Τα εικονικά οικόπεδα της Metaverse αξίας 2,3 εκατ. και οι «ψηφιακές συντεχνίες» των Play 2 Earn Games

Σύμφωνα με την πρόσφατη έκθεση της Grayscale το Metaverse θα μπορούσε να δημιουργήσει μια ετήσια ευκαιρία εσόδων 1 τρισεκατομμυρίου δολαρίων. Ας μάθουμε τι είναι η  εικονική ιδιοκτησία ενός NFT που αντιπροσωπεύει την ιδιοκτησία ενός τεμαχίου γης στο μετασύμπαν - Metaverse.

Ένα ψηφιακό οικόπεδο στο δημοφιλές βιντεοπαιχνίδι, Axie Infinity, πουλήθηκε πρόσφατα για 2,3 εκατομμύρια δολάρια. Λίγο αργότερα, η επενδυτική εταιρεία ανάπτυξης εικονικών ακινήτων, Republic Realm, δήλωσε ότι αγόρασε ένα ψηφιακό ακίνητο στο Sandbox για 4,3 εκατομμύρια δολάρια.

Οι πωλήσεις ψηφιακών ακινήτων σημειώνουν υψηλά που δεν έχουμε ξαναδεί, καθώς οι επενδυτές συσσωρεύουν εκατομμύρια δολάρια σε ψηφιακή γη και ακίνητα στο Metaverse.

Ο συνιδρυτής του πιο δημοφιλούς παιχνιδιού Axie Infinity, Jeffrey Zirlin, δήλωσε πρόσφατα πως πώληση του οικοπέδου, αξίας 550 ETH, είναι απολύτως λογική καθώς η ψηφιακή ζωή των ανθρώπων αρχίζει να αποκτά μεγαλύτερη σημασία σε σχέση με την πραγματική ζωή [τους]. .»

Για τους μη μυημένους, η πατρίδα των Axie, που ονομάζεται Lunacia, χωρίζεται σε οικόπεδα που έχουν χαρακτηριστεί, τα οποία λειτουργούν ως σπίτια ή βάσεις λειτουργίας για τους παίκτες. Επομένως, η εικονική ιδιοκτησία αντιπροσωπεύει την ιδιοκτησία ενός συγκεκριμένου κομματιού γης στο metaverse.

Play 2 Earn Games

Το Play-To-Earn (PTE) δεν είναι μια νέα ιδέα. Η ιδέα της επιβράβευσης παικτών με χρήματα από τα παιχνίδια βιντεοπαιχνιδιών υπάρχει εδώ και πολλά χρόνια. Ακόμη και όταν δεν υπήρχαν μηχανισμοί εντός του παιχνιδιού για να κερδίσετε, πάντα υπήρχαν τρόποι να ανταλλάξετε κάποιους χαρακτήρες ή ακόμα και η πώληση των λογαριασμών εντός παιχνιδιού για χρήματα. Σε πολλές περιπτώσεις, αυτές οι συναλλαγές πραγματοποιούνται σε μαύρες αγορές, επειδή οι πραγματικές συναλλαγές συχνά παραβιάζουν τους όρους παροχής υπηρεσιών ενός παιχνιδιού. Ωστόσο, αυτές οι αγορές εξακολουθούν να υπάρχουν επειδή οι άνθρωποι είναι πάντα πρόθυμοι να πληρώσουν για να παίξουν (P2P).

Η εφαρμογή της τεχνολογίας blockchain στο gaming έχει κάνει τον χώρο Play-To-Earn πιο αποτελεσματικό και ασφαλή. Το Blockchain νομιμοποιεί και ενθαρρύνει τη μεταφορά ψηφιακών νομισμάτων αλλά και στοιχείων εντός του παιχνιδιού μεταξύ παικτών που αγαπούν να παίζουν το παιχνίδι και επενδύουν σε αυτά από επενδυτές που βλέπουν υψηλές πιθανές αποδόσεις στη νεοανακαλυφθείσα οικονομία των metaverse games.

Η εισαγωγή των NFT έφερε επανάσταση στην ιδιοκτησία ψηφιακών περιουσιακών στοιχείων. Στα παραδοσιακά παιχνίδια, ένα στοιχείο εντός παιχνιδιού είναι απλώς μια εγγραφή στη βάση δεδομένων του παιχνιδιού που ελέγχεται πλήρως από την ομάδα. Για πρώτη φορά στην ιστορία του gaming, με χαρακτήρες και αντικείμενα εντός παιχνιδιού ως NFT, τα στοιχεία του παιχνιδιού είναι μοναδικά και οι παίκτες έχουν τον πλήρη έλεγχο πάνω τους. Έτσι, η τεχνολογία blockchain παρέχει μια αποτελεσματική λύση σε ένα μακροχρόνιο πρόβλημα στον κλάδο των παιχνιδιών.

Τί είναι οι επενδυτικές συντεχνίες (Game Guilds) που επενδύουν στην απόδοση των παικτών

 

Η έλευση των προγραμμάτων υποτροφιών και των συντεχνιών που διαδόθηκαν μέσω του Axie Infinity εισάγει μια απλή ιδέα η οποία έχει αυξημένη ζήτηση και δημιουργεί φρενίτιδα στις αγορές κρυπτονομισμάτων. Μια συντεχνία “επενδυτών” αλλά και έμπειρων παικτών “στρατολογεί ένα νέο παίκτη και επιτρέπει στον υπότροφο να δανειστεί τα NFT της συντεχνίας για να παίξει με αντάλλαγμα ένα ποσοστό από αυτά που κερδίζει ο υπότροφος. Ως αποτέλεσμα, οι υπότροφοι μπορούν τώρα να αποφύγουν το μη προσιτό αρχικό κόστος για τα NFT και να κερδίσουν χρήματα χωρίς κίνδυνο. Αυτό έχει δημιουργήσει ένα τεράστιο αριθμό παικτών κυρίως από αναπτυσσόμενες χώρες.

Γιατί λοιπόν μια συντεχνία αποφασίζει να απορροφήσει όλο τον ρίσκο της αρχικής επένδυσης;

Με τη σωστή στρατηγική, η λειτουργία μιας οριζόντιας  συντεχνίας μπορεί να γίνει πολύ προσοδοφόρα. Με τους ιδιοκτήτες της συντεχνίας να κερδίζει οπουδήποτε από το 10 - 50% της απόδοσης ενός NFTs, μια συντεχνία μπορεί να φέρει σημαντικές αποδόσεις με σωστή διαχείριση. Ως αποτέλεσμα, ο αριθμός των συντεχνιών στο Axie Infinity έχει αυξηθεί γρήγορα.

Ο αριθμός των παιχνιδιών με δυνατότητα Play 2 Earn θα αυξηθεί στο μέλλον. Επειδή η απόκτηση πραγματικού εισοδήματος ενώ παίζουν αγαπημένα παιχνίδια τους είναι τόσο συναρπαστικό για τους παίκτες, πιστεύουμε ότι περισσότερα στούντιο βιντεοπαιχνιδιών θα δημιουργήσουν ή θα μετατρέψουν υπάρχοντα παιχνίδια σε Play-to-Earn.

Επί του παρόντος, το πιο δημοφιλές παιχνίδι είναι το Axie Infinity, αλλά τα αναδυόμενα παιχνίδια έχουν προσελκύσει πολύ υψηλές χρηματοδοτήσεις , όπως το Illuvium, το Star Atlas και το Mirandus.

Γνωρίζουμε ήδη δύο ελληνικές ομάδες παιχνιδιών που βρίσκονται στην διαδικασία δημοσίευσης Play2Earn παιχνιδιών και έχουν σημειώσει αξιόλογα αποτελέσματα παρά τα πρώτα βήματα τους.

Το Play-To-Earn είναι μόνο η αρχή. Υπάρχουν πολλές περισσότερες έννοιες που μπορούν να εισαχθούν στο μετασύμπαν (π.χ. Learn-To-Earn, Donate-To-Earn, Volunteer-To-Earn).

Ο αριθμός των πρότζεκτ που δημιουργούν συντεχνίες για αυτή την αναδυόμενη οικονομία είναι μεγάλος. Μεταξύ των πολυαναμενόμενων πρότζεκτ που σημειώνει μεγάλη απήχηση είναι το AAG Ventures, που πρόσφατα σήκωσε $12.5 εκατομμύρια σε ιδιωτική χρηματοδότηση

Για να δημιουργήσει μια συντεχνία play-to-earn (P2E) που επιτρέπει στους παίκτες να κερδίζουν κρυπτογράφηση ενώ παίζουν παιχνίδια blockchain. Η πλατφόρμα P2E επίσης βοηθά άλλες συντεχνίες να προσελκύουν παίκτες σε μεγάλη κλίμακα και χρησιμεύει ως η «ραχοκοκαλιά» για τους συμμετέχοντες στο οικοσύστημα P2E (π.χ. συντεχνίες, παίκτες, ιδιοκτήτες NFT και προγραμματιστές παιχνιδιών). Ήδη τους πρώτους τέσσερις μήνες λειτουργίας μετράει παραπάνω από 2000 παίκτες κυρίως από αναπτυσσόμενες χώρες.

Φυσικά υπάρχει και η άλλη πλευρά που ισχυρίζεται πως αυτές οι συντεχνίες ενισχύουν μια νέα μορφή ψηφιακής δουλείας.

Στην ερώτηση εάν αξίζει να παίξετε αυτά τα παιχνίδια, ακόμα βρισκόμαστε στις πρώιμες ημέρες και τα παιχνίδια αυτά μπορεί να είναι πιο βαρετά και φθηνότερες παραγωγές από τα στούντιο των μεγάλων κολοσσών της βιομηχανίας. Κατά πάσα πιθανότητα το κόστος της αρχικής επένδυσης σε μια περίοδο που οι αποτιμήσεις ψηφιακής γης και χαρακτήρων έχουν εκτοξευθεί στα ύψη ίσως να μην αποδώσει άμεσα.

Ωστόσο, η συμμετοχή με μικρή επένδυση πολύ υψηλού ρίσκου σε κάποιο gaming guild μπορεί να είναι κερδοφόρα εάν η ανάπτυξη αυτής της αγοράς συνεχίσει με αντίστοιχους ρυθμούς.

Αποποίηση Ευθύνης
Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, ουδεμία διασφάλιση δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.