Τα ΒΤC ETFs έρχονται – Πώς λειτουργούν και πώς θα επηρεάσουν την τιμή του Bitcoin

Τα ΒΤC ETFs έρχονται – Πώς λειτουργούν και πώς θα επηρεάσουν την τιμή του Bitcoin

Τις τελευταίες εβδομάδες, το Bitcoin πραγματοποίησε ένα εντυπωσιακό ράλι ωθούμενο από πιθανές εγκρίσεις διαπραγματεύσιμων αμοιβαίων κεφαλαίων (ETFs) και σκαρφάλωσε στα 62.911,48 δολάρια εν αναμονή της διαπραγμάτευσης του Proshares ETF σήμερα Τρίτη.  

1. Η έγκριση ενός Bitcoin ETF είναι μια θετική εξέλιξη. Όποια και αν είναι η περίπτωση, ένα προοδευτικό βήμα από τη ρυθμιστική αρχή είναι καλό για το Bitcoin και την αγορά κρυπτονομισμάτων γενικότερα.

2. Πάντα λέγαμε ότι ένα Bitcoin ETF θα άλλαζε το παιχνίδι. Ωστόσο, στο μυαλό μας αυτό το ETF θα είχε ως βάση πραγματικά ψηφιακά νομίσματα Bitcoin. Τα ETF που βρίσκονται προς το παρόν προς έγκριση έχουν ως βάση τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης CME. Αυτό έχει τεράστια διαφορά.

Στην πραγματικότητα, ένα ETF βασισμένο σε συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης θα παραγκωνίσει πιθανώς τους θεσμικούς παράγοντες και θα καταλήξει να γίνει προϊόν λιανικής πώλησης.

Αρχικά, οι περισσότεροι θεσμικοί παίκτες έχουν άμεση πρόσβαση σε μελλοντικά συμβόλαια CME. Ο κύριος λόγος που θα επέλεγαν να ανταλλάσσουν ETF αντί για συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης θα ήταν να αποφύγουν το σφάλμα παρακολούθησης (έναντι της τιμής spot).

Θα ήταν λογικό για τους παίκτες λιανικής πώλησης. Το σφάλμα παρακολούθησης ενός ETF που βασίζεται σε συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης θα εξακολουθούσε να είναι σημαντικά χαμηλότερο από τα τρέχοντα εγγενή προϊόντα Bitcoin στην αγορά μετοχών όπως Grayscale, Microstrategy ή ακόμη και Coinbase.

3. Τα ETF που βασίζονται σε συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης τείνουν να υπολειτουργούν σε σύγκριση με τα ETF με φυσική βάση.

Στο παρακάτω διάγραμμα δεν αποδίδουν το ίδιο θετικά συγκριτικά με όσα βασίζονται σε απευθείας κατοχή του underlying asset.

Αναλύοντας τα διάφορα διαθέσιμα ETF που αφορούν το χρυσό, οι μπλε σειρές είναι τα ETF που έχουν σύνδεση απευθείας στην κατοχή του χρυσού, οι κίτρινες σειρές είναι ETF με βάση συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης και οι πορτοκαλί σειρές είναι ETN.

Οι λόγοι, όπως τονίστηκε παραπάνω, είναι τα έξοδα για τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης και το γεγονός ότι τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης χρυσού είναι συνήθως σε contango. Το Contango είναι μια κατάσταση όπου η μελλοντική τιμή ενός εμπορεύματος είναι υψηλότερη από την αναμενόμενη τιμή spot του συμβολαίου κατά τη λήξη. Αυτό σημαίνει ότι η προθεσμιακή τιμή είναι πάνω από τη φυσική τιμή spot και το μελλοντικό ETF αγοράζει ουσιαστικά σε υψηλότερη τιμή. Αυτό θα είναι το ίδιο για το Bitcoin, εκτός από το ότι το contango στο Bitcoin είναι πολύ πιο απότομο.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του Bitcoin διαπραγματεύονται σε πριμοδότηση 15-20% σε ετήσια βάση. Σε σύγκριση με αυτό, το contango στα προϊόντα του χρυσού φαίνεται αμελητέο.

Ένα ETF που βασίζεται σε μελλοντικά συμβόλαια είναι συνήθως απαραίτητο μόνο όταν το προϊόν περιλαμβάνει κάποια χρηματοοικονομική μηχανική, όπως μόχλευση (2x-3x) ή ένα αντίστροφο (δηλαδή βραχυπρόθεσμα).

Για αυτούς τους λόγους, τα ETF σε spot είναι πολύ πιο δημοφιλή από αυτά με μελλοντική εκπλήρωση στην περίπτωση του χρυσού. Τα επτά κορυφαία ETF είναι όλα φυσικά με ένα συνδυασμένο AUM 91 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Αυτό επισκιάζει το μέγεθος των υπόλοιπων ETF και ETN με μόλις 846 εκατομμύρια δολάρια συνολικά.

4. Δεν είμαστε σίγουροι αν αυτά τα μελλοντικά ETF θα είναι σε θέση να αντλήσουν αρκετά νέα χρήματα για να προκαλέσουν μια ανοδική κίνηση υψηλότερη όπως αυτή που είδαμε το 4ο τρίμηνο του 2020.

Αναμένουμε εισροή από επενδυτές που θα αποχωρήσουν από τα ETF του χρυσού και θα μεταφέρουν τις επενδύσεις τους σε BTC. Ωστόσο, με το BTC με τιμή διαπραγμάτευσης άνω  των 60 χιλιάδων δολαρίων, η κεφαλαιοποίηση της αγοράς είναι πάνω από 1,1 τρισεκατομμύρια δολάρια. Θα χρειαστεί μεγάλα κεφάλαια για να σημειωθεί σημαντική αύξηση.

Η αγορά έχει επίσης τιμολογήσει εκ των προτέρων τις εγκρίσεις Bitcoin ETF. Εκτός από την προφανή αύξηση της τιμής spot και επίσης την αύξηση του premium συμβολαίου μελλοντικής εκπλήρωσης, είδαμε μεγάλες εισροές σε εισηγμένα στο εξωτερικό ETF αυτήν την εβδομάδα (η μεγαλύτερη από τον Μάιο. Το 73% αυτού αποδόθηκε στο Ευρωπαϊκό εισηγμένο Physical Bitcoin ETF.

Υποψιαζόμαστε ότι αφού ο πρόεδρος της SEC Gensler απέκλεισε έμμεσα ένα  ETF BTC σε τιμές spot στις ΗΠΑ για το εγγύς μέλλον, οι επενδυτές που έχουν πρόσβαση σε αυτές τις αγορές του εξωτερικού αποφάσισαν να συμμετάσχουν εκεί αντί να επενδύσουν στα επερχόμενα μελλοντικά ETFs στις ΗΠΑ.

5. Όπως είναι λογικά οι διαφορετικές αιτήσεις ETF έχουν σαφείς διαφορές και θα έχει ενδιαφέρον να δούμε αν η SEC τις εγκρίνει όλες ή με συγκεκριμένους όρους.

Για παράδειγμα, ενώ η εφαρμογή Valkyrie βασίζεται αποκλειστικά σε συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης με σταθερή κυλιόμενη στρατηγική, αυτή της Proshares περιλαμβάνει ρήτρες που θα δώσουν στο ταμείο τη δυνατότητα να διατηρεί άλλα μέσα που σχετίζονται με Bitcoin χωρίς να αγγίζει τα ίδια ψηφιακά νομίσματα.

6. Ένα ETF με βάση το Ethereum πιθανότατα θα ακολουθήσει σύντομα, καθώς το CME προσφέρει ήδη συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης Ethereum. Ωστόσο, αυτό σημαίνει επίσης ότι έως ότου άλλα κρυπτονομίσματα έχουν συμβόλαιο μελλοντικής εκπλήρωσης στο CME, οι ΗΠΑ θα περιορίζονται προς το παρόν μόνο σε Bitcoin και Ethereum ETF.

Με την διαπραγμάτευση Bitcoin ETFs στις ΗΠΑ θα μπορούσαν ενδεχομένως να οδηγήσουν σε νέες εκπτώσεις το GBTC. Αυτό που θα μπορούσε να συμβεί για το GBTC στο μέλλον είναι μια πιθανή εξαγορά και διαγραφή. Δεν είμαστε σίγουροι τι αντίκτυπο στην αγορά μπορεί να έχει αυτό, αλλά θα άξιζε να παρακολουθούμε τι συμβαίνει με το μεγαλύτερο ιδιωτικό ταμείο Bitcoins που διαχειρίζεται 680.000 BTC.

Με τα κεφάλαια του ETF να εξαναγκάζονται να αγοράζουν συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης αντί για spot, το premium των συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης θα αυξηθεί.

Αποποίηση Ευθύνης
Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, ουδεμία διασφάλιση δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.