Συσσώρευση στον FTSE 25, κινητικότητα στα mid & small caps

Συσσώρευση στον FTSE 25, κινητικότητα στα mid & small caps

Του Απόστολου Σκουμπούρη

Μια ακόμη συνεδρίαση που πιστοποίησε πως οι long έχουν τον έλεγχο της κατάστασης και τα κεφάλαια που έχουν εισέλθει στην αγορά όλο το τελευταίο διάστημα δεν αποχωρούν ήταν η σημερινή στο Χ.Α., όπου έλαβε χώρα ενδοσυνεδριακή διόρθωση χωρίς ακρότητες στον Large Cap, όμως στα mid και small caps η έντονη κινητικότητα και τα επιμέρους ξεσπάσματα συνεχίστηκαν. 

Σε μια ήπια πτωτική συνεδρίαση για το Γενικό Δείκτη και τον FTSE 25, οι μετοχές που ενισχύθηκαν ήταν περισσότερες όσων υποχώρησαν, κάτι που πιστοποιεί το αυξημένο ενδιαφέρον τελευταία για μετοχές μεσαίας και μικρότερης αποτίμησης.

Πρόκειται για μετοχές εταιρειών που είτε έχουν κάποιο επιχειρηματικό story, είτε κάποια θετική εξέλιξη ή προσμονή για ερχομό καλύτερων ημερών αν βελτιωθεί η κατάσταση ευρύτερα στην οικονομία. Και σήμερα, ειδικά στο χώρο του Mid Cap υπήρξαν τίτλοι με αποδόσεις έως 7,77% (AVAX), ενώ γενικότερα οι όγκοι και οι τζίροι έχουν αυξηθεί σ'' αυτή τη συνομοταξία μετοχών.

Στα θετικά της ημέρας επίσης είναι ότι – σε μια διορθωτική και πτωτική συνεδρίαση – μειώθηκε η αξία συναλλαγών, στοιχείο που δείχνει ότι δεν υπάρχει διάθεση για σοβαρές ρευστοποιήσεις και αποχώρηση κεφαλαίων από την αγορά.

Αντιθέτως, με ευκολία η προσφορά απορροφάται, προσδίδοντας νέο ενδιαφέρον στις συνεδριάσεις, εν μέσω εναλλαγής πρωταγωνιστών και νέων... πουλέν που βγαίνουν στο προσκήνιο.

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 843,73 μονάδες με οριακή πτώση 0,26%, έχοντας κάνει ενδοσυνεδριακή διόρθωση έως το χαμηλό των 838,71 μονάδων (ακριβώς όσο ήταν και το χθεσινό χαμηλό), ενώ το υψηλό ημέρας ήταν στις 847,68 μονάδες (+0,20%).

Μετά το ράλι του +15,5% μετεκλογικά, είναι σαφές ότι αυτές οι συνεδριάσεις εξισορρόπησης, ελεγχόμενης διόρθωσης και αναδιάταξης χαρτοφυλακίων «ξεκουράζουν» την αγορά, την αποφορτίζουν και τη βοηθούν να ανακτήσει δυνάμεις, παραμένοντας – τεχνικά μιλώντας – σε... ασφαλή επίπεδα.

Η αξία συναλλαγών κατήλθε στα 72,99 εκατ. ευρώ, ενώ στις δύο προηγούμενες συνεδριάσεις αυτής της εβδομάδας είχε ξεπεράσει τα 100 εκατ. ευρώ. Ο O FTSE 25 έκλεισε στις 2.152,22 μονάδες με διόρθωση 0,36%, ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε ισορροπητικά στις 787,76 μονάδες (+0,01%), ενώ ο Mid Cap έκλεισε στις 1.231,00 μονάδες με νέα άνοδο 0,79%, κλείνοντας για 4η συνεδρίαση θετικά.

Ευρύτερα οι τόνοι στις τράπεζες ήταν πεσμένοι, καθώς μόνο η Eurobank ξεπέρασε τα 10 εκατ. ευρώ τζίρο, ενώ ήταν και η μόνη που ξεχώρισε με άνοδο 2,02%. Η Alpha Bank υποχώρησε κατά 1,46%, η Εθνική -0,41% και η Πειραιώς -0,20%.

Στον ευρύτερο FTSE 25 κέρδη 4,87% είχε η Viohalco με φόντο κάποιες φήμες για επιχειρηματικές εξελίξεις, ενώ ήπια θετικά έκλεισαν οι ΓΕΚ Τέρνα, Coca Cola HBC και Cenergy Holdings. Στον αντίποδα, διόρθωση πλέον του 1% είχαν μετοχές όπως ΟΠΑΠ, Motor Oil, Μυτιληναίος, Τιτάν, ΕΧΑΕ, Jumbo και ΑΔΜΗΕ.

Στον Mid Cap, η AVAX ξεχώρισε με άνοδο 7,77% καθώς προχώρησε στην εξαγορά των θυγατρικών της J&P στο Κατάρ, ενισχύονται – σε άλλη, πιο... καθαρή βάση την παρουσία της στην περιοχή της Μ. Ανατολής.

Η Νηρέας ενισχύθηκε κατά 5,92% με φόντο τις εξελίξεις για πώληση κάποιων μονάδων, στο +6,94% η Τεχνική Ολυμπιακή (με φόντο φήμες για εξελίξεις στο θέμα του Πόρτο Καρράς), η Κλουκίνας Λάππας +2,25%, ενώ πλέον του 1% ενισχύθηκαν οι ΕΛ.ΤΕΧ. Άνεμος, Intrakat, Κρι Κρι και AS Company.

Πτωτικά στον Mid Cap έκλεισαν οι Κέκροπας (διόρθωση μετά το ράλι), Ικτίνος, Intracom Holdings και MIG.
Στις μικρότερες αποτιμήσεις, κινητικότητα και κέρδη κατέγραψαν μετοχές όπως Ίλυδα, Μουζάκης, Μαθιός Πυρίμαχα, Ίντεργουντ, Ευρωσύμβουλοι, Quality & Reliability, Φιερατέξ, Λανακάμ, ΑΕΓΕΚ, Εβροφάρμα, Unibios και Reds.

Στον αντίποδα, πιέστηκαν οι Dionic, Logismos, Νίκας, Βιοκαρπέτ, Κορδέλλου, Centric, Ελτράκ, Γενική Εμπορίου, Κλωστ. Ναυπάκτου, Profile, Αλουμύλ, Μοτοδυναμική και Mevaco. Συνολικά, 65 μετοχές ενισχύθηκαν έναντι 49 που υποχώρησαν.