Μεικτά πρόσημα και συσσώρευση πέριξ των 920 μονάδων στο ΧΑ

Μεικτά πρόσημα και συσσώρευση πέριξ των 920 μονάδων στο ΧΑ

Του Απόστολου Σκουμπούρη

Την πορεία εξισορρόπησης και σταθεροποίησης των ευρωπαϊκών αγορών ακολουθεί σήμερα το ελληνικό χρηματιστήριο σε μια συνεδρίαση με μεικτά πρόσημα τόσο στον FTSE 25 όσο και στο σύνολο της αγοράς, ενώ κύριο χαρακτηριστικό είναι η συσσώρευση πέριξ των 920 μονάδων που φαίνεται να είναι η νέα βάση βραχυπρόθεσμα, αλλά και ο μειωμένος τζίρος.

Η αγορά ευρύτερα είναι σε στάση αναμονής καθώς δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι μπήκε στο νέο έτος με τα εκπληκτικά κέρδη του 2019, που όπως και να ‘χει, σε μια περίοδο με διάφορες αβεβαιότητες ευρύτερα, είναι εύλογο αλλά και υγιές αρκετοί επενδυτές να «κλειδώνουν» κάποιες κερδισμένες θέσεις.

Παράλληλα, υπάρχει και απουσία «φρέσκων» ειδήσεων και καινούριων καταλυτών που θα μπορούσαν να ελκύσουν νέους αγοραστές, κάτι που έφερε χθες το… κρέμασμα το τελευταίο δίωρο της συνεδρίασης.

Από την άλλη πλευρά, η διόρθωση και η κατοχύρωση κερδών είναι σημάδι υγείας και δείχνει αντανακλαστικά, δεδομένου ότι οι κερδισμένες επενδυτικές θέσεις, μόνο όταν ρευστοποιούνται «κλειδώνουν» το όφελος στον κάτοχό τους, ενώ δημιουργούν νέα διαθέσιμη ρευστότητα για τυχόν επανατοποθέτηση σε άλλους τίτλους, ανατροφοδοτώντας τη δυναμική της αγοράς.

Σήμερα πάντως η συνεδρίαση είναι εξαιρετικά μειωμένων πρωτοβουλιών και ήπιων διακυμάνσεων, με αποτέλεσμα ο Γ.Δ. να έχει ενδοσυνεδριακή «διαδρομή» έως τώρα μόλις πέντε μονάδες, με υψηλό στις 921,82 μονάδες και χαμηλό στις 916,41 μονάδες, ενώ αυτή την ώρα διαπραγματεύεται στις 920 μονάδες με εναλλαγές προσήμου.

Η αξία συναλλαγών κινείται ξανά σε πολύ μέτρια επίπεδα διαμορφούμενη στα 37 εκατ. ευρώ, ενώ μεικτά είναι τα πρόσημα, τόσο στη μεγάλη κεφαλαιοποίηση και στις τράπεζες, αλλά και ευρύτερα. Ο FTSE 25 διαπραγματεύεται στις 2.291 μονάδες με οριακή άνοδο 0,20%, ενώ ξανά αδυναμία δείχνει ο τραπεζικός δείκτης που διαπραγματεύεται στις 844 μονάδες με απώλειες 0,65%.

Στον κλάδο ξεχωρίζει σήμερα η Εθνική με άνοδο άνω του 1%, ενώ πτώση άνω του 1% σημειώνουν οι Πειραιώς και Alpha Bank. Στον ευρύτερο Large Cap, πτώση άνω του 2% έχουν μετοχές όπως Τιτάν και Lamda Development, ενώ μικρότερη πτώση καταγράφουν οι Jumbo, Aegean Airlines, Motor Oil, ΔΕΗ, ΕΧΑΕ και Ελλάκτωρ.

Θετικά κινούνται μετοχές όπως Coca Cola HBC (+2,54%), ΕΥΔΑΠ (+3,05%), Μυτιληναίος (+1,17%, Τέρνα Ενεργειακή (+1,15%), Viohalco (+1,09%) κ.λπ. Στο χώρο του Mid Cap, κέρδη άνω του 6% έχει η Intracom Holdings που ξεχωρίζει, στο +1,95% η AVAX, ενώ πτωτικά διαπραγματεύονται οι Attica Bank, MIG, Intralot, Profile, Ικτίνος και Intrakat. Στο σύνολο της αγοράς, η εικόνα είναι μοιρασμένη με 51 ανοδικές και 55 πτωτικές μετοχές.