Συνέχεια της διόρθωσης στο ΧΑ – Στοπ στις εκροές του ΟΠΑΠ

Συνέχεια της διόρθωσης στο ΧΑ – Στοπ στις εκροές του ΟΠΑΠ

Του Απόστολου Σκουμπούρη

Πτωτικά – διορθωτικά για 4η διαδοχική συνεδρίαση κινείται το ελληνικό χρηματιστήριο το οποίο εφόσον δεν βρήκε δυνάμεις άμεσης κατοχύρωσης της ευρύτερης περιοχής των 880-890 μονάδων, «γύρισε» λίγο χαμηλότερα ώστε να υπάρξει καλύτερη συγκέντρωση και να μπουν περισσότεροι «παίκτες» και πιο πολλά κεφάλαια στο σύστημα.

Η μεγάλη εικόνα της αγοράς δεν έχει αλλάξει επ' ουδενί, καθώς πρόκειται για μια ρηχή, περιφερειακή μικρή αγορά του ευρωπαϊκού νότου, που όμως έχει τα περισσότερα κέρδη σε όλη την υφήλιο φέτος. Έτσι, ακόμη και οι μικρή διατάραξη ισορροπιών από τις πωλήσεις κάποιων funds, είναι ικανή να φέρει αναδίπλωση σε ακόμη περισσότερα χαρτοφυλάκια.

Τα κέρδη τόσο στις τράπεζες πρωτίστως, όσο και στα υπόλοιπα blue chips είναι εξαιρετικά μεγάλα για να αγνοηθούν από ορισμένα χαρτοφυλάκια. Από την άλλη πλευρά, σχεδόν καθ' όλη τη διάρκεια του Οκτώβρη η αγορά «πήγαινε» χωρίς ουσιαστικές διορθώσεις, οπότε τώρα που υπήρξε δυστοκία άμεσης υπέρβασης προς τις 890 – 900 μονάδες, δημιουργείται «σκαλί» ανασύνταξης.

Οι αναλυτές θεωρούν συμβατή μια διόρθωση έως και τις 850 μονάδες ή και ακόμη χαμηλότερα, αν και προς το παρόν ο Γενικός Δείκτης δείχνει διάθεση διακράτησης της ζώνης των 860 μονάδων.

Όπως σημειώνει ο υπεύθυνος ανάλυσης της Λ. Δεπόλας ΑΧΕΠΕΥ Νικόλαος Καυκάς, «φυσιολογική χαρακτηρίζεται η χθεσινή ενδοσυνεδριακή διόρθωση και δεν αλλάζει ουσιαστικά τα δεδομένα, αν και λόγω της αναδιάρθρωσης των δεικτών η μεταβλητότητα ενδέχεται να παραμείνει αυξημένη κατά περίπτωση».

Πάντως, η αλήθεια είναι ότι όλο το «παιχνίδι» θα κριθεί από τη συμπεριφορά του τραπεζικού κλάδου, καθώς είναι αυτός που έχει τα μεγάλα περιθώρια να αλλάξει επίπεδο. Τα μη τραπεζικά blue chips έχουν δώσει κέρδη έως και 400% τα τελευταία χρόνια, με τον ΟΤΕ π.χ. να βρίσκεται σε υψηλά 10ετίας, ενώ οι αποτιμήσεις αυτών των μετοχών δεν μπορούν να θεωρηθούν σημαντικά ελκυστικές.

Βεβαίως, σε μια αγορά με ισχυρό momentum, ακόμη και η «ανάγνωση» των αποτιμήσεων και των… δίκαιων τιμών μπαίνει σε άλλο πρίσμα, δεδομένου ότι οι αγορές είναι κατά 80% ψυχολογία και όχι… λογιστικά «ράφια» με συγκεκριμένη πραμάτεια.

Σε κάθε περίπτωση όμως, οι τράπεζες, όσο προχωρούν προς την εξυγίανσή τους και όσο μπαίνουν πιο γερά στο «παιχνίδι» της υποστήριξης της οικονομίας, θα παίζουν και μεγαλύτερο ρόλο στο χρηματιστήριο. Ήδη τρεις από τις τέσσερις συστημικές έχουν πλασαριστεί στις πρώτες έξι θέσεις των κεφαλαιοποιήσεων του Χ.Α., επηρεάζοντας εύλογα και περισσότερο το Γενικό Δείκτη.

Σήμερα λοιπόν ο Γ.Δ. διαπραγματεύεται στις 864 μονάδες με πτώση 1,01%, ενώ η αξία συναλλαγών διαμορφώνεται στα 20 εκατ. ευρώ. Θυμίζουμε πως χθες ο τζίρος εκτοξεύτηκε έως τα 92,66 εκατ. ευρώ και ήταν ο μεγαλύτερος των τελευταίων 23 συνεδριάσεων, με το 1/3 αυτού ήτοι 29,24 εκατ. ευρώ να διακινούνται στο ΟΠΑΠ, λόγω των εκροών από τη μείωση του βάρους επενδυσιμότητας (Investability weight) που προχώρησαν τόσο ο οίκος FTSE Russell όσο και η MSCI.

Ο λόγος αυτής της εξέλιξης είναι ότι μετά την απόκτηση από την Sazka Group νέου μεριδίου της ελληνικής εισηγμένης μέσω της δημόσιας πρότασης μειώθηκε το free float του τίτλου. Το θετικό είναι ότι φαίνεται πως ολοκληρώθηκαν οι εκροές, καθώς ο τίτλος σήμερα ενισχύεται σε ποσοστό 1,10% στα 9,65 ευρώ,.

Κατά τα λοιπά, πιέσεις άνω του 2% δέχονται οι Alpha Bank, Viohalco, Jumbo και Σαράντης, ενώ άνω του 1% υποχωρούν οι Motor Oil, Coca Cola HBC, Μυτιληναίος, ΓΕΚ Τέρνα, Τέρνα Ενεργειακή, Aegean Airlines, Πειραιώς και Eurobank.

Σχεδόν καθολική είναι και σήμερα η πτώση στον Mid Cap, με τη μετοχή της MLS να πρωταγωνιστεί στην πτώση χάνοντας 3,53% έχοντας πέσει στα 1,50 ευρώ, ενώ απώλειες κοντά στο 8% κατέγραψε και χθες! Πιέσεις δέχονται επίσης μετοχές όπως Intralot, ΙΑΣΩ, Πλαστικά Θράκης, Intracom Holdings κ.α.

Στην ευρύτερη αγορά, ξεχωρίζει με άνοδο 5,71% και ισχυρό όγκο η μετοχή της Δρομέας, μετά και νέο έργο που ανέλαβε για το γερμανικό στρατό, αξίας πάνω από 5 εκατ. ευρώ. Στον αντίποδα, ισχυρές πιέσεις 7,77% δέχεται ο τίτλος της Σελόντα που έχει απαξιωθεί.