Συναλλαγές ρεκόρ για την Tesla με την είσοδό της στον S&P 500

Συναλλαγές ρεκόρ για την Tesla με την είσοδό της στον S&P 500

Mία άνευ προηγουμένου εισαγωγή επιχείρησης στον δείκτη S&P 500 ετοιμάζεται πραγματοποιήσει η Tesla, καθώς μετοχές αξίας 80 δισ. δολαρίων του τεχνολογικού κολοσσού θα έχουν αλλάξει χέρια έως το τέλος της αποψινής συνεδρίασης.

Συγκεκριμένα, η εταιρεία του Έλον Μασκ θα γίνει τη Δευτέρα η εταιρεία με τη μεγαλύτερη αξία που εισάγεται ποτέ του S&P 500, καθώς θα αντιστοιχεί στο 1% από το σύνολο του βασικού δείκτη της Wall Street. 

Σημειώνεται ότι η τιμή της μετοχής της Tesla έχει ενισχυθεί κατά 60% περίπου από τα μέσα Νοεμβρίου, μετά την ανακοίνωση της εισόδου της στον S&P 500.

Η εισαγωγή της στον S&P 500 θα υποχρεώσει τα funds που ακολουθούν συγκεκριμένους δείκτες (index-tracking funds) να αγοράσουν μετοχές αξίας πάνω από 80 δισ. δολάρια της Tesla έως το τέλος της σημερινής συνεδρίασης, ώστε τα χαρτοφυλάκιά τους να αντικατοπτρίζουν αναλογικά τη συμμετοχή τους δείκτη. Τα funds θα πρέπει ταυτόχρονα να πουλήσουν άλλες μετοχές του S&P 500 ίσης αξίας.

Η μετοχή της Tesla έχει σημειώσει κέρδη σχεδόν 700% μέσα σε έναν χρόνο, και η χρηματιστηριακή αξία της ξεπερνάει πλέον τα 600 δισ. δολάρια, κατατάσσοντας την εταιρεία στην έκτη θέση των εισηγμένων στο αμερικανικό χρηματιστήριο εταιρειών με τη μεγαλύτερη κεφαλαιοποίηση, αν και πολλοί επενδυτές την θεωρούν υπερεκτιμημένη.

Η ραγδαία άνοδος της Tesla την καθιστά την αυτοκινητοβιομηχανία με τη μεγαλύτερη αξία στον κόσμο, παρόλο που η παραγωγή της είναι πολύ μικρότερη από αυτήν των ανταγωνιστών όπως η Toyota, η Volkswagen και η General Motors.