Στο «κόκκινο» η Ευρώπη με τις ελπίδες ανάκαμψης να εξανεμίζονται

Στο «κόκκινο» η Ευρώπη με τις ελπίδες ανάκαμψης να εξανεμίζονται

Με απώλειες ολοκλήρωσαν τις συναλλαγές οι κυριότεροι ευρωπαϊκοί δείκτες καθώς οι τα κρούσματα στις ΗΠΑ σπάνε κάθε αρνητικό ρεκόρ και προκαλούν ανησυχία στους επενδυτές οι οποίοι βλέπουν τις ελπίδες ανάκαμψης των οικονομιών να εξανεμίζονται.

Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 έκλεισε με απώλειες 0,8% αν και ο κλάδος της τεχνολογίας ενισχύθηκε 1,9% οδηγώντας τα κέρδη.

Στα υπόλοιπα ευρωπαϊκά ταμπλό, ο γερμανικός DAX ολοκλήρωσε στις 12.480 μονάδες με απώλειες 0,12%, στην Γαλλία ο CAC 40 έχασε 1,21% στις 4.921 μονάδες, ενώ στην Βρετανία ο FTSE 100 ολοκλήρωσε στις 6.050 μονάδες με απώλειες 1,72%.

Παρόμοια εικόνα εμφάνισε και η ευρωπαϊκή περιφέρεια, όπου στην Ιταλία ο FTSE MIB υποχώρησε 1,94% στις 19.513 μονάδες, ενώ στην Ισπανία ο IBEX 35 σημείωσε απώλειες 1,25% στις 7.235 μονάδες.

Στο μέτωπο της πανδημίας, παρά τη νέα κλιμάκωση στις ΗΠΑ οι επενδυτές φαίνεται να διατηρούν την αισιοδοξία τους για την ανάκαμψη της οικονομικής δραστηριότητας γενικότερα στον πλανήτη. Οι Ηνωμένες Πολιτείες πάντως συνεχίζουν να καταγράφουν το ένα αρνητικό ρεκόρ μετά το άλλο, καθώς μόνο την Τρίτη καταγράφηκαν 60.021 κρούσματα κορονοϊού, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των επιβεβαιωμένων λοιμώξεων από την αρχή της πανδημίας στα 3 εκατομμύρια, ενώ οι θάνατοι πλέον αγγίζουν τις 132.000.

Από την άλλη πλευρά ωστόσο, τη μάχη για την καταπολέμηση της ασθένειας, η Gilead Sciences ενημέρωσε χτες, Τετάρτη, ότι ξεκίνησε δοκιμές εισπνεόμενου με ρεμδεσιβίρη, τις αντιϊκής ουσίας παρασκευάζει για την covid-19, ενώ η Κομισιόν ήρθε σε συμφωνία με τις Merck και Roche για πειραματικές θεραπείες της νόσου.

Στις επιχειρηματικές εξελίξεις, η Airbus είδε τις παραδόσεις της να αυξάνονται κατά 50% τον Ιούνιο σε σχέση με τον Μάιο, ωστόσο στο πρώτο της εξάμηνο το 2020 κινήθηκε σε χαμηλό 16 ετών. Η μετοχή της εταιρείας ολοκλήρωσε σχεδόν αμετάβλητη παρά τις απώλειες που κατέγραψε ενδοσυνεδριακά.

Αντίθετα, ο γερμανός κατασκευαστής λογισμικού SAP είδε την επιχειρηματική του δραστηριότητα να αυξάνεται με ρυθμό μεγαλύτερο από το αναμενόμενο το δεύτερο τρίμηνο, επιβεβαιώνοντας το outlook για ολόκληρο το έτος με τα έσοδά του και τα λειτουργικά του κέρδη να αυξάνονται. Η μετοχή της SAP πραγματοποίησε ράλι σχεδόν 7%.